Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular İletişim
Kendini Geliştirmek

Kendini Geliştirmek

Fikir Yazıları 14 Aralık 2023 20:04 - Okunma sayısı: 616

Hasan Güneş

Kendini Geliştirmek

Kendini geliştirmek; kişinin bilgisini statüsünü, karakterin vb. kendi çabalarıyla geliştirme sürecin verilen isim. Öncelikle, kendini geliştirmenin psikolojik olgunluk ile bağının açıklanması gerekmektedir. Bilindiği üzere psikolojik olgunluk kavramı, kim olduğu ya da olmadığı veya duygu ve düşüncelerin farkında, en az kendisi kadar başkalarını duygu e düşüncelerine değer vermeyi ifade eder.

Görüldüğü gibi kendini geliştirmek olgusu olmaksızın bireyin psikolojik olgunluğa ulaşması mümkün değil. Bu açıdan bakıldığında hem kendini geliştirmek hem de psikolojik olgunluk bir süreçtir.

Asıl burada tartışılması gereken bireylerin psikolojik olgunluk bağlamında kendilerini nasıl geliştireceği olgusudur. Bu konunun çok iyi analiz edilmesi önem taşımaktadır.

Öncelikle, bireyin kendini geliştirmeye istekli olması gerekmektedir. Başka bir ifadeyle, bireyin kendini geliştirmek için neler yapması gereceğidir. Örneğin kişi bilgisini arttırmak için dergi gazete kitap veya interneti takip edebilir.

Bilgi edinmede diğer önemli etkenlerden biri röportajları vb. olabilir. Ancak böyle burada vurgulanması gereken ömür boyu süreceği gerçeğidir. Bu konuda söylenebilecek en önemli etkenlerden biri de bilgi edinme sürecinin bir ömür boyu devam etmesi gereceğidir. Yine bilgi edinme yolarının kişiden kişiyi değişmesidir. Çünkü eğitim kademesi bir rol oynamacadadır. Diğer taraftan, bilgi edinme kadar biliş kadarduygular belirleyici rol oynamaktadır. Örneğin, kendini geliştirmeye güdülenmiyorsa sorun var demektir.

Psikolojik olgunluk bağlamında kendini geliştirme dolayısıyla karakterin yeri ve önemi ayrıdır. Bilindiği gibi karakteri kişiden kişiye özgü davranışlarının bütünü olup insanın bedensel, duygusal ve zihinsel etkinliğine çevrenin verdiği değerdir. Bireyin kişiliği karakter ve mizaçtan oluşmaktadır.

Elbette karakterin bileşenleri çoktur. Ancak bu yazıda belli başlı yer tutan ahlak kurallarına değinmek itiyorum. Başka bir ifadeyle ahlak olmaksızın kişinin gelişimi olmadığı gibi psikolojik olgunluk bakımında da zafiyetler ortaya çıkmaktadır. Bunun için bireyin ahlak yapısının gelişimi de çok önemli bir yer tutmaktadır. Diğer taraftan, örgün eğitim örgün eğiti yeri ve önemi tartışılamaz. Bu nedenle, rol model konumunda eğitimcilerin tutum ve davranışları önem taşımaktadır

Yorumlar (0)

SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Fikir Yazıları
KARAR ANI: SÖZLEŞME HAZIRLAMADA KARAR ALANLARI

Fikir Yazıları21 Ocak 2025 20:22

KARAR ANI: SÖZLEŞME HAZIRLAMADA KARAR ALANLARI

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFLERİ

Fikir Yazıları15 Ocak 2025 21:29

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFLERİ

Aşk öykülerimize mutlu son yazabilir miyiz?

Fikir Yazıları14 Ocak 2025 01:20

Aşk öykülerimize mutlu son yazabilir miyiz?

Sessizlik Fenomeni Üzerine

Fikir Yazıları06 Ocak 2025 11:37

Sessizlik Fenomeni Üzerine

YENİ DÖNÜŞ ZAMANI

Fikir Yazıları01 Ocak 2025 17:57

YENİ DÖNÜŞ ZAMANI

Ters Çaba Kuralı: Sıkıntılardan kurtulmak için teslimiyet bir çare olabilir mi?

Fikir Yazıları13 Aralık 2024 18:25

Ters Çaba Kuralı: Sıkıntılardan kurtulmak için teslimiyet bir çare olabilir mi?

DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM ZAMANI

Fikir Yazıları07 Aralık 2024 01:06

DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM ZAMANI

Aşk Acısı:

Fikir Yazıları02 Aralık 2024 21:54

Aşk Acısı: "Çeken Bilir"

Kurum Kreşleri ve Anaokulları Üzerine Düşünceler

Fikir Yazıları01 Aralık 2024 19:03

Kurum Kreşleri ve Anaokulları Üzerine Düşünceler

Jack London'ın Çağı

Fikir Yazıları27 Kasım 2024 13:02

Jack London'ın Çağı