Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular İletişim
ÜNİVERSİTE ÖZERKLİĞİNİN BİLEŞENLERİ: MALİ ÖZERKLİK

ÜNİVERSİTE ÖZERKLİĞİNİN BİLEŞENLERİ: MALİ ÖZERKLİK

Eğitim Bilimleri 24 Şubat 2025 19:41 - Okunma sayısı: 38

Prof. Dr. Ali Rıza ERDEM

Üniversite özerkliğinin tanımlanmasında çeşitli ölçütler kullanılmaktadır. Bu ölçütler temelde üniversitenin üstlendiği görevlerle doğrudan ve dolaylı olarak ilişkilidir. OECD üniversite özerkliğini 8 ölçütle tanımlamaktadır (YÖK, 2007): (i) Gayrimenkul ve diğer donanımların mülkiyetine sahip olabilmek, (ii) Borçlanmak için fon oluşturabilmek, (iii) Oluşturulan kaynakları, kendi amaçlarını gerçekleştirmek için bağımsız harcayabilmek, (iv) Akademik programları ve ders içeriklerini belirleyebilmek, (v) Akademik personelin işe alınması ve işten çıkarılmasına karar verebilmek, (vi) Çalışanların ücretlerini belirleyebilmek, (vii) Öğrenci kontenjanlarını belirleyebilmek, (viii) Öğrenci harçlarını belirleyebilmek. Üniversite özerkliğini tanımlayan bu sekiz ölçütten beşi mali, ikisi akademik ve biri ise yönetsel özerklikle ilgili olduğundan üniversite özerkliği büyük ölçüde mali özerklikle ilişkilidir. Erdem’e (2013) göre üniversitenin üstlendiği görevleri en iyi bir biçimde yerine getirebilmesi için “mali”, “akademik” ve “yönetsel” açıdan özerk bir yapıya sahip olması gerekmektedir.

Mali özerklik, özerk kuruluşlar için anayasa ve kanunlarla tanınmış ve verilen yetkiler çerçevesinde de sınırlandırılmıştır. Mali özerklikle ilgili çeşitli tanımlamalar yapılmıştır. Aktan’a (2009) göre mali özerklik “kurumun kendi kaynaklarını ve harcamalarını yönetmesi”dir. Türkoğlu’na (2013) göre mali özerklik “özerk kuruluşların ayrı mal varlığına ve gelir kaynaklarına sahip olabilmesi, kanunların öngördüğü esaslar dairesinde kendi organlarının kararlarına dayanarak harcama yapabilmesi”dir. Mali özerklikle ilgili tanımlamalarda kurumun mali kaynaklarını yönetebilmesi ve yeni kaynak(lar) oluşturabilmesi vurgulanmaktadır. Aktan’a (2009) göre mali özerklik kendi bütçesini hazırlama, kendi mali kaynaklarını oluşturabilme ve kullanma olmak üzere üç boyutludur.

Üniversitenin mali özerkliği, mali kaynaklarını yönetebilmesi ve yeni mali kaynaklar oluşturabilmesidir. Üniversitenin mali özerkliğiyle ilgili çeşitli tanımlamalar yapılmıştır. Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK)’na (2007) göre üniversitenin mali özerkliği “üniversitenin gelir oluşturabilmesi, gelir ve varlıklarını kendi amaçlarına göre kullanabilmesi, esnek bütçeye sahip olabilmesi”dir. Aktan’a (2009) göre üniversitenin mali özerkliği “üniversitenin kendi yönetimi altındaki mali kaynaklar üzerinde tasarruf yetkisinin olması”dır. Üniversitenin mali özerkliğiyle ilgili tanımlamalarda bütçesini hazırlaması ve yönetmesi vurgulanmaktadır.

Üniversitelerin mali kaynakları genel bütçeden aldığı pay, bağışlar, döner sermaye işletmelerinden elde edilen gelir, teknoparklardan elde edilen gelir ve üniversite-sanayi iş birliğinden elde edilen gelirdir. Üniversiteler, mali kaynakların gerek tahsisi gerekse de kullanımı açısından yasal süreçlere ve bürokratik işlemlere bağlıdır. Bu anlamda üniversitelerin mali özerkliği sınırlıdır. Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK), üniversitelerin mali özerkliğinin artırılmasıyla ilgili çeşitli uygulamaları, projeleri geliştirmekte ve uygulamaktadır.

Prof. Dr. Ali Rıza ERDEM, Pamukkale Üniversitesi, Eğitim Fakültesi

Kaynaklar

  • Aktan, C. C. (2009). Yükseköğretimde değişim: Global trendler ve yeni paradigmalar. Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 1(2), 39-97.
  • Erdem, A. R. (2013). Üniversite özerkliği: Mali, akademik ve yönetsel açıdan yaklaşım. Yükseköğretim ve Bilim Dergisi, 3(2), 97-107. https://doi.org/10.5961/jhes.2013.064.
  • Türkoğlu, İ. (2013). Yerel yönetimlerin mali özerkliği. Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 17-18(26-27- 28-29), 41-70.
  • YÖK (2007). Türkiye’nin yükseköğretim stratejisi. Ankara: Yükseköğretim Kurulu Yayınları.

Yorumlar (0)

SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Eğitim Bilimleri
EĞİTİMDE DEĞERLENDİRME

Eğitim Bilimleri18 Şubat 2025 14:47

EĞİTİMDE DEĞERLENDİRME

YEŞİL OKULLAR

Eğitim Bilimleri13 Şubat 2025 01:45

YEŞİL OKULLAR

Öğretmenlerin Ders Anlatma Alışkanlıkları Üzerine

Eğitim Bilimleri08 Şubat 2025 20:23

Öğretmenlerin Ders Anlatma Alışkanlıkları Üzerine

Ders Dışı Etkinlikler, İnformal Bilimsel Çevreler

Eğitim Bilimleri07 Şubat 2025 09:34

Ders Dışı Etkinlikler, İnformal Bilimsel Çevreler

İddiasızlık Büyüsü

Eğitim Bilimleri05 Şubat 2025 10:50

İddiasızlık Büyüsü

Köy Enstitüleri Ne Kadar Yaşayabilirdi?

Eğitim Bilimleri03 Şubat 2025 09:34

Köy Enstitüleri Ne Kadar Yaşayabilirdi?

Okullarda Örgütsel Değişme

Eğitim Bilimleri31 Ocak 2025 21:43

Okullarda Örgütsel Değişme

YALANSIZ BİR EĞİTİM İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN DURUMLAR

Eğitim Bilimleri31 Ocak 2025 21:40

YALANSIZ BİR EĞİTİM İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN DURUMLAR

Milli Eğitim Akademilerinin Misyonu ve Görevleri Üzerine Düşünceler

Eğitim Bilimleri26 Ocak 2025 13:42

Milli Eğitim Akademilerinin Misyonu ve Görevleri Üzerine Düşünceler

Selim İleri'nin Düşündürdükleri 1 Tanzimattan 12 Eylül'e Aydınlanmanın Öğretmenleri

Eğitim Bilimleri15 Ocak 2025 10:26

Selim İleri'nin Düşündürdükleri 1 Tanzimattan 12 Eylül'e Aydınlanmanın Öğretmenleri