Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular İletişim
Aracı Dil Çevirileri

Aracı Dil Çevirileri

Eğitim Bilimleri 21 Ocak 2022 14:19 - Okunma sayısı: 2.316

Hacettepe Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı İsmail Çiçek

Aracı Dil Çevirileri

Aracı Dil Çevirisinin ne olduğunu direkt açıklamadan önce aracı dil kavramını irdelememiz konuyu anlamada bizlere kolaylık sağlayacaktır. Aracı Dil, sözlük anlamıyla bir kelimenin bir dilden başka bir dile geçişinde aracılık görevi üstlenmesidir. Örnek vermek gerekirse; Latince kökenli “cultura” kelimesinin Türkçeye Fransızca kanalı ile “kültür” olarak geçmesi verilebilir . Görüldüğü üzere burada en az 3 farklı dilin varlığı söz konusudur. Bu açıklamaya dayanarak Aracı Dil Çevirisi için kaynak dilden hedef dile metnin çevirisinin yapılıp ardından ortaya çıkan çeviri metninin tekrar başka bir hedef dile çevrilme işleminin başka bir çevirmen tarafından yapıldığı bir çeviri yöntemi olduğunu söyleyebiliriz.
Bu çeviri yöntemi için, genellikle kullanıcısının az olduğu veya o dili çeviri düzeyinde bilen yetkin birisinin bulunamadığı durumlarda başvurulan bir çeviri yöntemi olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca aracı dil ile yapılan çeviriler, eserlerini az kullanılan dillerde yazan eser sahiplerine kendilerini dünya edebiyatına tanıtma imkânı verir.
Aslında aracı dil veyahut diğer adıyla çapraz çevirinin en büyük problemi herkesin küçükken mutlaka oynadığı kulaktan kulağa oyununun bir benzeri olmasıdır. Ana dilimizde dahi ilk söylenen kelime en son kişiye fonetik, morfolojik vb. açılardan farklı bir kelime olarak ulaştığını düşünürsek bu oyunu en az 3 farklı dilde oynamak sağlıklı bir iletişim kurulmasını güçleştirecektir. Çünkü her çevirmen kendisinden önceki çevirmenin alımlayıp aktardığını başka çevirmenlere veya okura kendi anladığı biçimde aktarır. Bu oyunun sonunda daha çok kültürel boyuttaki çeviri yanlışları ile karşılaşsak da birinci kişinin çevirdiği ile en son kişinin çevirdiği metin arasında korkunç ölçüde dilbilimsel, yapısal, metindilbilimsel, vb. boyutlarda farklar ve sorunlar da ortaya çıkar.
Bu sebeple aracı dil ile çevirisi yapılan metinlerdeki yanlışların ez aza indirgenebilmesi için hem yapısal hem de kültürel akrabalığı bulunulan dillerin seçilmesi çevirinin niteliği açısından çevirmenlere ve hedef okura kolaylık sağlayacaktır. Örneğin Almanca ve Hollandaca birbirleri ile hem dil hem de kültür bakımından oldukça yakın iki akraba dildir. Oysa bu iki dil doğu kültüründeki bir dilden hem tipolojik (yapısal) hem de kültürel bakımdan oldukça uzaktır. Bu durumun çeviriye yansımasını rahatlıkla görebiliriz. Örneğin; Farsça doğu ve İslam kültürüne sahip bir dilken, Almanca ile Hollandaca batı ve Hristiyan kültürüne sahip iki dildir. Böylelikle bu dillerden herhangi birinin aracı dil konumunda olması metne, yapıya, biçeme, kültüre ve dile olan sadakati yıkmaktadır.
Yukarıdaki örnek dillerden hareketle herhangi bir kavramın Hristiyan kültüründeki göstergebilimsel kodları ile İslam kültüründeki göstergebilimsel kodları birbirinden oldukça farklı olabilir hatta bu kavram hedef kültürde olmayabilir. Ayrıca anlamlandırılmasında dilsel bir arka plana sahip kavramların aracı dil sebebiyle yanlış aktarılması, o dinlere mensup kişilerin birbirlerine ve dinlerine karşı olumsuz yönde gelişebilecek bir önyargıyı ortaya çıkarabilir.
Böylelikle çevirmenler doğu kültüründe olan ancak batı kültürlerinde olmayan kavramları açımlayarak (betimleyerek) ya da dipnotlara başvurarak okuma akışını bozmak zorunda kalırlar. Bu iki yöntemin dışında çevirmenler, aracı dil ile yapılan çevirilerdeki ögelerin aktarımında Newmark’ın kültürel ögelerin çevirisi için yapmış olduğu sınıflandırmayı, Venuti’nin “Yabancılaştırma” ve Yerelleştirme” yöntemlerini ya da “Modulation” tekniklerine başvurarak hedef kitlenin kaynak metni doğru alımlamasını sağlamaya çalışırlar.
Aracı dil çevirilerinde ortaya çıkan kültürle ilgili aktarım problemlerinden biri de atasözleri ve deyimlerin aktarımıdır. Atasözü ve deyimler toplumların kültürel hazineleri olduğu için kültürlerarası semantiği sağlamak adına çevirmen tarafından doğru analiz edilmelidir. Atasözü ve deyimlerde eşdeğerliğin tam olarak bulunmasının aracı dil çevirilerinde çok daha zor olması ve bir şekilde çevrisi yapılsa dahi anlamın ve kültürel değerin ayaklar altına alınıp gitmesidir. Çevirmenler genelde bu problemin üstesinden yerelleştirme ile gelmeye çalışmaktadırlar. Toury’e göre “erek kültür normları dikkate alınıyorsa çevirinin kabul edilebilirlik ilkesi göz önünde bulundurulmalıdır.” Bu durumu bir örnekle açıklayacak olursak; Türkçe bir atasözünde veyahut deyimde“köpek” kelimesi farklı kültürel kodlar taşırken, Türk dili ve kültüründen uzak bir dilin aracı konumunda olduğu bir dille aracı dil çevirisi yapılırken çevirmen dahi “köpek” göstergesini kaynak kültür bağlamında yanlış alımlayabilir ve dolayısıyla kodaçmada başarısız olduğu için hedef dilde bir çevrilemezlik durumu içerisine düşebilir ya da yanlış bir aktarımda bulunabilir. Aynı durum diğer kaynak diller için de geçerlidir. Örneğin “domuz” kelimesi Türk ve İslam kültüründe hoş karşılanmayacağı için çevirmen aktarımında sosyo-dilbilimsel yaklaşımı da göz önünde bulundurarak çevirisini gerçekleştirmek zorundadır. Bu eylemlerin aracı dil çevirisindeki her dil için yapıldığını düşünürsek çeviri çıkmaz bir sokakta kapana kısılabilir.
Zaten komplike olan bu süreci biraz daha komplike bir hale getirecek olursak, yapılan bu yanlış kültürel aktarım ülkeler arasında ciddi gerilimlere ve ayrıca kültürlerin karşılıklı olarak birbirlerine önyargı benimsemelerine de sebep olabilir.
Sonuç olarak, Aracı dil çevirisinin yarardan çok zararı olan ve geri döndürülemez bir eylem olup mümkün olduğunca başvurulmaması gereken bir çeviri yöntemi olduğu sonucunu çıkarabiliriz.
Bu yazıyı; “Bir çevirmenin sadakati, aslını karartıyorsa sadakatsizliğe dönüşür” sözü ile bitirmek istiyorum.
Lessing 1754
Yazan: İsmail Çiçek
Kaynakça: Yücel, Faruk, Çevirinin Tarihi, 2.Baskı, İstanbul, Çeviribilim Yayınları, 2020

