Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular İletişim
SÖZCÜKLERİN TILSIMI

SÖZCÜKLERİN TILSIMI

Fikir Yazıları 25 Ağustos 2020 09:47 - Okunma sayısı: 1.026

ALİ GENÇLİ

SÖZCÜKLERİN TILSIMI

Kalp deniz, dil kıyıdır.Denizde ne varsa, kıyıya o vurur.
Mevlana
Sözcüklere yüklediğimiz anlamlar bazen iç dünyamızı yansıtır. Hangi konuda olursa olsun konuşurken ya da yazarken yaşam dağarcığımıza tortulanan ‘an’ların bizde bıraktığı izler gün yüzüne çıkar.
Bakış açılarımız, duygularımız ve düşüncelerimiz; yaşadığımız olayların, etkileşimlerin bizde yarattığı anaforların gölgesinde gelişir. Bu yüzden bir olayı irdelerken ne denli esnek olabilirsek yanılgılarımız o kadar az olur. Konuları sapla samanı birbirine karıştırmadan yorumlayıp paylaşırken olabildiğince bencillikten ve katı düşüncelerden arınmış olmalıyız.
Artık yerini Kuantum düşünceye bırakmakta olan Aristo Mantığında bir önerme ya doğrudur, ya da yanlıştır. Oysa bazen yanlışların doğruları içinde taşıyabileceği gibi, bazı doğrular da yanlışları içinde taşıyabilmektedir. Yani her şey ak ve karadan ibaret değildir. Kuantum düşüncede doğrulara ulaşmanın tek yolunun olamayacağı ve aslında hiçbir şey için bir tek geçerli yol olduğunu ileri sürülemeyeceği savunulur.
Bana göre de insanlarla paylaşılacak düşüncelerde, yapılacak yorumlarda bu, göz önünde bulundurulmalıdır. İç çatışmalarımızı, günlük çıkarlarımızı arka etmeden bir şeyleri değiştirmeye kalkmak yanılgıları ve düş kırıklıklarını da beraberinde getirir.
Bir bilge, “Herkes dünyayı değiştirmek ister ama kendinden başlamak aklına gelmez.” demiş. Doğru söylemiş. Günlük yaşamımızda o kadar çok yakınan, eleştiren insan görüyoruz ki, asıl değişimin kendi duruşunda olması gerektiği bir türlü usuna gelmiyor.
Önce kendi evimizin önünü süpürmeliyiz ki sokağımız temiz olsun. Önce kendimiz dürüst olmalıyız ki hak etmediğimiz davranışlara maruz kalmayalım.
İnsanları iyiler-kötüler diye ayırmamız, onların yüreklerinde iyiliğin de kötülüğün de birlikte yaşayabileceğini kabullenememiş olmamızdandır. Mantık, bilgi dağarcığımızın iskeletidir ve dilimizdeki en kısa ve en önemli kelimelerden bazılarının uygun şekilde kullanılmasını sağlar. Sözlerimiz bu yüzden içimizin aynasıdır. Dağarcığımızın zenginliğinin bir göstergesidir.
BİR KELİMEYİ YALNIZCA TEK BİR ŞEKİLDE YAZABİLEN İNSAN, BANA GÖRE BEŞ PARA ETMEZ. Diyen Mark Twain ne kadar haklı acaba?
Esen kalın?Kendinize iyi davranın.

Yorumlar (0)

SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Fikir Yazıları
İyimserliğin Gölgesinde

Fikir Yazıları04 Şubat 2025 23:38

İyimserliğin Gölgesinde

Sosyal ve Kültürel Hayatta Ailenin Önemi

Fikir Yazıları03 Şubat 2025 23:50

Sosyal ve Kültürel Hayatta Ailenin Önemi

KIŞ OLMADAN BAHAR

Fikir Yazıları03 Şubat 2025 08:54

KIŞ OLMADAN BAHAR

      “ AN ‘D OLSUN “

Fikir Yazıları31 Ocak 2025 13:33

“ AN ‘D OLSUN “

ÖĞRETMENLERİN KARİYER TAZMİNATININ EMEKLİLİKTE DE DEVAM ETMESİ İÇİN EK DÜZENLEME YAPILMALIDIR

Fikir Yazıları29 Ocak 2025 22:36

ÖĞRETMENLERİN KARİYER TAZMİNATININ EMEKLİLİKTE DE DEVAM ETMESİ İÇİN EK DÜZENLEME YAPILMALIDIR

Dijital Narsizm: Kendini Fazla Önemseyişin Sanal Boyutları

Fikir Yazıları27 Ocak 2025 13:09

Dijital Narsizm: Kendini Fazla Önemseyişin Sanal Boyutları

Ana Dilde Eğitime Dair Kavramsal Çerçeve

Fikir Yazıları24 Ocak 2025 21:25

Ana Dilde Eğitime Dair Kavramsal Çerçeve

KARAR ANI: SÖZLEŞME HAZIRLAMADA KARAR ALANLARI

Fikir Yazıları21 Ocak 2025 20:22

KARAR ANI: SÖZLEŞME HAZIRLAMADA KARAR ALANLARI

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFLERİ

Fikir Yazıları15 Ocak 2025 21:29

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFLERİ

Aşk öykülerimize mutlu son yazabilir miyiz?

Fikir Yazıları14 Ocak 2025 01:20

Aşk öykülerimize mutlu son yazabilir miyiz?