Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular İletişim
5.8’lik BEYİN SARSINTISI

5.8’lik BEYİN SARSINTISI

Fikir Yazıları 23 Ekim 2019 18:55 - Okunma sayısı: 1.369

  Türkiye’nin büyük bir bölümünün birinci dereceden deprem kuşağı üstünde olduğunu bilmeyen vatandaşımız var mıdır bilmiyorum? Ama birinci dereceden deprem kuşağındaki bir yer için 5.8’lik depremin gayet olağan ve her zaman olma olasılığı olan bir deprem

5.8’lik BEYİN SARSINTISI

 

            Türkiye’nin büyük bir bölümünün birinci dereceden deprem kuşağı üstünde olduğunu bilmeyen vatandaşımız var mıdır bilmiyorum? Ama birinci dereceden deprem kuşağındaki bir yer için 5.8’lik depremin gayet olağan ve her zaman olma olasılığı olan bir deprem olduğunu bilmediğimiz son İstanbul depreminden anlaşılmaktadır. Eğer biliyor olsaydık 20 yıl önce 7.6’lık depremi yaşamış bir kentte 5.8’lik depremin artçı depremlerden sayılabileceğini ve her zaman olabileceğini hesaba katarak işlerimizi görür, tedbirimizi ona göre alırdık ve eski binalarımızı yenileyemesek bile yeni binalarımızın bu depremden hiç etkilenmediğine tanık olurduk.

            Bir ülke düşünün ki, 1939 Erzincan Depremi gibi çok geriye gitmeye gerek yok, 20 yıl önce Marmara’da şiddetli bir deprem felaketi yaşamış, o felaketin acısını bir daha yaşamamak için deprem yönetmeliği, deprem vergisi, deprem toplanma alanları gibi bazı tedbirler almış ama daha 5.8’lik depremde bile hasar gören binalar yapmış. Demek ki o depremler, felaketlere sebep olmuş ama beyinlerimizde uyanmayı sağlayacak 5.8’lik bile sarsıntı oluşturamamış. Böyle olunca da depremi kısa sürede unutarak  depremsiz hayatımıza dönmüş ve toplanan vergileri deprem için değil başka işlerimiz için kullanmışız, toplanma alanlarını yok etmişiz, deprem yönetmeliğini unutarak özensiz binalar yapmaya devam etmişiz.

            Deprem vergilerini yerinde harcamayı bilemedik diyelim, yönetmelikler de mi işe yaramamış. Belli ki yaramamış. Yarasaydı o yönetmeliğin gereği yapılan binalar böyle bir depremde hasar görür müydü? Neydi eksik olan, neydi yanlış olan diye düşündüğümde görüyorum ki, yönetmelik yaptırım olarak parasal külfet getirme yerinel kazanç kapısı gibi işlev görmektedir. Zira yönetmeliği yaparken olması gereken inşaat standartlarını belirlemenin yanında, inşaatçılarımızın duyarlı ve dürüst olmadığını fark edip onların yaptığı işi denetleyecek Yapı Denetim mekanizması da oluşturmuşuz ama doğru denetim olmamış. Elbette olmaz. Bir yandan insanların duyarlı ve dürüst olmadığını kabul edip denetim mekanizması oluşturuyorsunuz; diğer yandan denetleme ücretini denetlenenin vermesini öngörüyorsunuz Böyle bir işleyişle denetim sağlanabilir mi? İnşaat sahibi ucuz maliyetli bina değil sağlam bina yapmak istiyorsa zaten denetleyiciye gerek kalmaz. Malzemeden kısacak olan inşaatçı ise kendini layıkıyla denetleyecek firmayla değil denetimde göz yumanla anlaşır. Böylece işini doğru yapan denetim firması iş yapamaz ve piyasadan çekilmek zorunda kalır. Kalan firmalar da parayı alır ama denetlemeden uygunluk raporunu verir. Diğer yandan denetlemenin resmi kurumlarca yapılmasını önermek de yetmiyor. Zira hasar gören binaların birçoğu resmi kurumlarca yapılan veya resmi kurumlarca denetlenerek yaptırılan.binalardır. O resmi kurumlar değil mi ki toplanma alanlarını bile yönetmeliğe aykırı olarak değerlendiriyor.

