OKULLAR AÇILIRKEN EĞİTİM VİZYONU BELGESİ’NİN NERESİNDEYİZ?
Millî Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk 23 Ekim 2018’de 2023 Eğitim Vizyon hedeflerini açıkladı. Bu hedeflere plan dâhilinde yıl yıl ulaşılacağını ifade etti. Buna göre bir hedefe hangi yılda ulaşılması öngörülmüşse o yıl gerçekleştirilecekti. Her ne kadar böyle dense de hedeflere ulaşmada daha ilk yılda başarısız olduğu görülüyor.
Eğitim Vizyonu Belgesi’ne göre 2019 yılında ikili eğitime son verilecek ve 2019/2020 eğitim yılı başlarken ikili eğitim yapan okul kalmayacaktı. Bırakalım ikili eğitim yapan okulların tekli eğitime geçmesini tekli eğitim yapan birçok lise ikili eğitime geçti!
Eğitim yöneticilerinin nesnel ölçütlerle atanması hedefi kondu, fakat mülakatla göreve getirilen eğitim yöneticilerinin yöneticilikleri müktesep hak olduğu gerekçesiyle devam ettirildi, yazılı sınav yapılsa da sınava girenlere atanacak pek okul kalmadı!
Velilere ve kamuoyuna okullarda bağış ve aidat alınmayacağı açıklanıyor, fakat okulların finansman sorunu çözülmüyor. Okullar kaderine terk ediliyor. Okullara kırtasiye, bakım, temizlik yardımı yapılmıyor. Bu konuda tek girişim okulların adlarını kiralaması ile ilgili düzenleme yapıldı, fakat ondan da elde edilecek gelir merkezî bütçeye aktarılacak.
Daha ilk yıldan hedeflerine ulaşamayan 2023Eğitim Vizyonu Belgesi Türkiye gerçeklerini içermeyen verilerle mi hazırlanmıştır? İlk yıl için hedefleri gerçekleşmeyen Vizyon Belgesi’nin sonraki yıllarla ilgili hedefleri nasıl gerçekleşecek? Vizyon Belgesi’nin yeniden gözden geçirilmesine ihtiyaç yok mudur?