Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular İletişim
Kuruyan Kaktüs ve Yeşeren Umutlar

Kuruyan Kaktüs ve Yeşeren Umutlar

Psikoloji-Sosyal Psikoloji 10 Temmuz 2023 01:23 - Okunma sayısı: 1.284

Prof. Dr. Binnur Yeşilyaprak yazdı:

Birkaç yıl önce gelmişti onun mail mesajı.. Konu kısmına böyle yazmıştı: Kuruyan Kaktüs..

Tanımıyordum ama alışkındım; tanımadığım gençlerin ‘en umutsuz an’larında bana yazıp bir umut arayışlarına.. Üniversite mezunu bu genç kız da böyle hissederek yazmıştı bana..

“.. Başlıkta belirttiğim gibi kendimi kuruyan bir kaktüs gibi hissediyorum..” diye başlayıp umutsuzca sürdürüyordu.. “..şu anda çalışmakta olduğum okulda kendimi yetersiz ve yararsız hissetmeye başladım. Alacağım herhangi bir eğitimin, benim gibi kimseye bir faydası olmayan birine etkili olacağını düşünmüyorum. Zaten alanımda eğitim almanın pek de mümkün olmadığı bir yerde, giderek kuruyan, oysa her şarta dayanabileceğine dair kendisine söz vermiş bir kaktüsüm ben.
Öncelikle bir kere konferansınızı dinleme fırsatım olduğu için ve kitaplarınız, daha sonra da mesleğimizin yaşayan efsanesi olduğunuz için bunları size anlatıyorum. Diğer sebep de okursanız belki bir yol veya bir işaret gösterirsiniz de içimde biten enerjinin tekrar canlanmasını sağlayabilirim diye ümit ediyorum. Okumasanız da size yazmak iyi geldi bana..

Saygılar hocam.”

Benim yanıtımın tarihine bakıyorum; ertesi gün yanıt vermişim ‘kuruyan kaktüs’e.. Son birkaç yıldır “gençlere nasihat etmekten, herkese öneriler sunmaktan ve bildiğimi düşündüğüm hayat dersleri ile ahkam kesmekten” vazgeçmeye çalışıyorum.. Çünkü bir şeyi deneyimlemeden bildiğimizi sanmanın sadece bir ‘kendini önemseme ihtiyacına’ dayalı bir yanılsama olduğunu anladığımı düşünüyorum. Yine de eski alışkanlıklar kolay kolay bırakılmıyor işte!

Evet, buyrun bakalım ‘çok bilmiş bir üniversite hocası’ olarak ona neler yazmışım:

“ Sevgili …..,

Bana yazdığın için, derdini benimle paylaşma güvenin için teşekkür derim.

Sorunu dile getirmek ve tanımlamak, çözüm yolunda ilk adımdır sen bu adımı atmış oldun böylece. Sanıyorum bu günlerde ‘yaşamın anlamsızlığı, çaresizlik, umutsuzluk’ gibi duygular içindesin. Seni anlıyorum.. Peki, bu durumdan çıkmak için neler yapmayı denedin?

  • Sahip olduğun olumlu şeyleri listeleyerek başlayabilirsin bence:
  • Gençsin
  • Sağlıklısın
  • Üniversite mezunusun (senin yaşında pek çok gencin sahip olamadığı..)
  • Bir mesleğin ve işin var (Mezun olan binlerce arkadaşın atanmayı beklerken..)
  • … (Bu listeye devam etmeni istiyorum!)

İnternet üzerinden kendini geliştirme olanaklarını araştırabilirsin, kitap sipariş edebilirsin. Alanında öğrendiklerin ile öğrencilerinde ‘fark yaratabilirsin’.. Bir öğrenciye bile yararlı olsan kendini daha iyi hissedersin.. Yaşamın anlamını bizim çabalarımız oluşturur. Bu bizim seçimimize bağlıdır; hiçbir şey yapmamayı veya elimizden gelen her şeyi yapmayı seçebiliriz.

Son olarak benim “kurumayan/dirençli kaktüsüm”ün gerçek öyküsünü seninle paylaşıp bitireceğim:

2010 yılında bir yıllık süre için Amerika’ya ‘konuk öğretim üyesi’ olarak giderken, evimdeki çiçekleri komşulara ve arkadaşlarıma dağıttım. Ancak sadece kaktüsümü bıraktım, onu büyükçe bir toprak saksıya dikip terasıma koydum ve ona şöyle dedim; “ Burada yağmur sularını, güneşi ve oksijeni alacaksın ve yaşamını sürdürmek için bana ihtiyacın yok. Akıllı ol.”

