Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular İletişim
AMASYA'DA BİR HAFTA SONU (SON)

AMASYA'DA BİR HAFTA SONU (SON)

Edebiyat 26 Nisan 2025 23:25 - Okunma sayısı: 30

Ali Gençli

AMASYA'DA BİR HAFTA SONU (SON)

Yemek sonrası beni şaşırtan diğer bir gözlemim de bu güne dek hiçbir yerde rastlamadığım şey, lokantanın lavabosunda müşterilere sunulmuş tek kullanımlık diş fırçaları oldu. Bu kısa hafta sonu gezisinde bir akşam yemeği için de olsa yarım saatlik uzaklıktaki Merzifon’a gitmemiş olsaydım büyük bir eksiklik olurdu. Beni konaklayacağım otele bırakan şoför İdris’e teşekkür ediyorum.
Herşena dağındaki Kaya kral mezarları ve muhteşem Amasya Kalesi ile Mitolojik adı “İris nehri” olan, Yeşil ırmak arasındaki otelde, tarihin içinde yaşıyor hissi uyandıran, açıkçası biraz da ürperten bir geceye yolculuk başlıyordu. Uzun bir gece yolculuğu ve oldukça yoğun geçen günün yorgunluğunu otelin hayranlık bırakan görüntüsüyle atıyor insan. Şark odası formuyla düzenlenmiş ve otantik ahşap merdivenlerinden çıkılan ikinci katında güler yüzlü, hoş sohbet personelin sunduğu akşam kahvesinden sonra şahsıma gösterilen özel ilgiye teşekkür ederek odama çekiliyorum.
Sabah kahvaltısını Yeşilırmak manzaralı otel kafeteryasında yaptıktan sonra, kent içinde yürüyerek sabahı solukluyorum. Karşı kıyıya geçtiğimde ırmak boyunca yürüyüş ve dinlence alanında bir dizi heykellerle kentin tarihini betimlemişler. Yürürken geçmişten günümüze yolculuğa çıkıyorsunuz.
Örneğin burada doğup yaşamış dünyanın ilk coğrafyacısı Strabon’un heykeli ihtişamlı görünüşüyle karşılıyor sizi. Bir adı da “Şehzadeler kenti Amasya” olan kentte, Yeşilırmak’ın çığıltısıyla melodilenen Şehzadeler parkında Şehzadelerin heykelleriyle tarihe bir gönderme yapılmış.
Günün ilk ziyareti Amasya Mumyalar Müzesi’ne. Hemen hemen benzer tüm müzelerde rastlanan Arkeoloji ve etnografik eserlere şöyle bir göz gezdirdikten sonra cam tabutlardaki cenazelere yöneliyorum. Mısırlıların yaptığı mumyalardan çok farklı olarak iç organları çıkarılmadan hazırlanmış olan Anadolu mumyaları bazı görüşlere göre “Evliya”lara ya da “şehit”lere aittir. Cenazeler bozulmadan günümüze dek ulaşmıştır. Pek de iç açıcı olmayan görüntüler insanın içini ürpertiyor. Cumudar beyin mumyası yanında, asılarak öldürülmüş, ibret olsun diye günlerce ipte asılı kalmış ve ipin izi belirgin bir şekilde görülen İşbuğa Noyan ve Amasya valisi İzettin Mehmet pervane yatıyor. National Geographic ekibi geçtiğimiz yıllarda bu mumyaları incelediğinde beyinlerinin sapsağlam durduğuna tanık olduklarını açıklamış. Bu da ilginç bir gözlem. Amasya’da son geziyi, Kaya Kral Mezarlarına ve Amasya Kalesi’ne yapıyorum. Yükseğe çıktıkça kent usta bir ressamın fırçasından çıkmış tabloya andırıyor. Dik kayalık ve yüksek bir tepede kurulmuş kaleye dar ve kıvrımlı yollardan çıkıyoruz şoför İdris’le laflayarak. Kelenin bu kadar dik olması zapt edilmesinin imkansız olduğunu gösteriyor. Kentin uzaklarından heybetli bir görüntüsü olan bu tarihi yapı ziyaretçilerini tarihin kucağında ağırlıyor.
Kral saray taraçasının arka tarafına oyulmuş Kral mezarları daha dün yapılmış gibi sağlamlığını korumuş. Mezarlara giderken geçtiğimiz, kayaların oyulmasıyla oluşturulmuş geçit karanlık ve korku vericiydi. Mezarların hepsi hemen hemen birbirine benziyordu…
Bir yeryüzü parçasını daha tanımış olmanın kıvancıyla gün geceye varırken dönüş yoluna çıkıyorum. SON

Yorumlar (0)

SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Edebiyat
MEKTUPLA KURGULANAN İNSANCIKLAR

Edebiyat25 Nisan 2025 23:55

MEKTUPLA KURGULANAN İNSANCIKLAR

ŞİİR HİKÂYELERİNE HERMENEUTİK (YORUM BİLGİSİ) AÇIDAN BAKIŞ

Edebiyat25 Nisan 2025 09:24

ŞİİR HİKÂYELERİNE HERMENEUTİK (YORUM BİLGİSİ) AÇIDAN BAKIŞ

Neden Yanılıyoruz?

Edebiyat24 Nisan 2025 13:51

Neden Yanılıyoruz?

Düzenimiz ve Yanılgımız Üzerine

Edebiyat18 Nisan 2025 20:05

Düzenimiz ve Yanılgımız Üzerine

AMASYA’DA BİR HAFTA SONU (3)

Edebiyat17 Nisan 2025 23:15

AMASYA’DA BİR HAFTA SONU (3)

BAYRAM VE ALVARLI MEHMET EFENDİ’NİN BAYRAM ŞİİRİ ÜZERİNE

Edebiyat15 Nisan 2025 17:12

BAYRAM VE ALVARLI MEHMET EFENDİ’NİN BAYRAM ŞİİRİ ÜZERİNE

SEVİYE ATLAMAK

Edebiyat10 Nisan 2025 20:11

SEVİYE ATLAMAK

Bilinç Körelmesi

Edebiyat07 Nisan 2025 21:23

Bilinç Körelmesi

AMASYA'DA BİR HAFTA SONU-2

Edebiyat01 Nisan 2025 20:23

AMASYA'DA BİR HAFTA SONU-2

Hayal Kırıklığı ve Pişmanlık

Edebiyat27 Mart 2025 21:34

Hayal Kırıklığı ve Pişmanlık