Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular İletişim
Geleneksel Toplum-Kişilik ve Bireyselleşme

Geleneksel Toplum-Kişilik ve Bireyselleşme

Psikoloji-Sosyal Psikoloji 10 Mart 2020 19:41 - Okunma sayısı: 2.883

Hasan GÜNEŞ

Bireyselleşme; bağımsız kişiliğe varan gelişme süreci. Bireyselleşme ilkesi  bir bireyi aynı türün bütün öteki bireylerden ayırmayı gerçekleştiren ilke bireyin varoluşunu gerçekleştiren ilkelerdir. Elbette bu durumun insan benliğiyle bağlantısı bulunmaktadır.

Her insanın bireyselleşme çabası büyük ölçüde kişiliğin gelişim sürecine bağlıdır. Oysa, geleneksel toplumlar batı toplumlarına göre çok güçtür. Çünkü, doğu toplumlarının batı toplumlarına göre bazı değerlerin günümüz çağdaş dünyasına hitap etmemektedir. Öyle ki, geleneksel toplumlarda halen çocuk yetiştirme biçimi bireyselleşme çabalarına engel olmaktadır. Çünkü, çocuk yetiştirme biçimi geleceğin  yetişkinlerinin   bireyselleşme ve bireyselleşmemesinde temel rol oynamaktadır. Geleneksel toplumlarda  bu durumun belli başlı nedeni ise çocukların ebeveynleri tarafından kazandırılan değer ve tutumlarının bireyselleşmeme yönünde çocuklara ve dolayısıyla yetişkinliklerine yansımalarıdır. En açık örneği çocuklara uygulanan otoriter tutum ve davranışlarıdır. Bu durum çocuğun ileriki yaşamında bireyselleşmeme ile sonuçlanmasıdır.

Örneğin, şiddettin yaygın olduğu geleneksel yapılarda yetişkinlik yaşamında bireyselleşmenin mümkün olacağını kim söyleyebilir? Çünkü, çocuk bu davranışı kişiliğinin bir parçası haline getirmektedir. Otoriter tutum bireyselleşmemeye bağımsızlaşmamaya engel olan en büyük etkenlerden biridir. Çocuğun kendisine bu tutumu kendisine mal ettiğinden fiili ve psikolojik şiddeti benimsemektedir. Bu şiddet türlerine sahip olan bir insanın iç dünyası çatışma içinde olması muhtemeldir. Bu çatışmaları yaşayan bir kişi sağlıklı ebeveyn, çalışan, yurttaş olabileceğini kim söyleyebilir? Çünkü bu boyutlar hoşgörü adalet öğelerini içerir. Şimdi söyleyebilir miyiz? Bu öğelerden yoksun kişiler bireyselleşemez. Çünkü, bireyselleşme bir ölçüde yaşamı doya doya kucaklamaktan geçer. Sevginin hoşgörünün adaletin hüküm sürmediği bir iç dünyanın yaşamı sevgi ile kucaklaması mümkün mü?

Yorumlar (0)

SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Psikoloji-Sosyal Psikoloji
Mükemmeliyetçilik: Başarıya götüren bir yol mu, yıpratıcı bir tuzak mı?

Psikoloji-Sosyal Psikoloji25 Mart 2025 17:05

Mükemmeliyetçilik: Başarıya götüren bir yol mu, yıpratıcı bir tuzak mı?

DALGALARI DURDURAMAZSINIZ AMA YÜZMEYİ ÖĞRENEBİLİRSİNİZ! ÖZ ŞEFKAT

Psikoloji-Sosyal Psikoloji22 Mart 2025 13:18

DALGALARI DURDURAMAZSINIZ AMA YÜZMEYİ ÖĞRENEBİLİRSİNİZ! ÖZ ŞEFKAT

GÜLÜMSEYİNNN!!!

Psikoloji-Sosyal Psikoloji17 Mart 2025 12:18

GÜLÜMSEYİNNN!!!

İSTİDAT (CEVHER) KEŞFİ

Psikoloji-Sosyal Psikoloji15 Mart 2025 16:37

İSTİDAT (CEVHER) KEŞFİ

YAKIT DEPONU DOLDURMALISIN! TÜKENMİŞLİK SENDROMU (BURN OUT)

Psikoloji-Sosyal Psikoloji09 Mart 2025 23:53

YAKIT DEPONU DOLDURMALISIN! TÜKENMİŞLİK SENDROMU (BURN OUT)

ENDİŞE, KAYGI ve STRES TEPKİSİ

Psikoloji-Sosyal Psikoloji08 Mart 2025 01:09

ENDİŞE, KAYGI ve STRES TEPKİSİ

Schadenfreude: Başkalarının Acısı Bizi Neden Mutlu Eder?

Psikoloji-Sosyal Psikoloji05 Mart 2025 11:18

Schadenfreude: Başkalarının Acısı Bizi Neden Mutlu Eder?

DUYGU YÖNETİMİ-VI

Psikoloji-Sosyal Psikoloji03 Mart 2025 16:46

DUYGU YÖNETİMİ-VI

ŞİDDETİN KÖKENLERİNE İLİŞKİN SÖYLEŞİ (1)

Psikoloji-Sosyal Psikoloji03 Mart 2025 11:14

ŞİDDETİN KÖKENLERİNE İLİŞKİN SÖYLEŞİ (1)

AHLAKİ KURALLARIMIZI NASIL ESNETİRİZ? AHLAKİ UZAKLAŞMA

Psikoloji-Sosyal Psikoloji02 Mart 2025 22:22

AHLAKİ KURALLARIMIZI NASIL ESNETİRİZ? AHLAKİ UZAKLAŞMA