Kaynak: Musa Yaşar Sağlam, Ömer Seyfettin'in Kısa Hikayeleri Örnekleminde Kültürel Ögelerin Çevirisi (Makale)

Musa Yaşar Sağlam, Recep Özbay, Gülperi Zeytinoğlu, Sadık Hidayet'in "Kör Baykuş" Romanı Örnekleminde Aracı Dil Kaynaklı Çeviri Problemleri (Makale)

Yorumlar (2)

İsa - 22 Ocak 2022 09:38

Cok güzel emeğinize sağlık

Mehmet - 22 Ocak 2022 09:37

Eline sağlık İsmail
SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Eğitim Bilimleri
EĞİTİMDE DEĞERLENDİRME

Eğitim Bilimleri18 Şubat 2025 14:47

EĞİTİMDE DEĞERLENDİRME

YEŞİL OKULLAR

Eğitim Bilimleri13 Şubat 2025 01:45

YEŞİL OKULLAR

Öğretmenlerin Ders Anlatma Alışkanlıkları Üzerine

Eğitim Bilimleri08 Şubat 2025 20:23

Öğretmenlerin Ders Anlatma Alışkanlıkları Üzerine

Ders Dışı Etkinlikler, İnformal Bilimsel Çevreler

Eğitim Bilimleri07 Şubat 2025 09:34

Ders Dışı Etkinlikler, İnformal Bilimsel Çevreler

İddiasızlık Büyüsü

Eğitim Bilimleri05 Şubat 2025 10:50

İddiasızlık Büyüsü

Köy Enstitüleri Ne Kadar Yaşayabilirdi?

Eğitim Bilimleri03 Şubat 2025 09:34

Köy Enstitüleri Ne Kadar Yaşayabilirdi?

Okullarda Örgütsel Değişme

Eğitim Bilimleri31 Ocak 2025 21:43

Okullarda Örgütsel Değişme

YALANSIZ BİR EĞİTİM İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN DURUMLAR

Eğitim Bilimleri31 Ocak 2025 21:40

YALANSIZ BİR EĞİTİM İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN DURUMLAR

Milli Eğitim Akademilerinin Misyonu ve Görevleri Üzerine Düşünceler

Eğitim Bilimleri26 Ocak 2025 13:42

Milli Eğitim Akademilerinin Misyonu ve Görevleri Üzerine Düşünceler

Selim İleri'nin Düşündürdükleri 1 Tanzimattan 12 Eylül'e Aydınlanmanın Öğretmenleri

Eğitim Bilimleri15 Ocak 2025 10:26

Selim İleri'nin Düşündürdükleri 1 Tanzimattan 12 Eylül'e Aydınlanmanın Öğretmenleri