Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular İletişim
Neoliberalizmle Postmodernizm de Bitti!

Neoliberalizmle Postmodernizm de Bitti!

Fikir Yazıları 09 Nisan 2020 15:02 - Okunma sayısı: 1.418

Zafer İncebacak yazdı

NEOLİBERALİZMLE POSTMODERNİZM DE BİTTİ!

Salgın süreci tüm dünyada neoliberal sistemin çöktüğünü gösterdi. Her ekonomik, sosyal gelişme bir devri bitirirken diğerini başlatır. Muhtemelen tarihçiler korona virüs salgını sürecini neoliberalizmin sonu, kamuculuğa geçişin başlangıç noktası olarak ele alacaklardır. İnsanlık küresel karşı devrimin adı neoliberalizmle onun felsefesi olan postmodernizmi de aşacaktır.
Postmodernizm Aydınlanma’nın modernizmin reddidir. İlerlemeciliğe karşı bilinemezcidir, nesnelliğe(bilimselliğe) karşı öznelcidir. Postmodernizm emperyalist tekellerin zehridir. Kitleleri ahmaklaştırıp tüketim budalasına dönüştürmek için aşılanan uyuşturucudur. Eğer gerçeğe kesin olarak ulaşılamayacaksa, gerçek göreliyse o zaman düşünmeye, aramaya, sorgulamaya ne gerek var? Tüm kabullerimiz bir varsayımsa toplumsal kimlerler, ahlâkî normlar, aidiyetler hepsi yalan! Bu bakış açısı bireyi düşünmeden, toplumdan, toplumsal üretimden, kimliğinden, dünden ve geleceğe yönelik hedeflerinden koparır, anlık zevk ve hazlarının kölesi hâline getirir. Böylesi bir insan artık emperyalist tekellerin tuketim budalasıdır.
Toplumlara bakalım: Batı’da bireyler antidepresanlarla yaşıyor. Psikolojik, ruhsal dengesi bozulan tüketim budalası birey antidepresan adı altındaki uyuşturuculara bağımlı hâle gelmiş. Baktığımızda sapıklıkların, tecavüzlerin ve sadizme varan şiddetin temelinde felsefe ve iktisadî yapı vardır.

Postmodernizm çürümenin felsefesi ve estetiğidir. Bireysel sapıklıkları anlatan romanlar sistemin ‘best seller’idir. Yaratıcılık ve estetik yoktur. Türkiye’nin kırk yılına bakalım. Büyük bir şairimiz, romancımız yetişmedi. Çünkü her şey tüketmek için!

İnsanlık neoliberalizme hesaplaşma yoluna girdi. Postmodernizmle de hesaplaşılacak!

Yorumlar (0)

SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Fikir Yazıları
Disneyland

Fikir Yazıları24 Mart 2025 13:57

Disneyland

Karanlıkta Kalmayan İsimler

Fikir Yazıları19 Mart 2025 21:44

Karanlıkta Kalmayan İsimler

MEB çareyi buldu:

Fikir Yazıları16 Mart 2025 21:45

MEB çareyi buldu: "CEZA! "?  

Çocuklarımızı Lider Olarak Nasıl Yetiştirebiliriz?

Fikir Yazıları02 Mart 2025 22:35

Çocuklarımızı Lider Olarak Nasıl Yetiştirebiliriz?

ŞİMDİ YAZMA ZAMANI

Fikir Yazıları01 Mart 2025 14:44

ŞİMDİ YAZMA ZAMANI

Futbolda Adalet

Fikir Yazıları25 Şubat 2025 17:03

Futbolda Adalet

DIŞ GÜÇLERE KARŞI İÇSEL FARKINDALIK

Fikir Yazıları23 Şubat 2025 18:53

DIŞ GÜÇLERE KARŞI İÇSEL FARKINDALIK

EŞİT VE ADİL EĞİTİM İÇİN AZ DAHA CESARET

Fikir Yazıları20 Şubat 2025 22:49

EŞİT VE ADİL EĞİTİM İÇİN AZ DAHA CESARET

Aşkın Matematiği

Fikir Yazıları15 Şubat 2025 18:09

Aşkın Matematiği

Ezberci Eğitimden Eleştirel Düşünceye: Türkiye'nin Eğitim Sistemini Yeniden Yapılandırma Zorunluluğu

Fikir Yazıları15 Şubat 2025 17:52

Ezberci Eğitimden Eleştirel Düşünceye: Türkiye'nin Eğitim Sistemini Yeniden Yapılandırma Zorunluluğu