Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular İletişim
OTİZMİ ANLAMAK

OTİZMİ ANLAMAK

Fikir Yazıları 21 Kasım 2019 08:34 - Okunma sayısı: 1.329

Türkiye son günlerde Aksaray’da yaşanan otizmli çocuklarla ilgili üzücü olaylara şahit oldu. Hoş olmayan bazı görüntüler basına yansıdı. Milli eğitim bakanlığınca görevlendirilen bakanlık müfettişleri tarafından olay incelendi ve okul müdürü ile müdür yar

OTİZMİ ANLAMAK

Türkiye son günlerde Aksaray’da yaşanan otizmli çocuklarla ilgili üzücü olaylara şahit oldu. Hoş olmayan bazı görüntüler basına yansıdı. Milli eğitim bakanlığınca görevlendirilen bakanlık müfettişleri tarafından olay incelendi ve okul müdürü ile müdür yardımcısının yöneticilik görevinden alınmasına karar verildi. Bu olay aslında belki de Türkiye’de pek çok yerde yaşanan ya da yaşanması muhtemel durumları su yüzüne çıkardı.

Bu olayı bir sonuç olarak görüp, ortaya çıkmasındaki nedenlerin araştırmak belki de daha uygun ve yapıcı olacaktır. Yaşanan olaylar otizmin ne olduğunu bilmediğimizin ve belki biraz da bu çocuklarla ve onların aileleriyle empati kuramadığımızın bir göstergesi oldu.

Otizm denilince akla ilk olarak sosyal etkileşim ve iletişim alanındaki sorunlar gelmelidir. Otizm hayatın ilk yıllarında ortaya çıkan, iletişim kuramama ya da iletişimden kaçınma, yalnızlığı tercih etme, akranlarla etkileşim kurmada yetersizlik, göz temasından kaçınma, dil gelişiminde gerilik, takıntılara sahip olma gibi belirtilerle karşımıza çıkan nöro–gelişimsel bir bozukluktur. Otizm, zihinsel engel demek değildir.Otizm üstün zekadan kaynaklanan bir durum da değildir. Otizme zihinsel engel, üstün zekalı olma, hiperaktivite ya da dikkat eksikliği, obsesifkompülsüf bozukluk eşlik edebilir. Ancak az önce de belirttiğim gibi otizm, sosyal etkileşim ve iletişim kurmada yetersizliktir.

Otizm korkutucu bir hızla ilerlemektedir. Türkiye’deki otizm artış hızı kesin verilerle bilinmemekle birlikte, Amerika Hastalıkları Kontrol Etme ve Önleme Merkezi (TheCentersforDisease Control andPrevention) verilerine göre 59 çocuktan birinde otizm görülmektedir. İstatistikler otizmin son 30 yılda 50 kat arttığını göstermektedir. Otizmin artış hızı, bizi otizmli ilgili bilgilenmeye ve bazı önlemler almaya yöneltmektedir.

Otizmli çocukların, sosyal veeğitimsel ihtiyaçlarının anlaşılması oldukça önemlidir.Otizmli çocuklar, alanında yetkin özel eğitimci öğretmenlere gereksinim duyarlar. Kaynaştırma eğitimi alan otizmli öğrencilerin de daha nitelikli bir eğitim alabilmeleri için öğretmenler bu konuda bilinçlendirilmelidir. Eğitim fakültesinin her bölümünde en az bir dönem özel eğitim dersi okutulması bu konuda oldukça isabetli bir karar olacaktır.

Otizmli öğrencilerin okul ortamlarını ve eğitim programlarını biraz değiştirmek de belki isabetli olacaktır. Günde 40’ar dakikalık altı saatlik yoğun akademik ağırlıklı bir eğitim programı yerine sanat ve spor ağırlıklı bir eğitim programı daha uygun olabilir. Basketbol, voleybol, yüzme gibi spor dallarında ya da görsel sanatlar, müzik gibi sanatsal alanlarda yetkin öğretmenlerden, okullarda düzenlenecek uygun eğitim ortamlarında daha esnek bir programla eğitim almaları ne hoş olurdu.

Veliler otizm hakkında ve yasal hakları konusunda bilgilendirilmelidirler. Rehberlik Araştırma Merkezleri tarafından ya da okul rehber öğretmenleri tarafından düzenli aralıklarla otizmli çocuk velilerine yönelik bilgilendirme toplantıları yapmak olumlu sonuçlar verecektir.

