Teknolojik gelişmelerin baş döndüren hızda geliştiği çağda kitap okumalı mıyız? Elbette okumalıyız, kısmen okumalıyız, yapma ya hocam vaktim yok, evet okumalıyız ama... gibi söylendiğinizi duyar gibi oluyorum. Kitap okumanın kuşkusuz çok önemli olduğunu
Kategori: Bilimsel Makaleler - Tarih: 11 Temmuz 2019 20:11 - Okunma sayısı: 1.959
SAKIN OKUMAYIN!
Teknolojik gelişmelerin baş döndüren hızda geliştiği çağda kitap okumalı mıyız? Elbette okumalıyız, kısmen okumalıyız, yapma ya hocam vaktim yok, evet okumalıyız ama... gibi söylendiğinizi duyar gibi oluyorum. Kitap okumanın kuşkusuz çok önemli olduğunu hepimiz ama hepimiz adımız gibi biliyoruz. Kitap okumanın faydalarını buraya yazacak olsam sayfalar almaz. Hatta sadece kitap okumanın faydaları ile ilgili bir kitap dahi yazılabilir desem pek de abartmış olmam sanırım. Kitap okumanın önemine dikkat çekmek ve çorak topraklara belki de bir damla dahi olsa yağabilmek adına bu konuyu kaleme aldım.
Balzac "Bilginin efendisi olmak için, çalışmanın kölesi olmalısınız ."der. Bir kişinin hayatta başarılı olmasının temel şartlarından bir tanesi, birçok konuda genel bilgilere sahip olması gerekmektedir. Genel bilgilere sahip olmanın ön şartı: Okumak, okumak, okumak. James Hawel, "Dünyayı yöneten kalem, mürekkep ve kâğıttır." diyor. Çok da doğru söylemiş aksini söylemek mümkün mü acaba Haksız da değil. Unutulmamalıdır ki, kişi hangi mesleği seçerse seçsin, çalıştığı kurumda başarılı olmak zorundadır. Okumadan başarılı olmak ise mümkün değildir. Çiçero, "Kitapsız bir ev ruhsuz bir cesede benzer." derken ne kadar da haklı...
Günlük hayatta çok defa duymuşuzdur; "mal, makam önemli değil, önemli olan insanlık!" diye. Aslında burada kastedilen olgunluk, zarafet, kibarlık ve nezakettir. Beğenilen insanları diğer insanlardan ayırt eden bu özelliktir. İnsanın bu davranışları doğru ve kapsamlı öğrenebileceği en önemli kaynak kitaptır. Herkes tarafından kabul edilmek takdir edilmek istiyorsak kitap o-ku-ma-lı-yız.
Bazen bir insanın yazmış olduğu kitabı düşünürüm yıllarca verilen emek, yılların tecrübesi birikmiş ve bir kitap yazılmış ve biz ona o kadar kolay sahip oluyoruz ki? Ücret mi güldürmeyin beni ücret o kitapların değeri karşısında çok cüzi bir değer ifade etmektedir. Kitap için verilen zamanı düşündüğümüzde kitap bir ömürdür, kitap bir hayattır.
Öğretmen olarak geleceğimiz olan, şafak vakti açan güneşlerimiz olan öğrencilerimize kitap okumanın önemini kavratmalıyız. Anneler, babalar çocuklarına örnek olması için evde kitap okumalıdır.Öğrenciler teneffüslerde öğretmenlerini sigara içerken değil kitap okurken görmelidir.
Kitap okumanın hazzına varanlar, düzenli olarak kitap okuyacaktır. Kitap okumanın bir AŞK olduğunu görecektir. Kitap okumak farkında olmaktır. Her kitap ayrı bir dünyaya açılan kapıdır.
1934 yılında Paul Valery şöyle yazıyordu:" Güzel bir kitap her şeyden önce bir okuma aracıdır. Ancak, aynı zamanda bir sanat eseridir, bir şahsi karakter ifadesidir. Hür olma ile geçerlilik kazanan şahsi düşüncenin, bütün alametlerini taşır."Büyük İskender bütün cihanı dolaşmak isteyen bu cesur komutan, akşamları kitap okurken eline bakır bir top alırmış ve yanına demir bir leğen koydururmuş,uykusu geldiği zaman top leğene düşer ve çıkan sesle uyanırmış.İskenderin bu okuma aşkı onu dünyanın unutulmaz kişilerin arasına girmesini sağlamıstır.
Taha AKYOL okumanın önemine şu sözlerle dikkat çeker; "sadece meslek gereği okumak zorunda değilim ben; aynı zamanda okuma denilen eyleme de vurgunum. Başkalarının zihin dünyasını dolaşma, daha büyük hayatların içine girebilme imkanı sağladığı için de okuyorum. Başka türlü asla öğrenemeyeceğim birçok şeyi bilmemi sağlıyor okumalarım; daha sağlıklı düşünmemi ve doğru kararlar almamı da. Okumanın yazgım olduğuna inanıyorum ve ince hesaplar yapmaksızın okuyorum. Sayfası 1.5 dakikada bin sayfayı okumak için 25 saate ihtiyacı olanlara inat keyifli bir günde, üç tane hacimli kitabı bir kenara koyup notlarımı da bilgisayarıma işleyebiliyorum…
Çok kitap okuyan ülkelerin daha çok geliştiğini söylememe gerek var mı bilmiyorum. Ama en azından bir örnek vereyim, Japonya’da bir gazetenin bir günlük tirajının 11 milyon olduğunu duymuştum.
Peygamber efendimize gelen ilk ayet "oku" olmuştur. Okumanın sırrı burada yatıyor sanırım. Hala Kitap okuma konusunda tereddütleriniz mi var? SAKIN OKUMAYIN!
Mustafa YILDIRIM
08 Ocak 2025 18:13
01 Ocak 2025 11:47
20 Ocak 2025 11:53
01 Ocak 2025 17:57
07 Ocak 2025 16:46
06 Ocak 2025 11:43
14 Ocak 2025 01:20
14 Ocak 2025 20:21
15 Ocak 2025 20:08
10 Ocak 2025 11:21