Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular İletişim
Ramazan ve Sevgi İklimi

Ramazan ve Sevgi İklimi

Fikir Yazıları 05 Nisan 2022 20:23 - Okunma sayısı: 863

Doç.Dr. Muhammed Özdemir

Ramazan ve Sevgi İklimi
20. yüzyılın ikinci yarısı ve 21. yüzyılda insana ait herhangi bir olgu ve deneyimi birçok değişken içerisinden özellikle dinden bağımsız ele almak kolay değildir. Küresel gelişmelerden yeterince haberdar olmayan veya modernliği artık geride kalmış Avrupa bilinç zamanından ibaret sanan bazı araştırmacılar dinin insanın gündemine tekrar dönüşünü konjonktürel ve çoğunlukla siyasi bir hâdise olarak yorumlasalar da ortadaki olgu ve gerçek deneyim başkadır. Belki buradaki fark, dinlerin sosyal ve bağlayıcı konum ve işlevleri yerine çağdaş dönemde kişisel, tüketimsel ve motive edici konum ve işlevleriyle var olmalarıdır. Bu şekilde de olsa insanların Tanrısal ve dinsel inanç olmaksızın yaşayamadıkları gerçeği kabul edilmiştir.
Ortaçağ İslâm toplumlarının modern ve çağdaş mirasçısı konumundaki toplumlar açısından İslâmiyet önemli bir kaynak durumundadır. İçerisinde bulunduğumuz Ramazan ayı bu kaynaklığın bir neticesini içermektedir. Ramazan ayı, oruç, yardımlaşma ve paylaşım birçok farklı biçimde etüt edilebilirse de benim buradaki bağlamım sevgi iklimi olacak. Çünkü zamanımızda insanlar birbirlerine güven sorunu yaşadıkları gibi bir de hayata inanmakta ve güvenmekte zorlanıyorlar. Bu gelişmenin en kapsayıcı nedeni aslında ekonomik değildir; ekonomiyi de dolaylayacak şekilde sevgidir. Bir önceki kuşakta ebeveynlerin çocuklarına vakit ayıramayışları bir türlü dindirilemeyen ilgi, uğraş ve doyum boşluğu yaratmışa benzemektedir. Ramazan ayının içerdiği sevgi iklimi bu boşluğu iyileştirici bir motivasyon sağlayabilir gibi görünmektedir.
İslâm dininin ve inancın motivasyon ve iyileştirme işleviyle günümüzde beğenilmeyen veya her konuyu itibarsızlaştıran bazı eksik deneyimli davranışları birbirinden ayırma zorunluluğu mevcuttur. İnsanın kendisi ne kadar nitelikliyse onun elini attığı her şey ve bizzat davranışları da benzer nitelikte görünebilmektedir. İslâmiyet barış ve huzur motivasyonu veren bir dindir ve açıkçası Ramazan ayı insanların birbirleriyle hesapsız toplumsallaşabildikleri ender fırsatlardan bazılarını sunmaktadır. Bu fırsatı tepmek sağduyulu ve rasyonel değildir. Oruç tutabilen ve tutamayan insanların birlikte oluşturdukları samimiyet atmosferi Müslümanların deyimiyle bereketli kazanımlar sağlayabilmektedir. Aslında bereket kavramının kendisi bile ekonomistler ve psikologlar açısından üzerine çalışılması gereken yetkinlikte ve işlevsellikte bir kavramdır.
“Eski Ramazanlar”a yönelik alışılmış çocukluk özlemlerinin tatlı nostaljisi bir tarafa bırakılırsa, bu ayda mübarek ve bereketli olan, insandaki değişim ve gelişimdir. Bazen bir ay bile sürse söz konusu değişim ve gelişim hayranlık vericidir. Ramazanda insanlar birbirleriyle konuşmakta, görüşmekte, vakit geçirmekte ve birbirlerine iyi dileklerde bulunmaktadırlar. Bencilliğin bu kadar azaldığı başka bir zaman deneyimi yoktur. Egoizmin azalıp da empati ve diğerkâmlığın arttığı bir ayı bazı kişisel deneyimler nedeniyle olumsuzlamak kesinlikle akıllıca olmaz. Ramazan deneyimlerine katılmak lazımdır. Ramazan ayının bir kültür endüstrisi ve ekonomik kazanç kapısı olarak algılanabileceğine yönelik sosyolojik eleştiriler kesinlikle haksız olmamakla beraber zekice olan, bu ayda fayda elde etmeye yoğunlaşmak olacaktır. Herkesin insan olduğu yerde Ortega Y Gasset’in de dolayladığı üzere, yalnızlıktan kurtulmaya yönelik her samimi fırsat vazgeçilmezdir ve kesinlikle değerlendirilmelidir. Gasset yaşasa ve Ramazanı idrak etmek ona nasip olsaydı, Müslüman olma pahasına bu fırsatı kaçırmak istemezdi.
Ramazan ayının mübarekliği ve bereketi insana sağladıklarından dolayıdır. İnsan yeterince sevgiyle dolduğunda dünya ve hatta evrendeki her canlı ve cansız varlığa elinden geldiğince sevgiyle yaklaşabilecektir. Bu nedenle Ramazan ayının kadir ve kıymetinin bilinmesinde fayda vardır. Allah bu ayın bereketini ve sevgi iklimine olan katkısını artırsın. Amin!

[1] Bu bağlamda ikna edici ve kapsayıcı bir kayıt ve değerlendirme içeriği olarak bkz. Abby Day (Ed.), Religion and the Individual Belief, Practice, Identity, Hampshire, Burlington: Ashgate E-book, 2008.

[1] Ortega Y Gasset, İnsan ve “Herkes”; İspanyolcadan Çeviren: Neyire Gül Işık, İstanbul: Metis Yayınları, 2. Basım, 1999, s. 26-27 (e-kitap).

Yorumlar (0)

SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Fikir Yazıları
KARAR ANI: SÖZLEŞME HAZIRLAMADA KARAR ALANLARI

Fikir Yazıları21 Ocak 2025 20:22

KARAR ANI: SÖZLEŞME HAZIRLAMADA KARAR ALANLARI

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFLERİ

Fikir Yazıları15 Ocak 2025 21:29

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFLERİ

Aşk öykülerimize mutlu son yazabilir miyiz?

Fikir Yazıları14 Ocak 2025 01:20

Aşk öykülerimize mutlu son yazabilir miyiz?

Sessizlik Fenomeni Üzerine

Fikir Yazıları06 Ocak 2025 11:37

Sessizlik Fenomeni Üzerine

YENİ DÖNÜŞ ZAMANI

Fikir Yazıları01 Ocak 2025 17:57

YENİ DÖNÜŞ ZAMANI

Ters Çaba Kuralı: Sıkıntılardan kurtulmak için teslimiyet bir çare olabilir mi?

Fikir Yazıları13 Aralık 2024 18:25

Ters Çaba Kuralı: Sıkıntılardan kurtulmak için teslimiyet bir çare olabilir mi?

DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM ZAMANI

Fikir Yazıları07 Aralık 2024 01:06

DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM ZAMANI

Aşk Acısı:

Fikir Yazıları02 Aralık 2024 21:54

Aşk Acısı: "Çeken Bilir"

Kurum Kreşleri ve Anaokulları Üzerine Düşünceler

Fikir Yazıları01 Aralık 2024 19:03

Kurum Kreşleri ve Anaokulları Üzerine Düşünceler

Jack London'ın Çağı

Fikir Yazıları27 Kasım 2024 13:02

Jack London'ın Çağı