Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular İletişim
Öğrencilere Sorumluluk Vermek Gerek!

Öğrencilere Sorumluluk Vermek Gerek!

Fikir Yazıları 09 Ocak 2020 23:27 - Okunma sayısı: 1.703

Zafer İNCEBACAK

 

Zafer İNCEBACAK

Serbest piyasa sistemi okullarda kuralsızlığı özgürlük diye sunuyor. Okullarımızda da kuralsızlık ve Sorumsuzluğun adı özgürlük oldu. 2005 yılında yürürlüğe giren yapılandırmacılık serbest piyasa diye sunulan uluslarararası emperyalist sistemin tezahürüdür ve yapılandırmacı modelle gelen tüm Yönetmelikler öğrencileri kuralsız ve sorumsuz hâle getirmektedir.

 

Özgürlük kurala ve sorumluluğa dayanırsa anlamlı olur. Yıllarca disiplin kavramının içi şiddetle dolduruldu. Şimdi ise özgürlük sorumsuzluk ve kuralsızlık olarak sunuluyor. Samsun'da katıldığı bir konferansta Profesör Hayati Akyol da bu gerçeğe işaret etmiş “Çocukları özgür edelim ama terbiyesiz etmeyelim, özgürlük verelim, ama sorumsuz etmeyelim” sözleriyle sorumluluğun önemini vurgulamış.

 

Okullarımızda öğrenciler okulun işleyişinde aktif rol almalıdırlar. Okulun temizliğinden, araç -gereç zimmetine kadar her konuda sorumluluk üstlenmelidirler. Böylece sorumluluk sahibi bireyler olur, özgüven kazanırlar. Edilgen değil, aktif olurlar.

 

Mevcut sistemin sorumsuzluk içeren özgürlüğü aslında zorluklarla baş edemeyen, kişiliği gelişmemiş edilgen bireyler yetiştiriyor. Anne, babaların korumacı yaklaşımı da bu durumu pekiştiriyor. Böylece sorumluluk sahibi olmayan, zorluklarla baş edemeyen, hazırcı, tüketici bireyler yetişiyor. Her şeyi hazır bulan çocuklar onun değerini de bilmiyor. Tüketim sistemin istediği tam da bu değil mi?

Yorumlar (0)

SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Fikir Yazıları
Bayramda İçimizde Açan Çiçekler

Fikir Yazıları28 Mart 2025 14:16

Bayramda İçimizde Açan Çiçekler

Disneyland

Fikir Yazıları24 Mart 2025 13:57

Disneyland

Karanlıkta Kalmayan İsimler

Fikir Yazıları19 Mart 2025 21:44

Karanlıkta Kalmayan İsimler

MEB çareyi buldu:

Fikir Yazıları16 Mart 2025 21:45

MEB çareyi buldu: "CEZA! "?  

Çocuklarımızı Lider Olarak Nasıl Yetiştirebiliriz?

Fikir Yazıları02 Mart 2025 22:35

Çocuklarımızı Lider Olarak Nasıl Yetiştirebiliriz?

ŞİMDİ YAZMA ZAMANI

Fikir Yazıları01 Mart 2025 14:44

ŞİMDİ YAZMA ZAMANI

Futbolda Adalet

Fikir Yazıları25 Şubat 2025 17:03

Futbolda Adalet

DIŞ GÜÇLERE KARŞI İÇSEL FARKINDALIK

Fikir Yazıları23 Şubat 2025 18:53

DIŞ GÜÇLERE KARŞI İÇSEL FARKINDALIK

EŞİT VE ADİL EĞİTİM İÇİN AZ DAHA CESARET

Fikir Yazıları20 Şubat 2025 22:49

EŞİT VE ADİL EĞİTİM İÇİN AZ DAHA CESARET

Aşkın Matematiği

Fikir Yazıları15 Şubat 2025 18:09

Aşkın Matematiği