Anasayfa Künye Danışman ve Editörler Son Dakika Arşiv FacebookTwitter
Nirvana Sosyal Bilimler Sitesi Güncel Eleştirel Sosyal Bilimler Platformu

8 MART’I KUTLAMAYALIM !

KADRİYE DEMİREL

Kategori: Fikir Yazıları - Tarih: 08 Mart 2022 19:41 - Okunma sayısı: 1.053

8 MART’I KUTLAMAYALIM !

8 MART’I KUTLAMAYALIM !
Var mısınız?
8 Mart’da Kadınlar Günü kutlaması yapmak, 1 Günü anlamlandırmak yerine, 365 gün KADINI anlamlandıralım.
Kadını; kadın cinayetleriyle, şiddet ve tecavüzle, cehaletle aynı fotoğraf karesine koymayalım mesela...
8 Mart’ı kutlamak yerine, kadına yaşam hakkı tanımaya ne dersiniz?
Kadın, kadın olduğu için öldürülüyor çünkü Türkiye'de basına yansıyan haberlere göre; 2010-2020 yılları arasında, 10 yılda en az 2 bin 534 kadın, 2020 yılı raporuna göre 300 kadın erkekler tarafından öldürülmüş, 171 kadın şüpheli şekilde ölü bulunmuş. 2021'de ise 280 kadın erkekler tarafından öldürülmüş. 217 kadın şüpheli şekilde ölü bulunmuş. Nerede kadının yaşam hakkı?
Var mısınız?
Kadını yaşatmaya, kadına hakkını vermeye, söylemde değil, eylemde kadını değerli kılmaya…
Var mısınız?
Hayatın her anında, her alanında; ekonomide, siyasette, sanatta, eğitimde, bilimde, kültürde, çalışma hayatında, sosyal hayatta, yönetim kadrolarında; kadınlara, bir birey olarak fırsat eşitliği tanımaya...
İşte, düzenli olarak her yıl yayınlanan, cinsiyete dayalı eşitsizliklerdeki eğilimleri, Ekonomik Katılım ve Fırsat, Eğitime Katılım, Sağlık ve Hayatta Kalma ve Politik Güçlenme olmak üzere dört temel boyutta ölçmek ve zaman içinde bu boşlukları kapatma konusundaki ilerlemeyi izleyen, Küresel Cinsiyet Uçurumu 2021 Yılı Raporuna göre; Türkiye Cinsiyet Uçurumu Endeksinde 156 ülke içinde 133. sırada yer almış ne yazık ki...
Var mısınız?
1930 yılında belediye seçimlerine katılma, 1933 yılında muhtar seçme ve seçilme ve son olarak 1934 yılında da milletvekili seçme ve seçilme hakkını tanıyan bir ülke olarak Türkiye’yi ilk sıralara taşımaya, eşitsizliği ortadan kaldırmaya…
Var mısınız?
TBMM’ de kadın milletvekili sayısını artırmaya…
Kadınların ilk kez oy kullandığı TBMM 5. Dönem Seçimleri 8 Şubat 1935 ve 17 kadın milletvekili ilk kez meclise girmiş. Ara seçimlerde bu sayı 18'e ulaşmış.
Mebrure Gönenç (Afyon), Hatı Çırpan (Ankara), Türkan Örs Baştuğ (Antalya), Sabiha Gökçül Erbay (Balıkesir), Şekibe İnsel (Bursa), Hatice Özgener (Çankırı); 2. sıra ğa : Huriye Öniz Baha (Diyarbakır), Fatma Memik (Edirne), Nakiye Elgün (Erzurum), Fakihe Öymen (Ankara), Benal Nevzat İştar Arıman (İzmir), Ferruh Güpgüp (Kayseri); 3. sıra: soldan sağa: Bahire Bediş Morova Aydilek (Konya), Mihri Pektaş (Malatya), Meliha Ulaş (Samsun), Fatma Esma Nayman (Seyhan), Sabiha Görkey (Sivas), Seniha Hızal (Trabzon) gibi öncü kadınlarımız mecliste halkı temsil etmiş.
Aradan 87 yıl geçmiş, günümüzde artan Türkiye nüfusuna oranla kaç kadın milletvekili mecliste halkı temsil ediyor?
Var mısınız?
Nüfusunun %49,9'unu kadınların, %50,1'ini erkeklerin oluşturduğu Türkiye’mizde kadınlara fırsat eşitliği tanımaya…
Mecliste, siyasette, sivil toplum kuruluşlarında, iş dünyasında, kamusal alanda yönetim kadrolarında %49,9 yer açmaya…
Var mısınız?
Kanunlarla zaten tanınmış olan haklarını kadınlara iadeye etmeye…
Var mısınız?
Bu vatan topraklarının Şerife Bacıların, Halide Ediplerin, Halime Çavuşların, Nezehat Onbaşıların, Çete Emir Ayşelerin, Kara Fatmaların, Yirik Fatmaların, Gördesli Makbulelerin, Tayyar Rahmiyelerin erkeklerle omuz omuza kurtuluş mücadelesi vererek kazanıldığını hatırlamaya, onlar da kadındı…
Var mısınız?
Arap kültüründen kurtulup, Türk milleti olarak kendi öz kültürümüze dönüp kadın ve erkek omuz omuza yürümeye, hayatı paylaşmaya…
Var mısınız?
Dünya tarihinin ilk kadın hükümdarı Tomris Hatunla, fark yaratan; Türkiye'nin ilk kadın doktoru Safiye Ali’yle, Canan Dağdeviren’le, NASA’da astrofizikçi Prof. Feryal Özen’le, Astrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Betül Kaçar’la, Bion Tech kurucusu Özlem Türeci’yle ve yönetimdeki başarılarıyla adlarından söz ettiren Güler Sabancı’yla, Canan Özsoy’la...ve adını sayamadığım diğer kadınlarımızla gurur duymaya…
Var mısınız?
Sadece 8 Mart’ta değil, her gün kadını anlamaya, anlamlandırmaya,yılın 365 günü kadın ve erkek ayrımı yapmadan yaşamaya…

Ve kadın olarak soruyorum;
Kadına hak ettiği değeri, saygıyı göstermeye mi varsınız, yoksa 8 Mart’ta, yaşam sahnesinde,1 günlüğüne kadınla başrolü paylaşıp, kadınlara karanfil dağıtmaya mı varsınız?
Kanunlar önünde kadın ve erkek eşitliğini sağlayan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu, Mustafa Kemal Atatürk’e sevgi, saygı ve minnetle…
Kadriye Demirel
Eğitimci Yazar

Yorumlar (1)
Cemil KURT - 11 Mart 2022 13:07
DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜNÜ KUTLUYORUM. HAKÇA, ADİL,EŞİT BİR DÜNYA... HEP BİRLİKTE...
EN SON EKLENENLER
BU AY ÇOK OKUNANLAR
Diğer Fikir Yazıları Yazıları