Bir yıl sonra döndüğümde kaktüsümün ne kadar büyüdüğünü görünce sevinçten ağladım. Söz dinlemişti!. Kaktüsler akıllı ve çok dirençli bitkiler.. kolay kolay pes etmiyorlar! Bence sen de öylesin.

Sevgiler,

B.Y.”

Eee.. sonra ne mi oldu? Kuruyan Kaktüs’ün birkaç gün sonra gelen yanıtını da paylaşayım; gerçi biraz fazla ‘abartılı övgüler’ ile dolu ama ne yapayım; gençler beni seviyor!

“..Cevap verdiğiniz ve ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim hocam. Gerçekten bu kadar çabuk ve bu kadar içten bir şekilde cevap vereceğinizi düşünmemiştim.. Şu an bu cevabınızı okuduktan sonra enerji içeceği içmiş gibi canlandığımı hissediyorum. Tavsiyelerinizi bir ders gibi alacak ve kurumamak için elimden geleni yapacağım.. Drama kursu açacağım öğrencilerim için. Ayrıca alanımda daha yeterli olmak için kendimi geliştirmeye çalışacağım.

Üniversitemize geldiğinizdeki gibi hayranlığımın artmasına vesile olan sözlerinizdeki büyüyü şimdi çözdüm: Siz sözünüzün arkasında olan ve gerçekten çok çalışkan, mütevazı bir insansınız ve bu nedenle söyledikleriniz karşınızdakine ulaşıyor. Ben de elimden geldiği kadar bu meziyetlerinizi örnek alacağım. Hayatımda aldığım belki de en güzel mail için ve beni yalnız bırakmayıp hocam olduğunuz için bütün içten dileklerimle tekrar size teşekkür ederim.

İyi ki varsınız hocam.”

Hıımmm.. Bu kadar övgü biraz fazla, söylemiştim size!. Ne yapayım, şımartılmayı seviyorum (herkes gibi!). O halde beni destekleyen bir söz ile bitireyim; Salvador Dali diyor ki..

“Bazen öyle günler oluyor ki, aşırı dozda tatminden öleceğim sanıyorum”.
..

B.Y.

07 Temmuz 2023, Hasanoğlan

Yorumlar (0)

SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Psikoloji-Sosyal Psikoloji
Kısaca Pozitif Psikoloji

Psikoloji-Sosyal Psikoloji18 Ocak 2025 19:45

Kısaca Pozitif Psikoloji

Psikologların Toplumsal Görevleri ve Önemi, Toplum Psikolojisi, Sosyal Psikoloji ve Toplum Birey-Psikoloji İlişkisi Üzerine Bir İnceleme

Psikoloji-Sosyal Psikoloji16 Ocak 2025 15:20

Psikologların Toplumsal Görevleri ve Önemi, Toplum Psikolojisi, Sosyal Psikoloji ve Toplum Birey-Psikoloji İlişkisi Üzerine Bir İnceleme

YAŞAMIN DUYGULARI

Psikoloji-Sosyal Psikoloji08 Ocak 2025 18:13

YAŞAMIN DUYGULARI

Dans ve Hareket Terapisi konusunda çalışan iki uzman

Psikoloji-Sosyal Psikoloji23 Aralık 2024 22:45

Dans ve Hareket Terapisi konusunda çalışan iki uzman

EĞİTİMDE DUYGU YÖNETİMİ-3

Psikoloji-Sosyal Psikoloji16 Aralık 2024 19:23

EĞİTİMDE DUYGU YÖNETİMİ-3

EĞİTİMDE DUYGU YÖNETİMİ-2

Psikoloji-Sosyal Psikoloji02 Aralık 2024 22:54

EĞİTİMDE DUYGU YÖNETİMİ-2

DUYGU YÖNETİMİ-1

Psikoloji-Sosyal Psikoloji21 Kasım 2024 19:01

DUYGU YÖNETİMİ-1

İyi Oluş Kaynakları 4: Cesaret Erdemi ve İlgili Karakter Güçleri

Psikoloji-Sosyal Psikoloji11 Kasım 2024 10:10

İyi Oluş Kaynakları 4: Cesaret Erdemi ve İlgili Karakter Güçleri

Sosyal Medya Bizi Cahil mi bırakıyor?

Psikoloji-Sosyal Psikoloji10 Kasım 2024 13:42

Sosyal Medya Bizi Cahil mi bırakıyor?

Özsaygı Düşüklüğü ve Yalnızlaşma

Psikoloji-Sosyal Psikoloji14 Ekim 2024 20:42

Özsaygı Düşüklüğü ve Yalnızlaşma