Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular İletişim
YalanınSaltanatı Üzerine

YalanınSaltanatı Üzerine

Edebiyat 06 Mart 2025 19:53 - Okunma sayısı: 264

Haydar Uzunyayla

Eğer bana, yaşadığımız coğrafyada -veya birçok yerde- üstten alta doğru katı bir merkeziyetçilik uygulayan despotik yönetimlerin, yönetme becerisinin en önemli ayaklarından birinin ne olduğunu sorarsanız, cevabım her zamanki gibi şudur: Güç üzerinden çıkar devşiren bürokratik ve ekonomik yalan grupları… Bu iki odak öylesine karmaşık ve sarmal çalışır ki çok zaman iktidarın birinci elden sahibine bile yalan söyletebiliyorlar... Olmayanı varmış, var olanı yokmuş gibi algılatarak, gözlerini gerçeğe kapatabiliyorlar… Hatta birkaç basamak sonrasında ise ona kadir-i mutlaklık, eşi bulunmazlık gibi sıfatlar yükleyerek yükseltirler ve iktidar sahibi doğal olarak düştüğü kibir ve yüceltilmekten dolayı, başı dönmüş halde “kral çıplak” gerçekliğini dahi fark edemez hale geliyor…

Yukarıda sözünü ettiğimiz aynı güç odakları, büyük kitlelerin gerçeği görme ya da fark etme yetilerini de köreltebiliyor… Ayrıştırma, kışkırtma, çeşitli kurgularla öylesine etkili yalanlar ağı dolaşıma sokulur ki neredeyse herkes yalansız bir yaşamı düşünemez olur. Aldatma, aldanma toplumsal bir yetenek halini alır, talan ve yağma normalleşir, haksızlık ve adaletsizlik yaygınlaşır. İlişkilerimizi, düşüncelerimizi, hatta beklentilerimizi yalan silsilesi içinde düzenlemeye koyuluruz. Karakterimizi, yalanın sunduğu depolanmış mekanik enerjiyle şekillendirmeye başlıyoruz ve gerçek olandan, gerçeği söyleyenden nefret ediyoruz. Sürekli bir aptallaştırılma ve hezeyan içinde oradan oraya savruluyoruz, çünkü iktidarların belli kuralları, olmazsa olmazları vardır. Toplulukları yönlendirmek, onları karşıdan karşıya geçirmek için sahte köprülere ihtiyaç duyulur. Bu köprü ise çok zaman yalanlar üzerinden inşa edilir ve kitle hızlı şekilde karşıya geçirilir... Veya aynı şekilde hızla yokuş aşağı sürüklenmeye bırakılır. Yokuş aşağı sürüklenen kitlenin temel özelliği ise kullanılabilirlik oranın yüksek olmasıdır.

Bundan dolayı yığınları yönetme işi devam ettiği sürece, yönetme becerisinin önemli bir unsuru olan yalan da hep var olacaktır ve bu gerçek bize, yalana dayalı yönetimler hakkında nitelikli düşünmemiz gerektiğini göstermektedir.

***

Şimdi artık sorumuzu sorabiliriz.

Peki ne yapmak lazım? Nasıl kurtulabiliriz?

Yalan yok edilemez… Niceliği değişebilir ama yönü ve amacı hep aynıdır. Ancak etkisiz kılınabilir, azaltılabilir ya da akış yönü değiştirilebilir. Yönünü yokuş aşağı değil de yokuş yukarı çevirebiliriz. Yani gerçekle yalana yer değiştirilebilir ve bu durumda gerçek daha etkili, daha baskın, daha görünür olacaktır. Unutmayalım ki bir güç ancak başka bir güç tarafından ortadan kaldırılır… Mevcut güçten daha üstün bir güç vardır her zaman ve bu bizleriz. İyinin-kötünün, doğrunun yanlışın, kısacası olabilecek şeylerin nedeni biziz. Sorun, hayata aktif ya da pasif katılmamızda saklıdır. Eğer görüyor ve düşünüyorsak ve bir şeyler yapmıyorsak, bu eksik olduğumuzun kanıtıdır. Genel olana uymak, düzenin akışına kapılmak bizim yetersizliğimizdir. Yanlış olana karşı çıkamıyorsak ve gözlerimizi kapıyorsak sahteyiz. Züğürdün züğürdü teselli muhabbetinin dışına çıkamıyorsak birer kadavrayız.

Bir yalancının, bir hırsızın bağışı beni özgür kılmaz. Beni ancak kendime yapacağım kendi bağışım özgürleştirir. Benimle iyiliği, eşitliği, adaleti, acıları ve çıkarı paylaşmayan biriyle aynı gemide olmayı onur olarak görmem. Beni olduğumdan daha az değerli gören yalancı biriyle ne tür bir yakınlığım olabilir

Yorumlar (0)

SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Edebiyat
AMASYA'DA BİR HAFTA SONU (SON)

Edebiyat26 Nisan 2025 23:25

AMASYA'DA BİR HAFTA SONU (SON)

MEKTUPLA KURGULANAN İNSANCIKLAR

Edebiyat25 Nisan 2025 23:55

MEKTUPLA KURGULANAN İNSANCIKLAR

ŞİİR HİKÂYELERİNE HERMENEUTİK (YORUM BİLGİSİ) AÇIDAN BAKIŞ

Edebiyat25 Nisan 2025 09:24

ŞİİR HİKÂYELERİNE HERMENEUTİK (YORUM BİLGİSİ) AÇIDAN BAKIŞ

Neden Yanılıyoruz?

Edebiyat24 Nisan 2025 13:51

Neden Yanılıyoruz?

Düzenimiz ve Yanılgımız Üzerine

Edebiyat18 Nisan 2025 20:05

Düzenimiz ve Yanılgımız Üzerine

AMASYA’DA BİR HAFTA SONU (3)

Edebiyat17 Nisan 2025 23:15

AMASYA’DA BİR HAFTA SONU (3)

BAYRAM VE ALVARLI MEHMET EFENDİ’NİN BAYRAM ŞİİRİ ÜZERİNE

Edebiyat15 Nisan 2025 17:12

BAYRAM VE ALVARLI MEHMET EFENDİ’NİN BAYRAM ŞİİRİ ÜZERİNE

SEVİYE ATLAMAK

Edebiyat10 Nisan 2025 20:11

SEVİYE ATLAMAK

Bilinç Körelmesi

Edebiyat07 Nisan 2025 21:23

Bilinç Körelmesi

AMASYA'DA BİR HAFTA SONU-2

Edebiyat01 Nisan 2025 20:23

AMASYA'DA BİR HAFTA SONU-2