Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular İletişim
KENDİNİ YAŞAMAK

KENDİNİ YAŞAMAK

Fikir Yazıları 20 Kasım 2023 21:26 - Okunma sayısı: 1.095

Hasan Güneş

KENDİNİ YAŞAMAK

Bazı insanlar, kendini yaşamak isteyen birinin mutlaka topluma karşı çıkmak gerekeceğine ve böyle bir durumun insanın topumdan soyutlanması sonucunu doğuracağına inanırlar. Oysa, kendini yaşamak insan, süreci toplumdan değil kendinden başlatır.

İnsan, dış etmenler tarafından engellenmedikçe kendi yönünü seçebilme yeteneğine sahip bir varlıktır. Burada anlatılmak istenen, insanının, çocukluğundan bu yana geliştirdiği koşullanmalar doğrultusunda yaptığı seçimlerden farklı ve kendi içsel gerçeklerden haberdar olabilmesi sonucu yapabildiği seçimlerdir. İnsanın içsel dünyasını tanıyabilmesi için dış dünyasını tehlikeli bir alan olarak algılamaması gerekir. Böyle bir durum insanın içinde bulunduğu koşullara en uygun ve etkin olabileceği türde tepkileri gösterebilmesini gerektirmektedir.

İnsanın içinde bulunduğu koşullar deyimiyle çevreden gelebilecek düşmanca tepkileri ya da toplumun çevreyi kısıtlayıcı nitelikteki değer yargılarını da içermektedir. Çevresinde etkin olabileceği türde tepki ile bireyin kendi dünyası içinde gerekli değişikleri sağduyuya uygun bir biçimde gerçekleştirebilmesini ifade edilmektedir.

Günümüzde birey varoluşunu ve dış dünya gerçeklerini karşılıklı etkileşim durumunda olan bir süreç olarak kabul edebilmiş olmayı içerir. Oysa pek çok insan suçlulukla sonuçlanacak çevredeki değişmeleri yapar; ve bunu savunurlar. Bu insanlar kendilerini değil çevrelerini değiştirmekle işe başladıkları için gerekli ruhsal doyumu sağlayamazlar. Ruhsa tatmin insanın sonucunda zararlı çıkacağı kahramanca eylemleri değil, kendisinin ve inançları doğrultusunda davranmayı içerir.

Diğer insanların gerçeklerini anlamaya çalışacağımız yerde onları yalnız kendi gerçeklerimiz varmışçasına yargılamak etkin olabilmemizi engeller ve bizi yalnızlığa iter büyük olasılıkla.

Kendi benliğine yabancılaşmış bir insanın değerleri ve inançları tehlikeye karşı savunma niteliğinde olduğundan davranışları katı inatçı ve esneklikten yoksundur.

Yorumlar (0)

SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Fikir Yazıları
Bayramda İçimizde Açan Çiçekler

Fikir Yazıları28 Mart 2025 14:16

Bayramda İçimizde Açan Çiçekler

Disneyland

Fikir Yazıları24 Mart 2025 13:57

Disneyland

Karanlıkta Kalmayan İsimler

Fikir Yazıları19 Mart 2025 21:44

Karanlıkta Kalmayan İsimler

MEB çareyi buldu:

Fikir Yazıları16 Mart 2025 21:45

MEB çareyi buldu: "CEZA! "?  

Çocuklarımızı Lider Olarak Nasıl Yetiştirebiliriz?

Fikir Yazıları02 Mart 2025 22:35

Çocuklarımızı Lider Olarak Nasıl Yetiştirebiliriz?

ŞİMDİ YAZMA ZAMANI

Fikir Yazıları01 Mart 2025 14:44

ŞİMDİ YAZMA ZAMANI

Futbolda Adalet

Fikir Yazıları25 Şubat 2025 17:03

Futbolda Adalet

DIŞ GÜÇLERE KARŞI İÇSEL FARKINDALIK

Fikir Yazıları23 Şubat 2025 18:53

DIŞ GÜÇLERE KARŞI İÇSEL FARKINDALIK

EŞİT VE ADİL EĞİTİM İÇİN AZ DAHA CESARET

Fikir Yazıları20 Şubat 2025 22:49

EŞİT VE ADİL EĞİTİM İÇİN AZ DAHA CESARET

Aşkın Matematiği

Fikir Yazıları15 Şubat 2025 18:09

Aşkın Matematiği