Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular İletişim
OKUL ÖNCESİNDE STEM EĞİTİMİ

OKUL ÖNCESİNDE STEM EĞİTİMİ

Bilimsel Makaleler 27 Haziran 2019 01:11 - Okunma sayısı: 2.471

Son zamanlarda oldukça sık duyulan STEM eğitim sistemi nedir ve neden önemlidir?Anasınıflarında STEM eğitimine gerek var mıdır? STEM; Science, technology, engineering ve math’in ( bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik) kısaltması olan bir kelimedi

Son zamanlarda oldukça sık duyulan STEM eğitim sistemi nedir ve neden önemlidir?Anasınıflarında STEM eğitimine gerek var mıdır?

STEM; Science, technology, engineering ve math’in ( bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik) kısaltması olan bir kelimedir.

İlerleyen teknolojiler ve dijitalleşen dünyada kullanıla cep telefonları, televizyonlar, bilgisayar ve robotik sistemler sayesinde, sayısal mesleklere duyulan ihtiyaç-talep her geçen gün artmaktadır. İşte bu sistemleri analiz edebilecek, üretebilecek ve kullanabilecek öğrencilerin üniversitelerde daha rahat eğitim alabilmeleri için bu STEM eğitimleri anasınıfından 12.sınıfa kadar sunulmakta ve uygulanmaktadır.Bu eğitim sayesinde geleceğin mesleklerine kolay adapte olabilmeleri hedeflenmektedir.

Okul öncesi dönemde kavramlar zihnin yapı taşını oluşturmaktadır.Kavramların oluşumu, kullanılması ve kazanımı çocukların aktif katılımı ile gerçekleşir ve bu dönemde çocukların temel kavram gelişimlerinin yanı sıra fen, teknoloji, matemetik, mühendislik, sanat gibi bir çok konuya ilişkin kavramları öğrenmelerinde hızlı gelişme gözlemlenmektedir. Çocuklara bu kavramlar kazandırılırken yeni edindikleri bilgileri uygulamalarını, kendiler de var olan kavramlarla  birleştirerek genişletmelerini ve yeni kavramları kendilerinin yapılandırarak öğrenmelerini sağlayacak etkinliklere ve ortamlara  gereksinim duyulmaktadır. STEM yaklaşımının erken çocukluk yıllarında uygulanması öğrenmeyi öğreterek, eğitimi kalıcı hale getirmektedir.

 Bir okul öncesi öğretmeni olarak öğrencilerimi, projeye dayalı, uygulamaya dönük, düşündüklerini hayata geçirebilen, yenilikçi, yaratıcı ve üretken, sorgulayan bireyler yetiştirmek hedefimdir. Bu hedefime ulaşmamda ; öğrencilerin fen, teknoloji, mühendislik disiplinlerindeki temel bilgi düzeylerini arttırarak bu disiplinleri kullanarak karşılaşılan problemleri çözmek için günlük yaşamlarında yaratıcı çözümler üretmelerine STEM eğitiminin yardımcı olduğunu gözlemledim.

 Okul öncesi dönem çocuklarının ani duygu patlamaları çok yoğun yaşanır. Aileden okula ayrılmada zorluk, ben merkezci davranış, bireysellik, kıskançlık gibi durumların çok sık yaşanması normaldir.Biz eğitimcilere  çok fazla sorumluluk düşmektedir. Öncelik çocuğun güvenini, sevgisini kazanmak  ve bu sevgi ve güveni hissettirmek olmalıdır. Bunu yapaken okula alıştırmak, toplumsallaştırmak, güvenli bir ortam oluşturmak gibi çalışmalarında birbiriyle paralel olarak işlemesi gerekiyor.

Okul öncesi etkinlik yaparken, uygularken çocukların dikkatini bir yöne yoğunlaştırmak zordur. Yaşları ve enerjileri gereği genellikle hareketlidirler.

 STEM eğitimini sınıfımda uygulamaya başlayınca bazı sorunlar kendiliğinden çözüldüğünü gördüm. STEM eğitimini sınıfta uygulamaya başlamadan önce sınıfta yapılması gerekenleri aldığım notlar üzerinden sizlerle paylaşmak isterim. Öğrencilere öncelikle grup çalışmasını önemi ve öğretilmesi gerekmektedir. Çocuklar ne kadar çok bireysellikten , ben merkezcilikten uzaklaşırsa eğitimin o kadar verimli ve amacına uygun işlediğini gözlemledim.Çünkü; STEM eğitimi disiplinler arası ve grup çalışmasını gerektiriyor.

