Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular İletişim
Ebeveynlerin Endişeleri

Ebeveynlerin Endişeleri

Eğitim Bilimleri 01 Ekim 2024 22:48 - Okunma sayısı: 530

Kadir Bayşu

Dünya dönüyor, her dönüş tamamlandığında gün sayaçları artıyor. Yerküre kendi etrafında döndükçe güneş etrafından da dönüyor. Döndükçe aylar ve mevsimler oluşuyor. Her dönüş günleri, haftaları, ayları, yılları ve ömürleri oluşturuyor.

Ancak bu dönüşler çok hızlı ve dünyanın içinde olduğumuzdan dolayı gece - gündüz ve mevsimlerle bu dönüşlerin gerçekleştiğini fark edebiliyoruz. Dünyanın güneş etrafında elips şeklindeki yörünge üzerindeki dönüşü belli bir sistem doğrultusunda devam ediyor.

Artık yeni bir aydayız. Ekim ayı Sonbaharın en güzel ayıdır. Yapraklar sararır. Doğa kışa hazırlanır. Ekim ayı tarım toplumu için aynı zamanda dikim ayıdır. Tarlalar sürülür, fidanlar dikilir. Eğitim sektörü için konuların ilerlediği ve ilk ölçme ve değerlendirme etkinliklerinin yapılmaya başlandığı aydır.

Bu yazımda dünya ve ülke sorunları içinde okullarda eğitim gören çocukları olan ebeveynlerin eğitim ile ilgili endişelerini kaleme almak ve farkındalık oluşturmak istedim.

Özellikle eğitim yolculuğuna yeni başlayanlar için karamsar bir tablo çizmek istemem ancak kendilerini uzun yıllar bekliyor. Maalesef insanoğlu dünyadaki canlılar içinde en uzun sürede hayata adapte olan canlı. Büyümesi ve olgunlaşması nice dönüşler gerektiriyor. Ve teknolojik gelişmeler bu hızla gittikçe önümüzdeki 10 dönüşün sonunda nasıl bir dünya ile karşı karşıya kalacağız öngöremiyoruz. Bu nedenle uzun yolculuk hem eğitimcileri hem de ebeveynleri fazlasıyla endişelendiriyor görünüyor.

İlkokul sürecinde gelişmesi gereken temel dil ve temel matematik becerileri gelişmemiş öğrencileri ortaokulda nasıl bir eğitim süreci bekliyor. Acaba çocuğum yeterli seviyede mi? Ortaokula hazır mı?

Sınav odaklı bir eğitim sisteminde matematik en önemli ders gibi algılanıyor. Ben buna karşıyım. En önemli ders anadil yani Türkçedir. Anadil becerileri gelişmemiş bir öğrencinin diğer disiplinlerde başarılı olması beklenemez.

Çocuğunun yetersizliğini hissettiği veya farkına vardığında ebeveynlerin telaşlı arayışlara girmeleri ve özel derslere öğrencileri yönlendirmeleri ve alıştırmaları ise başka bir sorun. Maalesef birçok ebeveyn eksik gördüğü noktalarda eksik tamamlamaya yönelik ne yapacaklarını bilmemeleri başka bir endişe.

Ortaokul ve lise döneminde sınava girecek öğrencilerin ebeveynlerine ne demeli? Onlar hep bir arayış ve bekleyiş içinde. Ya istediği puanı alamaz, istediği sıralamayı edinemez ise ne olacak? Maalesef puana göre okul seçimine razı bir millete dönüştük. Herkes sistemi eleştirirken, herkes sisteme sahip çıkıp, kabullenmiş gibi görünüyor. Kiminle konuşsam sistem böyle deniliyor. Toplum olarak yetenekler ve becerileri yok sayan bu sistemi değiştirecek bir büyük baba yiğidin gelmesini bekliyoruz.

Ama asıl soruna yönelenleri maalesef göremiyoruz. Dönüşler tamamlandıkça çocuklarımıza bırakacağımız dünya daha fazla yaşanılamaz hale geliyor. Kullanılabilir su miktarı azalıyor. Hastalıklar artıyor. Teknoloji ilerledikçe insan fizyolojisi değişime uğruyor. İklim değişimi ile dönen dünyanın dengesi bozuluyor. Verimli tarım alanları azalıyor. Yenidünya düzeni için dünya savaşı yaklaşıyor.

Şimdi söyleyin bana, neye endişelenmemiz gerekiyor? Neye odaklanmamız gerekiyor?

Cevabı sizde değerli dostlar. Bu cevap sizin gelecek ile ilgili beklentinize, yaşantınızda neye önem verdiğinize göre şekillenecektir.

Kalın sağlıcakla.

Yorumlar (0)

SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Eğitim Bilimleri
Selim İleri'nin Düşündürdükleri 1 Tanzimattan 12 Eylül'e Aydınlanmanın Öğretmenleri

Eğitim Bilimleri15 Ocak 2025 10:26

Selim İleri'nin Düşündürdükleri 1 Tanzimattan 12 Eylül'e Aydınlanmanın Öğretmenleri

MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM

Eğitim Bilimleri15 Ocak 2025 01:34

MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM

Eğitim (Kendini Bulma) Yolculuğu

Eğitim Bilimleri14 Ocak 2025 20:21

Eğitim (Kendini Bulma) Yolculuğu

MİLLİ EĞİTİM SİSTEMİMİZDEKİ MERKEZİ SINAVLAR

Eğitim Bilimleri12 Ocak 2025 23:43

MİLLİ EĞİTİM SİSTEMİMİZDEKİ MERKEZİ SINAVLAR

ÖĞRETMEN AKADEMİSİ: NİTELİKLİ ÖĞRETMEN YETİŞTİRMEK İÇİN TEHDİT Mİ, FIRSAT MI?

Eğitim Bilimleri29 Aralık 2024 14:32

ÖĞRETMEN AKADEMİSİ: NİTELİKLİ ÖĞRETMEN YETİŞTİRMEK İÇİN TEHDİT Mİ, FIRSAT MI?

DOGMATİK DÜŞÜNCE VE EĞİTİM

Eğitim Bilimleri20 Aralık 2024 16:28

DOGMATİK DÜŞÜNCE VE EĞİTİM

EĞİTİM KAMPÜSÜ OKULLARI

Eğitim Bilimleri17 Kasım 2024 19:20

EĞİTİM KAMPÜSÜ OKULLARI

Kasım Ara Dönem Önerileri

Eğitim Bilimleri05 Kasım 2024 20:23

Kasım Ara Dönem Önerileri

Gelecekte Eğitim Sistemine Yönelik Stratejiler ve Öneriler-2

Eğitim Bilimleri01 Kasım 2024 14:01

Gelecekte Eğitim Sistemine Yönelik Stratejiler ve Öneriler-2

ÖĞRETİM SİSTEMLERİNİ YENİDEN Mİ PLANLAYALIM?

Eğitim Bilimleri31 Ekim 2024 11:46

ÖĞRETİM SİSTEMLERİNİ YENİDEN Mİ PLANLAYALIM?