Anasayfa Künye Danışman ve Editörler Son Dakika Arşiv FacebookTwitter
Nirvana Sosyal Bilimler Sitesi Güncel Eleştirel Sosyal Bilimler Platformu

Bilişim Devrimi ve Kitap

Zafer İNCEBACAK

Kategori: Eğitim Bilimleri - Tarih: 26 Mart 2020 15:29 - Okunma sayısı: 1.619

Bilişim Devrimi ve Kitap

Dünya bilgisayarla yeni bir çağa girdi. Otomasyon teknolojisi ile insanın üretimdeki rolü gitgide azalırken her şey altüst oluyor. Bilişim devrimi yaşam kültürümüzü, sosyal ilişkilerimizi, çalışma hayatımızı değiştiriyor. Koronavirüsü nedeniyle okulların tatil edilmesi bile EBA TV ile uzaktan, zahmetsiz eğitimin olabileceğini gündeme getirdi. Kim bilir yakın gelecekte öğretmenlik mesleği de klasik okul eğitimi de ortadan kalkar. Elbette EBA TV eğitim değil, uzaktan öğretimdir. Eğitim hanidir okullarda değil televizyonlarda ve sosyal medyada veriliyor. Eğitim sistemin ideolojik araçlarından biridir, fakat tek aracı değildir. Kitaplar, televizyon ve günümüzün olmazsa olmazı hâline gelen internet. Bireyleri ve toplumları yönlendiren, harekete geçiren, örgütleyen yepyeni bir dünya...

Çocukluğumu düşünüyorum. Özel günlerde kartpostal gönderirdik. Günlerce ulaşmasını beklerdik. Mektupla haberleşmek haftaları alırdı. Şimdi dünyanın bir ucuna saniyede mesajımızı ulaştırıyoruz. Çağımız bu nedenle bilgi çağı, hız çağı. İnsanoğlu henüz ölümü yenemese, insan ömrünü uzatamasa da hızlılıkla daha çok artı zaman yaratıyor. İletişim ve ulaşımdaki hıza üretimde robotların kullanılmaya başlaması eşlik ediyor ve insanoğlu kendine kültürlenmek için artı zaman yaratıyor. En azından böylesi bir sürecin zemini oluşuyor. Bilgisayar ve iletişim olanakları insanlara uzağı yakın ediyor ve büyük bir görsel imkân sunuyor. Bu hızlı değişim okuma alışkanlıklarını da değiştiriyor.

Günümüz okuru görselliğe, kısalığa buyük önem veriyor. Gereksiz detayları sıkıcı buluyor. Bu da bazı yazı türlerini ortadan kaldırdığı gibi yazarları da değişime zorluyor. Meselâ, eskiden ulaşım ve iletişimin zor olduğu koşullarda seyyahlar gezer ve gördükleri yerleri tanıtır, uzun uzun betimlerlerdi. Şimdi bu tür kitapların okuru yok. Uzun betimlemelere yer veren hikâye ve romanlar da pek okunmuyor. Her şeyin altüst olduğu geçiş sürecinde yazı türleri iç içe geçerken değişimden tedirgin olan kitleler aslında “ne oluyor, nereye gidiyoruz?” sorusunun cevabını arıyorlar. Aslında değişim sürecinde insan kendini ve ileride karşılaşması muhtemel senaryoları arıyor, merak ediyor. Bu nedenlerle dünün kitaplarını bugünün okuruna okutabilmek, benimsetebilmek zor. Çünkü kafasındaki soruların cevabı onlarda yok.

Yorumlar (2)
ALİ OSMANLI - 01 Nisan 2020 15:56
SELAMUN ALEYKÜM AZİZ MÜDERRİS HOCAM. EFDAL EVLA CAİZ MÜSPET
Elif köse ekinci - 29 Mart 2020 00:09
Kaleminize sağlık hocam...
EN SON EKLENENLER
BU AY ÇOK OKUNANLAR
Diğer Eğitim Bilimleri Yazıları