Anasayfa Künye Danışman ve Editörler Son Dakika Arşiv FacebookTwitter
Nirvana Sosyal Bilimler Sitesi Güncel Eleştirel Sosyal Bilimler Platformu

Bilim Tarihi

Editör: Prof. Dr. Ali Rıza ERDEM

Kategori: Kitap Tanıtımı - Tarih: 23 Ekim 2024 22:05 - Okunma sayısı: 348

Bilim Tarihi

[Bilim], günlük hayatımıza yansıması olan teknolojiyle doğrudan ya da dolaylı olarak etkilemekte ve düşünme biçimimizi değiştirerek yaşam biçimimize yön vermektedir. Bilim insanoğlunun evreni, doğa ve toplumsal olayları ve bunlar arasındaki ilişkileri anlama, geleceğe dönük öngörü yaparak kontrol altına alabilme yolunda gerçekleştirdiği akademik çalışmalarla elde ettiği bilgilerdir. Bilim bilme, evreni anlayabilme, olay ve olgulara yorumlar getirebilme, doğa güçlerini kontrol edebilme ihtiyacından ve güdüsünden kaynaklanan, bazen bir “süreç” bazen de “sonuç” olarak algılanandır. “Süreç” olarak bilimi birtakım eylemsel ve düşünsel işlemlerin bir örgüsü sayabiliriz. “Sonuç” olarak bilim düzenli yâda organize bir bilgi bütünüdür. Bilim geçerliği kabul edilmiş sistemli bilgiler bütünüdür. Bilim dış dünyaya, nesnel gerçekliğe ve bu gerçeklikte yer alan olgulara ilişkin, tarafsız gözlem ve sistematik deneye dayalı, zihinsel etkinliklerin ortak adıdır.

Bilim tarihi, bilimin entelektüel serüvenidir. İnsanlığın ortak ürünü olarak bilimin entelektüel serüveni uygarlık tarihiyle eştir. Bilim entelektüel serüveninde dinamik yapısıyla zaman içerisinde büyük gelişme göstererek insanlığa heyecan vermiş ve günlük hayata yansıması olan teknoloji insan hayatını kolaylaştırarak insanlığın umudu olmuştur. Bilimin entelektüel serüveni başarı-başarısızlık, sevinç-üzüntü, takdir-ceza gibi birçok olumlu ve olumsuz unsurları içinde barındırmaktadır. Bilim tarihine konu olmuş bilimsel çalışmalar ve sonuçları bütün insanlığındır.

Çalışmada, bilim tarihi “Bilimin niteliği”, “Dünya bilim tarihi” ve “Türk bilim tarihi” olarak ele alınmıştır.

  • Bilimin niteliği” kısmı, bilime açıklayan “Bilim” ve “Bilimin doğası” bölümlerinden oluşmaktadır.
  • Dünya bilim tarihi” kısmı, dünya bilim tarihinde mihenk taşı olan “Antik dönemde bilim”, “Ortaçağ İslam ve Hıristiyan dünyasında bilim”, “Bilimsel devrim”, “Aydınlanma döneminde bilim” ve “19. yüzyıldan günümüze bilim” bölümlerinden oluşmaktadır.
  • Türk bilim tarihi” kısmı, Türk bilim tarihinde mihenk taşı olan “Selçuklular döneminde bilim “, “Osmanlı döneminde bilim” ve “Cumhuriyet döneminde bilim” bölümlerinden oluşmaktadır.

Çalışma bilimsel düşüncenin temelini oluşturan “sorgulama” ve “sorgulatma” anlayışıyla hazırlanmıştır.

Yorumlar (0)
EN SON EKLENENLER
BU AY ÇOK OKUNANLAR
Diğer Kitap Tanıtımı Yazıları