STEM eğitimini sınıfımda uygulamadan önce çocuklarla etkinlik yaparken bizim tarafımızdan hazırlanmış etkinlikleri çocuklar; kendi bireysel malzemeleri ile bazen de ortak bir çalışma ile tamamlar ve bitirirlerdi. Etkinlik boyunca malzeme kullanırken, ‘’önce ben bitirdim, benimki daha güzel oldu, öğretmenim Ayşe kırmızıyı bana vermiyor v.b. ‘’sorunlar çoğunlukla yaşanırdı. STEM eğitimini uygulamaya başladıktan sonra, ben merkezcilikten ve bireysellikten arınmış çocuklar; grup çalışmasını, görev dağılımını bilen, etkinliklerde sakin, paylaşımcı, sırasını bekleyen, arkadaşlarına saygılı yeni fikirler üreten öğrencilere dönüştüklerini gözlemledim.

 Eğitimin merkezine STEM’i yerleştirdiğimizde ayrıca, matematik, kavramlar, dil becerileri, psiko motor gelişim, günlük yaşam becerileri v.b. öğretmek için farklı öğretme yöntemlerine ihtiyaç duyulmadığını gözlemledim.

 Erken çocukluk eğitiminde STEM uygulamaları ve etkinliklerine ne kadar erken başlanırsa, çocuklarda günlük yaşam becerilerinin, matematik , kavramlar disiplinler arası problem çözme yeteneğinin geliştiği, 21. Yüzyılda problem çözme, eleştirel düşünme, yaratıcılık, iletişim ve iş birliği le girişimcilik becerilerini o kadar hızlı kazandıkları gözlemlenmiştir.

 

 

OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENİ

 MERAL TIRAŞ

 

Yorumlar (0)

SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Bilimsel Makaleler
AKADEMİK ÖZGÜRLÜKLE İLGİLİ YAŞANAN SORUNLAR

Bilimsel Makaleler20 Aralık 2024 22:25

AKADEMİK ÖZGÜRLÜKLE İLGİLİ YAŞANAN SORUNLAR

SINIFTA ÖĞRENİM VE ÖĞRETİMDE DİJİTAL ARAÇLARIN ( İNTERNET, ANDROİD TELEFONLAR, TABLET GİBİ) KULLANILMASI TARTIŞMALARI

Bilimsel Makaleler12 Ekim 2023 21:31

SINIFTA ÖĞRENİM VE ÖĞRETİMDE DİJİTAL ARAÇLARIN ( İNTERNET, ANDROİD TELEFONLAR, TABLET GİBİ) KULLANILMASI TARTIŞMALARI

M.S. 185 Yılında Patlayan Süpernovanın Nadir Bir Görünümü

Bilimsel Makaleler10 Haziran 2023 10:40

M.S. 185 Yılında Patlayan Süpernovanın Nadir Bir Görünümü

Bilimsel Makaleler10 Ocak 2023 22:11

"KIRIK KURABİYE" SENDROMU

 Prof. Dr. Aytaç Açıkalın İle “İnsan Kıymeti” Üzerine Söyleşi-2

Bilimsel Makaleler05 Haziran 2022 16:16

 Prof. Dr. Aytaç Açıkalın İle “İnsan Kıymeti” Üzerine Söyleşi-2

Eğitim Sendikası

Bilimsel Makaleler02 Haziran 2022 18:48

Eğitim Sendikası

YAŞAMIN İNİŞLERİ ÇIKIŞLARI 

Bilimsel Makaleler24 Nisan 2022 12:06

YAŞAMIN İNİŞLERİ ÇIKIŞLARI 

Sanat Eğitimine Giden Yolda Sanâyi-i Nefîse Mektebi ve Önemi

Bilimsel Makaleler09 Aralık 2021 19:16

Sanat Eğitimine Giden Yolda Sanâyi-i Nefîse Mektebi ve Önemi

TÜRKİYE VE DÜNYADA  KÜRESEL ISINMA ARTIYOR, ORMANLAR YANIYOR

Bilimsel Makaleler04 Ağustos 2021 20:24

TÜRKİYE VE DÜNYADA KÜRESEL ISINMA ARTIYOR, ORMANLAR YANIYOR

2023 Eğitim Vizyonu Doğrultusunda Bölgesel Eğitim Farklılıklarının Azaltılması: Yeni Yaklaşımlar, Eğitimcilerin Beceri Gelişimleri-3

Bilimsel Makaleler24 Mayıs 2021 20:15

2023 Eğitim Vizyonu Doğrultusunda Bölgesel Eğitim Farklılıklarının Azaltılması: Yeni Yaklaşımlar, Eğitimcilerin Beceri Gelişimleri-3