Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular İletişim
Bireyin Kendini Farkedişi

Bireyin Kendini Farkedişi

Fikir Yazıları 27 Kasım 2023 08:56 - Okunma sayısı: 662

Hasan Güneş

Bireyin Kendini Farkedişi

Bireyin en başta birey davranışlarının nedenlerini bilmek zorundadır. Bunun için birey davranışlarına etki eden etkenleri tespit etmelidir. Kuşkusuz bu anlayışa sahip olmak için birey öncelikle davranışına etki eden etkenleri belirlemekle işe koyulabilir.

Kuşkusuz bir insanın davranışına etki eden davranışlarda çevresel etkenler başlı başına rol oynamaktadır. Bu etkenler yakın çevrede olduğu gibi uzak çevrede de olabilir. Bu durum olmadan birey kendini fark etmesi mümkün değildir.

Bilindiği gibi bir insanın yetişmesinde sosyalleştiği etkenler önemlidir. Sosyalleşme ortamları arasında da aile ve eğitim kuruları başlı başına rol oynamaktadır.

Kişi sosyalleşmesine etki eden bu etkenlerin niteliklerini ve kapsamını bildiğinde kendisini fark edebilir. Yine bir insanın tutumları da davranışına etki etmektedir. Çünkü tutumlar bir insanın davranışına yön vermektedir.

Tutumların oluşumunda ise duygular içinde bulunulan değerler vs. önemli bir yer tutmaktadır. Yine tutumların oluşumunda duygular belirleyicidir. Bu anlamda kişi duygularını tanımak zorundadır.

Bu açıdan kişi etkili duygusal zekaya sahip olmak zorundadır. Elbette bu eğitim sorunu olduğu gibi eğitim işidir de. Birey başta edebi eserler olmak üzere bu sorunun hakkında gelebilir.

Elbette bunun için edebiyat eserleri bunun için başlı başına rol oynamaktadır. Edebi eserler arasında şiir, roman en belirleyicidirler. Çünkü bu eserler duygusal zekâ ile doğrudan ilişkilidirler.

Bir kişinin kendini fark etmesi ve duygularını fark etmesinde içe bakış yöntemi de önem arz etmektedir. Pekâlâ, birey ne yapmalıdır ki içe bakış yöntemi etkili olsun.

Kuşkusuz içe bakış yönteminin etkili olması için birey tarafsız bir tutum sergilemelidir. Yani iç çevresini ele alırken kendine karşı dürüst olmak zorundadır.

Yorumlar (0)

SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Fikir Yazıları
Bayramda İçimizde Açan Çiçekler

Fikir Yazıları28 Mart 2025 14:16

Bayramda İçimizde Açan Çiçekler

Disneyland

Fikir Yazıları24 Mart 2025 13:57

Disneyland

Karanlıkta Kalmayan İsimler

Fikir Yazıları19 Mart 2025 21:44

Karanlıkta Kalmayan İsimler

MEB çareyi buldu:

Fikir Yazıları16 Mart 2025 21:45

MEB çareyi buldu: "CEZA! "?  

Çocuklarımızı Lider Olarak Nasıl Yetiştirebiliriz?

Fikir Yazıları02 Mart 2025 22:35

Çocuklarımızı Lider Olarak Nasıl Yetiştirebiliriz?

ŞİMDİ YAZMA ZAMANI

Fikir Yazıları01 Mart 2025 14:44

ŞİMDİ YAZMA ZAMANI

Futbolda Adalet

Fikir Yazıları25 Şubat 2025 17:03

Futbolda Adalet

DIŞ GÜÇLERE KARŞI İÇSEL FARKINDALIK

Fikir Yazıları23 Şubat 2025 18:53

DIŞ GÜÇLERE KARŞI İÇSEL FARKINDALIK

EŞİT VE ADİL EĞİTİM İÇİN AZ DAHA CESARET

Fikir Yazıları20 Şubat 2025 22:49

EŞİT VE ADİL EĞİTİM İÇİN AZ DAHA CESARET

Aşkın Matematiği

Fikir Yazıları15 Şubat 2025 18:09

Aşkın Matematiği