Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular İletişim
ÖĞRENİM Mİ ÖĞRETİM Mİ?

ÖĞRENİM Mİ ÖĞRETİM Mİ?

Fikir Yazıları 03 Ağustos 2019 01:16 - Okunma sayısı: 16.117

Öğrenme ve öğretme aynı kökten gelseler de birbirinden çok farklı kavramlardır.  Öğretmede öğreten etkindir, baskındır, merkezdedir. Ögretimde dışsal bir baskı veya motivasyon söz konusudur.

ÖĞRENİM Mİ ÖĞRETİM Mİ?


Öğrenme ve öğretme aynı kökten gelseler de birbirinden çok farklı kavramlardır.  Öğretmede öğreten etkindir, baskındır, merkezdedir. Ögretimde dışsal bir baskı veya motivasyon söz konusudur. Öğrenmede ise öğrenen merkezdedir, etkindir. İçsel bir motivasyon vardır. Öğrenme fiili dönüşlüdür. Yani, eylemi yapan ile sonuçlarından etkilenen kişi aynıdır. Gramatikanlamı dahi öğrenmede öğrenenin merkezde olduğunu vurguluyor.

İnsanı öğrenmeye sevk eden en temel iç güdü ihtiyaçlarıdır. İhtiyaçlarını gidermek için araştırır, dener, keşfeder ve ilerler. Merak dediğimiz de ihtiyaçtan kaynaklanır. İnsanın ihtiyaçları nedeniyle öğrendikleri kalıcıdır. Dış baskı yoluyla öğrenme olmaz. Bu nedenle öğrenme ile öğretim farklıdır. Öğrenme bireyin kendi yaşantısı içinde deneyimleriyle elde ettikleridir, çıkardığı sonuçlardır. Ezber ve teorik bilgilerin hafızaya kaydedilmesi öğrenme değildir. Öğretim yılı derken, Türkçe öğretimi, Matematik öğretimi derken öğrencilere edilgen bakışımızı ortaya koymuş oluyoruz. Öğrenciler dışardan programlanabilen robotlar değildirler. Kullandığımız kavramlar öğrencilere robot gibi baktığımızı gösteriyor.

Okullarımızda öğrenme değil, öğretme esası hâkim, çünkü okullar hayatın dışında. Etrafı duvarla, çitle çevrelenmiş hayattan koparılmış, içinde yaşantı imkânı ve zenginliği olmayan bir binada kuru bilgiler naklediliyor. O bilgiler öğrencinin bir ihtiyacını giderici de değil, deneyimleme ortamı da yok. O hâlde öğrenciler pratikte hiçbir işlerine yaramayacak kuru bilgileri neden öğrensin? Sıkıcı değil mi? Zaten deneyimleme yoksa öğrenme de olmuyor.

Hayat pratik yarar üzerine kuruludur. Okullarımız da pratik üzerine inşa edilmeli, okullar hayatla arasındaki duvarları yıkmalıdır. Öğrenciler okulda hayatı tanımalı, keşfetmeli, hayatın içindeki problemleri okulda yaşayarak çözüm yolu geliştirebilmelidir. Okulların öğrencilere en önemli katkısı kafalarında sorun oluşturmak ve o sorunu çözebileceği imkânlar sunmak olmalıdır, eğitim programlarındaki hazır bilgileri sunmanın hiçbir yararı yoktur. Bu konuda kavramlardan başlayarak almamız gereken çok mesafe var. Öğretim yılı diyorsak öğrenim yok demiş, olmuyor muyuz?

Yorumlar (0)

SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Fikir Yazıları
KARAR ANI: SÖZLEŞME HAZIRLAMADA KARAR ALANLARI

Fikir Yazıları21 Ocak 2025 20:22

KARAR ANI: SÖZLEŞME HAZIRLAMADA KARAR ALANLARI

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFLERİ

Fikir Yazıları15 Ocak 2025 21:29

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFLERİ

Aşk öykülerimize mutlu son yazabilir miyiz?

Fikir Yazıları14 Ocak 2025 01:20

Aşk öykülerimize mutlu son yazabilir miyiz?

Sessizlik Fenomeni Üzerine

Fikir Yazıları06 Ocak 2025 11:37

Sessizlik Fenomeni Üzerine

YENİ DÖNÜŞ ZAMANI

Fikir Yazıları01 Ocak 2025 17:57

YENİ DÖNÜŞ ZAMANI

Ters Çaba Kuralı: Sıkıntılardan kurtulmak için teslimiyet bir çare olabilir mi?

Fikir Yazıları13 Aralık 2024 18:25

Ters Çaba Kuralı: Sıkıntılardan kurtulmak için teslimiyet bir çare olabilir mi?

DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM ZAMANI

Fikir Yazıları07 Aralık 2024 01:06

DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM ZAMANI

Aşk Acısı:

Fikir Yazıları02 Aralık 2024 21:54

Aşk Acısı: "Çeken Bilir"

Kurum Kreşleri ve Anaokulları Üzerine Düşünceler

Fikir Yazıları01 Aralık 2024 19:03

Kurum Kreşleri ve Anaokulları Üzerine Düşünceler

Jack London'ın Çağı

Fikir Yazıları27 Kasım 2024 13:02

Jack London'ın Çağı