            Sanırım her şey dönüp dolaşıp eğitim sistemine, eğitimin amaçlarına ve bu amaca uygun yapılması gereken eğitime geliyor. Doğru eğitim, doğru bilinç kazanmayan toplumlarda insanlar işin ucuzuna kaçıyor. Oysa ucuz olan ekonomik olan anlamına gelmez. Binalarımız depreme dayanıklı yapılsa yaşanılacak can kaybını önlemek bir yana mal kaybını da önleyerek daha ucuza gelmesi sağlanmış olur. Bununla birlikte dayanıklı hastaneler ve okullar-ki en sağlam yapılması gereken binalar bunlardır-doğal deprem toplanma alanları olarak kullanılabilir. Zira hem ulaşımının uygunluğu, hem de her türlü hizmet vermeye uygunluğu nedeniyle; ayrıca geniş bahçeleriyle ve değişik semtlere dağılmışlığı ile en uygun toplanma alanlarıdır ve ayrıca toplanma alanlarına gerek kalmayabilir. Gel gör ki bu binalar hasar gördüğü için bırakın toplanma alanları olmasını, boşaltılması gereken yerler olmaktadır.

            Sözün özü, geçmişten ders almıyoruz. Onun için de tekrar tekrar aynı acıları yaşıyoruz. Oysa ‘’tarih tekerrürden ibarettir derler ama hiç tekerrür eder miydi ders alınsaydı’’ sözünü Mehmet Akif şiirinde ne de güzel anlatmıştır. Dileğim bu 5.8’lik deprem bari beynimizde de 5.8’lik sarsıntı yaratır ve ders almamızı sağlar. Gerekli dersi almışsak öncelikle hastanelerimizin ve okullarımızın kontrollerini yapıp 9 şiddetinde olabilecek depreme dayanıklı olacak şekilde ve geniş bahçe yapısıyla en kısa zamanda yenileriz. Bu yenilenen yerler en güzel ve en ekonomik deprem toplanma alanları olacaktır.

Yorumlar (0)

SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Fikir Yazıları
KARAR ANI: SÖZLEŞME HAZIRLAMADA KARAR ALANLARI

Fikir Yazıları21 Ocak 2025 20:22

KARAR ANI: SÖZLEŞME HAZIRLAMADA KARAR ALANLARI

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFLERİ

Fikir Yazıları15 Ocak 2025 21:29

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFLERİ

Aşk öykülerimize mutlu son yazabilir miyiz?

Fikir Yazıları14 Ocak 2025 01:20

Aşk öykülerimize mutlu son yazabilir miyiz?

Sessizlik Fenomeni Üzerine

Fikir Yazıları06 Ocak 2025 11:37

Sessizlik Fenomeni Üzerine

YENİ DÖNÜŞ ZAMANI

Fikir Yazıları01 Ocak 2025 17:57

YENİ DÖNÜŞ ZAMANI

Ters Çaba Kuralı: Sıkıntılardan kurtulmak için teslimiyet bir çare olabilir mi?

Fikir Yazıları13 Aralık 2024 18:25

Ters Çaba Kuralı: Sıkıntılardan kurtulmak için teslimiyet bir çare olabilir mi?

DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM ZAMANI

Fikir Yazıları07 Aralık 2024 01:06

DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM ZAMANI

Aşk Acısı:

Fikir Yazıları02 Aralık 2024 21:54

Aşk Acısı: "Çeken Bilir"

Kurum Kreşleri ve Anaokulları Üzerine Düşünceler

Fikir Yazıları01 Aralık 2024 19:03

Kurum Kreşleri ve Anaokulları Üzerine Düşünceler

Jack London'ın Çağı

Fikir Yazıları27 Kasım 2024 13:02

Jack London'ın Çağı