Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular İletişim
Özgürlük Üzerine

Özgürlük Üzerine

Fikir Yazıları 19 Şubat 2024 15:59 - Okunma sayısı: 623

Prof. Dr. Metin Becermen Hasan Güneş

Özgürlük Üzerine

H.G. Ailenin özgür birey yetiştirmedeki önemi nedir?

M.B. Özgür kişilerin yetişmesi için ebeveynlerin “özgür ruhlu” olması gerekiyor. Bunun için de yapılacak ilk şey gelenekten gelen ve özgür kişilerin yetişmesini engelleyen kimi unsurlar ile hesaplaşmaktır. Eğer bu sorunlu unsurlar ile hesaplaşılmaz ise özgür kişilerin yetişmesi mümkün olmaz. Ancak yine de istisnai durumlar olabilir.

Gelenekten gelen sorunlu unsurlardan biri –belki de en önemlisi- ebeveynlerin çocuklar ile diyalog kuramaması, onları kendilerine ait olan her şeyi benimsetebilecekleri, diledikleri gibi yönlendirebilecekleri bir “nesne” olarak görmeleridir. “Çocuk sahibi olmak” ifadesi bunu en iyi şekilde dile ifade eder. Ebeveynler bu sahiplik duygusundan çıkıp, onlara bu hayatta kılavuzluk yaptıklarını, onların “iyi” ve “doğru” bir yaşam sürmesine yardımcı olmaları gerektiğini kavradıklarında, hem kendilerinin hem de çocukların(ın) “özgür ruhlu” kişiler olmaları konusunda bir adım atmış olacaklardır. Daha sonra yapılması gereken şey buna uygun bir pratiği ortaya koymaktır. Bu şekilde özgür kişiler yetişebilir ve “toplumun özgürleşmesine” katkı sunulabilir.

H.G. Okulun özgür birey yetiştirmedeki önemi nedir?

M.B. Michel Foucault iktidar ilişkilerinin şekillendiği önemli kurumlar arasında aileyi ve okulu görür. Aile konusunu önceki soruyu yanıtlarken ele aldık. Okul, resmi (veya resmi olmayan) ideolojinin/ideolojilerin hayat bulduğu önemli kurumdur. İdeolojilerin şekillendirdiği bir yapıda özgür kişilerin yetişmesi oldukça zor görünüyor. Maalesef okulun/okulların günümüzde böyle bir işlevi bulunmaktadır.

Bu ilişkilerin dışında kalınmak isteniyorsa başka bir ilişki biçimini, ideolojiyle şekillenmemiş, kendini (öğrencilere) egemen kılmayan bir ilişki biçimini geliştirmek gerekiyor. Bu da öğrencilerin soru sormasına tartışmaya/müzakereye etmeye açık olan bir ders pratiğini hayata geçirerek olur. Atılacak ilk adım okulların mimari tasarımlarının değiştirilmesidir. Öğrencilerin okulun yönetimine –belki veliler ile birlikte- katıldıkları bir modelin hayata geçirilmesi ikinci bir adım olabilir. Bu şekilde diyaloğun hayata geçtiği, öğrencilerin katılımının sağlandığı ve fikir ürettiği yaratıcı bir etkinlik gerçekleşebilir. Ancak öğrenciler ile gerçekleştirilen bu diyaloğun “seviyesini” iyi belirlemek gerekiyor. Yoksa okul özgürleştirici bir yer olmaktan çıkıp başka ideolojilerin zemini olabilir. Bu nedenle eğitimcilere önemli bir görev düşüyor. O da bunun “ölçüsünü” iyi belirlemektir. Eğer aile özgürleştirici bir etkide bulunabilirse ve okul da buna eşlik edebilirse özgür kişilerin yetişmesi mümkün hale gelebilir.

H.G. Rol-model olarak yetişkinlerin özgür bireyin yetiş(tiril)mesindeki önemi nedir?

M.B. Özgür kişilerin yetişmesi için rol-model alınacak kişilerin de özgür kişiler olması gerekiyor. Aile ve okul işlevlerini yerine getirdiğinde bunun daha kolay olacağı ortadadır. Sürekli kavga eden, didişen, sorunlarını şiddet uygulayarak çözmeye çalışan kişilerin olduğu bir toplumsal yaşam(a)da özgür kişilerin yetişmesini beklemek hayal olur. Öncelikle toplumsal barışın sağlanması ve okul ve okul dâhil bütün kurumsal yapıların özgür kişilerin yetişmesine uygun bir hale getirilmesi gerekiyor. Burada bir kurum olarak siyasete, siyasetçilere önemli bir rol düşüyor. Öncelikle onların bu konuda rol-model olması gerekmektedir. Televizyonlarda, sosyal medyada “kanaat önderi”, “fenomen” gibi nitelemelerle ortaya çıkanların özgür kişiler olması da önemli bir etken olacaktır. Ancak bunun zor olduğu ortada; zira mevcut durumda bu söylediklerimizin tersi gerçekleşmektedir. Göz önünde olan kişiler hem kendileri “özgür ruhlu” kişiler değiller hem de onları örnek alanlar. Bu durumun değişmesini istiyorsak buna uygun pratikler ortaya koymamız gerekiyor. Örnek alınacak rol-model kişilerin “özgür ruhlu” olması yetişecek kişilerin de “özgür ruhlu” olmasına etki edecektir.

Yorumlar (0)

SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Fikir Yazıları
Bayramda İçimizde Açan Çiçekler

Fikir Yazıları28 Mart 2025 14:16

Bayramda İçimizde Açan Çiçekler

Disneyland

Fikir Yazıları24 Mart 2025 13:57

Disneyland

Karanlıkta Kalmayan İsimler

Fikir Yazıları19 Mart 2025 21:44

Karanlıkta Kalmayan İsimler

MEB çareyi buldu:

Fikir Yazıları16 Mart 2025 21:45

MEB çareyi buldu: "CEZA! "?  

Çocuklarımızı Lider Olarak Nasıl Yetiştirebiliriz?

Fikir Yazıları02 Mart 2025 22:35

Çocuklarımızı Lider Olarak Nasıl Yetiştirebiliriz?

ŞİMDİ YAZMA ZAMANI

Fikir Yazıları01 Mart 2025 14:44

ŞİMDİ YAZMA ZAMANI

Futbolda Adalet

Fikir Yazıları25 Şubat 2025 17:03

Futbolda Adalet

DIŞ GÜÇLERE KARŞI İÇSEL FARKINDALIK

Fikir Yazıları23 Şubat 2025 18:53

DIŞ GÜÇLERE KARŞI İÇSEL FARKINDALIK

EŞİT VE ADİL EĞİTİM İÇİN AZ DAHA CESARET

Fikir Yazıları20 Şubat 2025 22:49

EŞİT VE ADİL EĞİTİM İÇİN AZ DAHA CESARET

Aşkın Matematiği

Fikir Yazıları15 Şubat 2025 18:09

Aşkın Matematiği