Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular İletişim
Dans ve Hareket Terapisi Grup Uygulamaları

Dans ve Hareket Terapisi Grup Uygulamaları

Psikoloji-Sosyal Psikoloji 29 Mayıs 2020 20:25 - Okunma sayısı: 3.617

Özden Yılmaz BİLGİN Yazdı

Psikoterapi deyince daha çok aklımıza gelen, “konuşma” yoluyla, sözel olarak kişilere sağlanan psikolojik destektir. Bunun dışında şu anda bir kaynak taraması yapacak olsanız, çok sayıda teknikle karşılaşırsınız ve bunlardan biri de, dışavurumcu sanat terapileri şemsiyesi altındaki “dans ve hareket terapisi” olur. Aslında bir yanıyla, beden psikoterapisi alanına da yakın olan dans ve hareket terapisi, tüm hareket, eylem ve etkinliklerimizin benliğimizi yansıtttığı, duygu ve düşünceleri davranışlarımızla dışa vurduğumuza göre, bu davranış havuzunun bedende kayıtlı olduğu düşüncesine dayanır. Yani bedenin hareketi ya da dansı, kişinin dünyayı algılamasına bağlı olarak ortaya çıkar ve bu nedenle de, kişinin kendini keşfetmesi, kendini değerlendirmesi ve yeniden düzenlemesi çabasında yeni bir dil kullanır gibi işlev görür.

İnsanın kaçınamayacağı bir ifade yolu olarak hareket, zihinden komut alır ve zihin bedeni yönetir elbet ama acaba beden de zihni yönetmiyor mu? Bu sorunun cevabını ararsak karşımıza içiçe geçmiş beden-zihin halkaları çıkar, yani beden-zihin bütünlüğü içinde, yaşayan insanın öyküsü. Bu öykünün her insana özgü içeriği, dünyaya geldiğimiz anda ve aslında doğmadan da önce oluşmaya başlamıştır. O halde insan her hareketiyle, onu okumamız için bir öykü sunmaktadır bize. İşte dans ve hareket terapisi, kimi zaman öykünün kahramanının da farkında olmadığı bir gerçekliği ortaya çıkarması için bireye sunulan sistemli destektir.

Son yıllarda yaygınlaşan sanat terapileri yaklaşımlarından biri olarak dans ve hareket terapisi, esasen kişinin yaratıcılığının kaynaklarına inmesine yardım eder. Birey, yaşamdaki çatışmalarının çözümünde daha önce kullanmadığı yeni yollarla, farklı yorumlamalar yapması, yeni kararlar alması için kendisinde bir güç bulur, bunu eyleme döker ve dans ve hareket tekniklerinden yararlanarak değişim ve gelişim amacına ilerler.

İşte tüm bu anlattıklarımı temellendirmek ve “nasıl olabilir” sorusuna bir yanıt vermek üzere, bir kitap yazıldı ülkemizde! Uzun zamandır uygulamacısı olduğum sanatla terapi ve yaratıcılık alanında, dans ve hareket modülümüzde bizi destekleyecek değerli bir kaynak kitabımız var artık! “Dans ve Hareket Terapisi Grup Uygulamaları” kitabının yazarları Binnur Yeşilyaprak ve Şule Çağlar, uzakları yakın ettiler, bilgiyi eyleme döktüler ve niçininden başlayıp ne yapılacağına uzanan yolda bize dans ve hareket terapisini anlattılar, gruplarda çalışma örnekleri paylaştılar…

Kitap dört bölümden ve eklerde de uygulama örneklerinden oluşuyor. Dans ve hareket terapisinin tanıtımı, tarihçesi ve kavramlarını içeren birinci ve ikinci bölümü, dans hareket terapisinde yöntem başlığıyla üçüncü bölüm izliyor. Bu bölümde, Laban Hareket Analizi, Marian Chase yöntemi ve Mary Whitehouse Yöntemi tanıtılıyor, DHT sürecini oluşturan ögeler ve teknikler açıklanıyor. Böylece, dans ve hareket terapisini tanımış, dünyadaki çeşitli teknikleri öğrenmiş hale geliyorsunuz. O halde, dördüncü bölümde uygulamalarla bir atölyenin nasıl gerçekleşeceğini anlamaya hazırsınız! Tanışma etkinlikleri, ısınma etkinlikleri, beden etkinlikleri ve tematik uygulamalar için örneklerle dolu sayfalarda gezinebilirsiniz!

Bu kitap, dans ve hareket terapisi alanında yeterli eğitimi aldıktan sonra uygulamalarına başlamak isteyenler için doyurucu bir kaynak olacaktır. Yazarlarının bu alanda gerçekleştirdikleri atölyeler ve uygulamalı seminerlerin de tanıtıldığı kitap, igililer için bir modeldir aynı zamanda. Modelllerimiz ne kadar çok olursa seçim o kadar doyurucu olur, o nedenle iyi ki bu kitabı okuyabiliyoruz!

Bir kitabı tanıtan bir yazıyı okumak iyi fikirdir ama daha iyisi o kitabı okumaktır! Haydi şimdi ilk işiniz bu olsun, dans ve hareket terapisiyle ilgilenmeniz de şart değil, hayatınızın niteliğini artırmak için istekli olun yeter!

Yorumlar (0)

SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Psikoloji-Sosyal Psikoloji
Kısaca Pozitif Psikoloji

Psikoloji-Sosyal Psikoloji18 Ocak 2025 19:45

Kısaca Pozitif Psikoloji

Psikologların Toplumsal Görevleri ve Önemi, Toplum Psikolojisi, Sosyal Psikoloji ve Toplum Birey-Psikoloji İlişkisi Üzerine Bir İnceleme

Psikoloji-Sosyal Psikoloji16 Ocak 2025 15:20

Psikologların Toplumsal Görevleri ve Önemi, Toplum Psikolojisi, Sosyal Psikoloji ve Toplum Birey-Psikoloji İlişkisi Üzerine Bir İnceleme

YAŞAMIN DUYGULARI

Psikoloji-Sosyal Psikoloji08 Ocak 2025 18:13

YAŞAMIN DUYGULARI

Dans ve Hareket Terapisi konusunda çalışan iki uzman

Psikoloji-Sosyal Psikoloji23 Aralık 2024 22:45

Dans ve Hareket Terapisi konusunda çalışan iki uzman

EĞİTİMDE DUYGU YÖNETİMİ-3

Psikoloji-Sosyal Psikoloji16 Aralık 2024 19:23

EĞİTİMDE DUYGU YÖNETİMİ-3

EĞİTİMDE DUYGU YÖNETİMİ-2

Psikoloji-Sosyal Psikoloji02 Aralık 2024 22:54

EĞİTİMDE DUYGU YÖNETİMİ-2

DUYGU YÖNETİMİ-1

Psikoloji-Sosyal Psikoloji21 Kasım 2024 19:01

DUYGU YÖNETİMİ-1

İyi Oluş Kaynakları 4: Cesaret Erdemi ve İlgili Karakter Güçleri

Psikoloji-Sosyal Psikoloji11 Kasım 2024 10:10

İyi Oluş Kaynakları 4: Cesaret Erdemi ve İlgili Karakter Güçleri

Sosyal Medya Bizi Cahil mi bırakıyor?

Psikoloji-Sosyal Psikoloji10 Kasım 2024 13:42

Sosyal Medya Bizi Cahil mi bırakıyor?

Özsaygı Düşüklüğü ve Yalnızlaşma

Psikoloji-Sosyal Psikoloji14 Ekim 2024 20:42

Özsaygı Düşüklüğü ve Yalnızlaşma