Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular İletişim
Kısaca Pozitif Psikoloji

Kısaca Pozitif Psikoloji

Psikoloji-Sosyal Psikoloji 18 Ocak 2025 19:45 - Okunma sayısı: 218

Ulaş Başar Gezgin

Pozitif psikoloji, ana akım psikolojinin hastalık/bozukluk/eksiklik vurgusuna tepki olarak doğmuştur. İnsanları tedavi edilecek eksik varlıklar olarak görmek yerine, güçlü yönleri olan, gelişme potansiyeline sahip kişilikler olarak görür. Pozitif psikoloji, kişiliklerin güçlü yönlerini öne çıkarırken, zorluklarla başa çıkmada geçmişte yardımcı olan özelliklere odaklanır. Pozitif psikoloji, kimilerine göre, tamamlayıcı bir bakış açısıdır; diğer yöntemlerle birlikte kullanılmalıdır; ayrıca bir akım ya da kendi başına bir yaklaşım değildir. Öncüllerinin başında, insancıl psikoloji gelir. Pozitif psikolojinin temel araştırma konuları, akış, iyimserlik, umut, psikolojik dayanıklılık, iyi oluş, mutluluk, yaşam doyumu vb.dir.

Pozitif psikoloji bakış açısı, terapi yaklaşımlarını da etkilemiştir. Bu bağlamda, travma sonrası stres bozukluğunun tersine travma sonrası büyüme gibi öğeler öne çıkmıştır. Yaygın bir uygulama ise, bireylerin minnettarlık duygu ve düşüncelerini çeşitli etkinlikler yoluyla geliştirmekte yatar. Hayatta geldiğimiz noktayı birçok insana borçluyuz. Minnettarlığın geliştirilmesinin psikolojik sağlığa faydalı olduğu ortaya çıkmıştır.

Pozitif psikolojinin iki öncü ismi, Mihaly Csikszentmihalyi ve Martin Seligman’dır. İkisi de oldukça önemli kavramlar ortaya atmıştır. Bunlardan biri olan akış (flow), zaman duygusunu yitirdiğimiz, yaptığımız işten tümüyle keyif aldığımız bir duruma karşılık gelir. Bir diğer kavram, öğrenilmiş umutluluktur. Bu, öğrenilmiş çaresizliğin tersidir. Temel düşünce, umutlu olmanın değişmesi zor olan bir kişilik değişkeni değil, öğrenilen bir öğe olduğudur. Umutsuzluk da aynı biçimde, öğrenilmeme biçiminde, umutlulukla yer değiştirebilir.

Pozitif psikolojinin çalıştığı bir diğer konu, hayatın anlamıdır. Çeşitli düşünürler, pozitif psikoloji ortaya çıkmadan önce bu konuda düşünce üretmişlerdir. Ancak pozitif psikoloji bunu mutluluk gibi kavramlarla eklemlemekle farklılaşmıştır. Öte yandan, hayatın anlamı kavramsallaştırmanın mutlulukta ne kadar etkili olduğu tartışmalıdır; çünkü hayatın anlamı üstüne düşünmenin belli bir eğitim düzeyinde olmaya bağlı olduğu düşünülür. Elbette eğitimsiz insanların da hayatlarının anlamları vardır; ancak bunları, böyle bir kavramsallaştırma içinde dile getirmezler.

Pozitif psikolojinin uygulama alanlarından biri, örgütsel davranış alanıdır. Bu alanda, pozitif liderlik gibi kavramlar öne çıkar. İşverenlerin ve genel olarak kurumun ve elbette çalışanların davranışları motivasyon modelleriyle ilişkilendirilir. Bununla bağlantılı bir diğer değişken, işe yüklenen anlamdır. Kurumla özdeşleşme, kurum aidiyetinin kişisel kimliğin bir parçasına dönüşmesi vb. gibi konular da incelenmektedir.

Pozitif psikolojiye yönelik çeşitli eleştiriler bulunmaktadır. Bunların başında, toplumsal bağlamı gözden kaçırması; çözümü bireyin bakış açısını değiştirmekten öte bir yerde aramaması vb. gelmektedir. Öte yandan, pozitif psikolojinin, başta belirtildiği gibi, kendi başına bir akım değil, diğer akımları tamamlayıcı bir bakış açısı olduğu düşüncesi, kimi eleştirleri geçersiz kılmaktadır. Pozitif psikolojinin katkıları daha da artacak gibi görünmektedir.

Yorumlar (2)

Kadir özel - 18 Ocak 2025 22:32

Toplu çalışılan yerlerde (banka, bakanlık vb.)eğitim amaçlı kullanım alanı daha geniş diye düşünüyorum

Kadir özel - 18 Ocak 2025 22:29

Sanırım hastalık, bozukluk aşamasındaki hastalar bu kavramın dışında kalıyor. Mesela van goh günümüzde yaşasaydı acaba bu kapsamda tedavi edilebilir miydi
SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Psikoloji-Sosyal Psikoloji
Psikologların Toplumsal Görevleri ve Önemi, Toplum Psikolojisi, Sosyal Psikoloji ve Toplum Birey-Psikoloji İlişkisi Üzerine Bir İnceleme

Psikoloji-Sosyal Psikoloji16 Ocak 2025 15:20

Psikologların Toplumsal Görevleri ve Önemi, Toplum Psikolojisi, Sosyal Psikoloji ve Toplum Birey-Psikoloji İlişkisi Üzerine Bir İnceleme

YAŞAMIN DUYGULARI

Psikoloji-Sosyal Psikoloji08 Ocak 2025 18:13

YAŞAMIN DUYGULARI

Dans ve Hareket Terapisi konusunda çalışan iki uzman

Psikoloji-Sosyal Psikoloji23 Aralık 2024 22:45

Dans ve Hareket Terapisi konusunda çalışan iki uzman

EĞİTİMDE DUYGU YÖNETİMİ-3

Psikoloji-Sosyal Psikoloji16 Aralık 2024 19:23

EĞİTİMDE DUYGU YÖNETİMİ-3

EĞİTİMDE DUYGU YÖNETİMİ-2

Psikoloji-Sosyal Psikoloji02 Aralık 2024 22:54

EĞİTİMDE DUYGU YÖNETİMİ-2

DUYGU YÖNETİMİ-1

Psikoloji-Sosyal Psikoloji21 Kasım 2024 19:01

DUYGU YÖNETİMİ-1

İyi Oluş Kaynakları 4: Cesaret Erdemi ve İlgili Karakter Güçleri

Psikoloji-Sosyal Psikoloji11 Kasım 2024 10:10

İyi Oluş Kaynakları 4: Cesaret Erdemi ve İlgili Karakter Güçleri

Sosyal Medya Bizi Cahil mi bırakıyor?

Psikoloji-Sosyal Psikoloji10 Kasım 2024 13:42

Sosyal Medya Bizi Cahil mi bırakıyor?

Özsaygı Düşüklüğü ve Yalnızlaşma

Psikoloji-Sosyal Psikoloji14 Ekim 2024 20:42

Özsaygı Düşüklüğü ve Yalnızlaşma

AŞKIN TANIMI ÜZERİNE RÖPORTAJ

Psikoloji-Sosyal Psikoloji06 Ekim 2024 21:34

AŞKIN TANIMI ÜZERİNE RÖPORTAJ