Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular İletişim
Distopik Eğlence

Distopik Eğlence

Fikir Yazıları 04 Nisan 2025 18:06 - Okunma sayısı: 36

Hamit Ölçer

Distopik Eğlence

Gündelik toplumsal hayatın görünen boyutunun ile görünmeyen boyutunun olduğu açıktır. Zira her şey bu kadar eğlenceli olmaya başlamışken nasıl oluyor da insanlar eskisinden çok daha kaygılı görünüyorlar? En azından gözlemlediğim ve anladığım kadarıyla durumun bundan ibaret olduğudur. Ancak tabiî ki burada bir mutluluk araştırmasını yapmanın bilimsel anlamda tartışmalı olacağı açıktır. Örneğin bir anket veya görüşme yaparak bunu anlamanız zordur. Mutluluk göreceli bir şeydir üstelik.

Eğer bir "risk toplumu"nda yaşadığımız sosyolojik gerçeğini kabul edersek o zaman hiçbirimizin öyle göründüğü ve bilindiği kadarıyla mutlu olduğu söylenemez. İnsanlar kişisel açıdan mutlu olsun veya olmasın en azından kendilerinin belirsiz bir gelecek fikrinden ürperdikleri çok açık. Başka bir deyişle insanlar bir yerden sonra “başımıza her an her şey gelebilir” deyişini eğer kader inancı bağlamının dışında, haksızlığın bir ürünü olarak kullanmaya başlıyorlarsa o zaman böyle bir durumda mutluluk tamamen bir eğlence dünyasının sersemletici ve geçici hazzına dönüşmüş demektir diyebiliriz.

Baştan çıkarıcı ve her geçen gün yoğunluğu gittikçe artan bir eğlence dünyasının kendisinin bile aslında kaygı verici boyutlara vardığı bu post-ikonik ve yanılsamalı dünyada eskisinden çok daha zamana ihtiyacımızın olduğu açıktır. Düşünmek ve sorgulamak için...

Bir çeşit distopik eğlence dünyasında yaşıyoruz aslında. Belki de yaşadığımız hayatı “palyaço” sözcüğü üzerinden metaforize edebiliriz: Ve palyaçonun yüzü gülüyordu ve insanları mutlu etmekti görevi. Ama aslında palyaço mutsuzdu… Gündelik hayatın tüm acı gerçekliğinden arındırıldığı ve insanlığın palyaçolaştırıldığını düşünüyorum.

Kendi acı gerçekliğimizi görmezden gelmenin türlü taktik ve stratejilerini geliştiriyoruz. Ancak hiçbir zaman kendi acı gerçekliğimizin nedeni olan şartların ne olduğu noktasında ve kendi hayatımızın neden bu kadar kötüleştiğine dair en ufak bir sosyolojik bilince de sahip değiliz.

Yorumlar (0)

SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Fikir Yazıları
Bayramda İçimizde Açan Çiçekler

Fikir Yazıları28 Mart 2025 14:16

Bayramda İçimizde Açan Çiçekler

Disneyland

Fikir Yazıları24 Mart 2025 13:57

Disneyland

Karanlıkta Kalmayan İsimler

Fikir Yazıları19 Mart 2025 21:44

Karanlıkta Kalmayan İsimler

MEB çareyi buldu:

Fikir Yazıları16 Mart 2025 21:45

MEB çareyi buldu: "CEZA! "?  

Çocuklarımızı Lider Olarak Nasıl Yetiştirebiliriz?

Fikir Yazıları02 Mart 2025 22:35

Çocuklarımızı Lider Olarak Nasıl Yetiştirebiliriz?

ŞİMDİ YAZMA ZAMANI

Fikir Yazıları01 Mart 2025 14:44

ŞİMDİ YAZMA ZAMANI

Futbolda Adalet

Fikir Yazıları25 Şubat 2025 17:03

Futbolda Adalet

DIŞ GÜÇLERE KARŞI İÇSEL FARKINDALIK

Fikir Yazıları23 Şubat 2025 18:53

DIŞ GÜÇLERE KARŞI İÇSEL FARKINDALIK

EŞİT VE ADİL EĞİTİM İÇİN AZ DAHA CESARET

Fikir Yazıları20 Şubat 2025 22:49

EŞİT VE ADİL EĞİTİM İÇİN AZ DAHA CESARET

Aşkın Matematiği

Fikir Yazıları15 Şubat 2025 18:09

Aşkın Matematiği