Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular İletişim
Olayın Özü Kavramı

Olayın Özü Kavramı

Sosyal Bilimler 05 Şubat 2025 12:14 - Okunma sayısı: 475

Prof. Dr. Yaşar Bilge

Kişinin değişme, kendini dönüştürme potansiyeli olan bir öz ü vardır. Bu öz var olanın üzerine kurulmuştur. O halde var olan el altında olan, mevcut, zeminde bulunan Kant ın numen dediği kendinde şeydir. Yer ve zamanda izafi tanımlamadır. Bunun tarihi, evrim gereği düzenlenenmiş için saf olanına yani apriorik formuna ulaşılması güçtür. Sentetik olarak sadece bilineni sınırlıdır, genişletilemez, indirgenemez ve genellemeye uygun değildir. Öteki, öz ü tanımlamaya kalkıştığında Descartes ın şüpheleri ile form analizini yapma yeterliği tartışılır hale gelir. Descartes rüya dadır. Descartes cini sürekli insanı yorar. Yoruma ihtiyaç duyulan olunca analitik değerlendirme ile kısmi bir değerlendirme olur. Kişi karar anından uzaklaşır. O yüzden Descartes düşünüyorum öyleyse var ım der.
Bu düşünme ikincildir. Var olan uzay zamanda şimdi buradadır. Olacak olan iç ve dış unsurlardan etkilenir. Sosyal unsurlar öz ü şeyleştirir, soyut kavramdır. Somut olanı ancak benzetme ile anlamaya çalışır. Tümden gelenle yapınca teleolojik inanca dayalı transdantal durum mutlak, zorunlu, olası sorunsalları çetin çevizdir. İnsanı Gödel in tamamlanamazlık hali ile insanı krize sokar. Ezeli ve ebedi kavramı ile insanı eksilterek inanç durumunu öne çıkarır. Heisenberg belirsizliği ile kaygılı insan gözlenir. Bu durum için bağlam kavramı geliştirir. Bağlam inanç alanında önyargı kavram sorunsalları ile de mücadeleye ihtiyaç duyar. Tüme vararak karar vereyim diye düşünür. Örneklem için veri toplar. Ölçek ile anlamlandırır. Bu anlamlandırma kesikli veya sürekliğe göre kontrol ve denetime tabidir. Olay olasılığı koşullu veya koşulsuzdur. Koşullu olanları denetimli gözleme tabi tutar. Beklenti durumları sistematik doğrulanır. Öngörü bağlamı için temel yapı eleman belirlenmesi için istatistiki kararlar verir. Bununla beraber rastgele durumlar deneyimlemede gruplamayı engeller. Bu sorunsalı aşmada kestirim için varyans analizi yapar. Regresyon ve korelasyon açısından hipotezler kurulur. Parametrik analiz ile şimdi burada olayı değerlendirilir. Ancak bu analiz atipik olanlar için uygun değildir. Paradoks olarak insanı şüpheye sokar. Bu durumda insan, danışmansız sistem açısından Kuhn paradoksu ile düştüğü çıkmazdan çıkmaya çalışır. Bunun için de her olayı kendi içinde somut olana göre değerlendirerek karar anına ulaşmaya çalışır.
Somut olay kendinde, kendi yararında, kendi yakınında göre zorunlulukla, olması gereken ile yani kanıt aracılığı ile incelenir. Kanıt değerlendirme alanım olan adli tıpta çalışmaktayım.
Sonuç olarak olay ın özü kavramında üsteki açıklamalarla karar alma yolunda kanıt arama önermekteyim. Ne dersiniz?

Yorumlar (1)

Yaşar Bilge - 06 Şubat 2025 19:17

Olay ın özü gerçeklik bakışıyla ilgisi var mı?
SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Sosyal Bilimler
İNSAN HAKLARI VE YAYGIN YANLIŞLAR

Sosyal Bilimler23 Nisan 2025 21:16

İNSAN HAKLARI VE YAYGIN YANLIŞLAR

Proje Okulları Uygulamasının Ardındaki Zihinsel Modeller: Sistemik Bir Değerlendirme

Sosyal Bilimler20 Nisan 2025 15:29

Proje Okulları Uygulamasının Ardındaki Zihinsel Modeller: Sistemik Bir Değerlendirme

YALANSIZ YAŞAYAMAMAK!

Sosyal Bilimler17 Nisan 2025 18:57

YALANSIZ YAŞAYAMAMAK!

Bireylerin Gelişiminde Eğitim Kurumlarının Önemi

Sosyal Bilimler17 Nisan 2025 15:05

Bireylerin Gelişiminde Eğitim Kurumlarının Önemi

Türkiye'de Eğitimde Teftiş Sorunu: Yapısal ve İşlevsel Bir Değerlendirme

Sosyal Bilimler16 Nisan 2025 22:22

Türkiye'de Eğitimde Teftiş Sorunu: Yapısal ve İşlevsel Bir Değerlendirme

Yürüyüşe Övgü

Sosyal Bilimler13 Nisan 2025 15:24

Yürüyüşe Övgü

Aydınlanma İhtiyacı

Sosyal Bilimler12 Nisan 2025 16:58

Aydınlanma İhtiyacı

ÇOCUK BÜYÜTMEK, ÇOCUK YETİŞTİRMEK DEĞİLDİR

Sosyal Bilimler09 Nisan 2025 19:47

ÇOCUK BÜYÜTMEK, ÇOCUK YETİŞTİRMEK DEĞİLDİR

SUÇLAMA HALİNİN YÖNETİMİ

Sosyal Bilimler09 Nisan 2025 13:59

SUÇLAMA HALİNİN YÖNETİMİ

YOL AYRIMINDAKİ GENÇLİK KİTABI ÜZERİNE SÖYLEŞİ

Sosyal Bilimler06 Nisan 2025 19:17

YOL AYRIMINDAKİ GENÇLİK KİTABI ÜZERİNE SÖYLEŞİ