 Otizmli çocuğa sahip ailelerin yaşadığı bir diğer sıkıntı da tanılamadır. Psikiyatrist doktorun odasında çok kısa sürelerde yapılan tanılanmanın ne derece geçerli ve güvenilir olduğu aileleri ve özel eğitimcileri düşündürmektedir. Belki tek bir oturum sonunda değil, çocuğun doğal ortamında da gözlenerek, belli bir süreç sonunda tanılanması ve alacağı eğitime karar verilmesi daha geliştirici olacaktır.

Otizmli öğrenciler on iki yıllık kesintisiz eğitim alma hakkına sahipler; ancak eğitim sonunda onları bekleyen gerçek hayata nasıl tutunacakları, kendi ayakları üzerinde nasıl duracakları da velileri düşündürmektedir. Belki bunun ilk koşulu ekonomik özgürlük edinmekten geçmektedir. Ekonomik özgürlüğünü kazanmak ise üniversite eğitimi almaktan ve meslek edinmekten geçmektedir. Bu konuda özellikle üniversite sınavlarının yapılma şeklini gözden geçirmek gerekmektedir. Farklı ortamlardan, farklı kişilerden rahatsızlık duyabilen özel gereksinimli otizmli öğrenciler için üniversite sınavlarında özel görevli gözetmen verilmesine rağmen potansiyellerini ve yeteneklerini ortaya koyamayabilirler. Belki küçük yaşlardan itibaren yeteneklerine uygun şekilde yönlendirilmeleri veyeteneklerinin dedaha farklı koşullarda değerlendirilmesi potansiyellerini daha iyi yansıtmalarını sağlayacaktır. Otizmli öğrencilerin ortaokul yıllarından itibaren yeteneklerine göre meslek eğitim almaları da yaşamda tutunabilmeleri için önemlidir.

Özel eğitim gerektiren görme engelli, işitme engelli, zihinsel engelli, otizmli, down sendromlu ya da üstün zekalı çocuklar ve gençler için yapılması gereken çok şey var; ama sanırım toplum olarak yapmamız gereken ilk şey empati kurmak ve onları farklılıklarıyla kabullenmek. Bir bütünün parçası olduğumuzu kavradığımızda elbette daha hoşgörülü ve daha mutlu bir toplum olacağız.

Yazımın hazırlık sürecinde zamanını ve görüşlerini benden esirgemeyen Aksaray Otizm Dayanışma Derneği Denetim Kurulu Başkanı Ergül Arık hanımefendiye teşekkürü bir borç bilirim.

Yorumlar (0)

SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Fikir Yazıları
KARAR ANI: SÖZLEŞME HAZIRLAMADA KARAR ALANLARI

Fikir Yazıları21 Ocak 2025 20:22

KARAR ANI: SÖZLEŞME HAZIRLAMADA KARAR ALANLARI

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFLERİ

Fikir Yazıları15 Ocak 2025 21:29

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFLERİ

Aşk öykülerimize mutlu son yazabilir miyiz?

Fikir Yazıları14 Ocak 2025 01:20

Aşk öykülerimize mutlu son yazabilir miyiz?

Sessizlik Fenomeni Üzerine

Fikir Yazıları06 Ocak 2025 11:37

Sessizlik Fenomeni Üzerine

YENİ DÖNÜŞ ZAMANI

Fikir Yazıları01 Ocak 2025 17:57

YENİ DÖNÜŞ ZAMANI

Ters Çaba Kuralı: Sıkıntılardan kurtulmak için teslimiyet bir çare olabilir mi?

Fikir Yazıları13 Aralık 2024 18:25

Ters Çaba Kuralı: Sıkıntılardan kurtulmak için teslimiyet bir çare olabilir mi?

DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM ZAMANI

Fikir Yazıları07 Aralık 2024 01:06

DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM ZAMANI

Aşk Acısı:

Fikir Yazıları02 Aralık 2024 21:54

Aşk Acısı: "Çeken Bilir"

Kurum Kreşleri ve Anaokulları Üzerine Düşünceler

Fikir Yazıları01 Aralık 2024 19:03

Kurum Kreşleri ve Anaokulları Üzerine Düşünceler

Jack London'ın Çağı

Fikir Yazıları27 Kasım 2024 13:02

Jack London'ın Çağı