Anasayfa Künye Danışman ve Editörler Son Dakika Arşiv FacebookTwitter
Nirvana Sosyal Bilimler Sitesi Güncel Eleştirel Sosyal Bilimler Platformu

GENÇLERDE ESTETİK ÇILGINLIĞI

Uzm. Psikolojik Danışman Emin Okan OKYAY

Kategori: Psikolojik Danışma ve Rehberlik - Tarih: 09 Mayıs 2021 22:49 - Okunma sayısı: 1.991

GENÇLERDE ESTETİK ÇILGINLIĞI

GENÇLERDE ESTETİK ÇILGINLIĞI
Cep telefonları ve sosyal medya kullanımın yaygınlaşmasından dolayı, kendisini beğenmeyen ve kusurlu bulan gençler fotoğraf ve videolarda daha iyi görünmek için soluğu estetik merkezlerinde alıyor. Estetik operasyonlara bayanlar kadar erkekler de yoğun ilgi gösteriyor.
Sosyal medya araçları ile oluşturulan ortamın insanları estetik yaptırmaya yönlendirdiğini belirtebiliriz. Selfie çılgınlığı yüzdeki ve vücuttaki kusurların herkes tarafından fark edilmesine yol açıyor. Bu kusurlar, en azından yorumlarda sorun yaşamamak için, çeşitli telefon uygulamaları rötuş aplikasyonları ile yok ediliyor; dudaklar ve yanaklar dolgunlaşıyor, kulaklar yatıyor, burun incelip kalkıyor, hatta kaşlar uzayıp ve memeler dikleşiyor. Bunun neticesinde Sosyal medya baskısı insanları estetiğe yönlendiriyor
Güzel, çekici ve etkileyici görünmenin tarih boyunca önemli olmuştur. İnsanların hangi özellikleri çekici bulduğu ve bu insanlara karşı tepkileri incelendiğinde çeşitli ölçütler saptanmış ve sosyolojik sonuçları değerlendirilmiştir. Bu çalışmaların ışığında diyebiliyoruz ki çekici insanlar gerek iş, gerek özel hayatlarında daha zeki ve güvenilir olarak algılanıyor, ortalama olarak daha yüksek maaşlar alıyor ve daha az işsiz kalıyorlar. Nitekim iyi ve güzel görünmek, karşımızda daha olumlu çağrışımlar oluşmasına sebep oluyor. Günümüzün sosyoekonomik durumu göz önüne alınıp gündelik hayatın yoğunluğu da eklendiğinde, insanlara avantaj sağlayacak her ayrıntıya değer verilir olması normallik kazanıyor.
Genellikle çocukluğunda güzelliği fazla abartılan ancak yeterince empatik bir şekilde sevilmeyen kişilerin, büyüdüklerinde kendini ve başkalarını sevemeyen narsistiklere dönüşebilme ihtimali çok yüksektir. Halk arasında yanlış olarak ‘kendini beğenmiş’ sanılan ama içten içe kendini değersiz bulup bu açığı doldurmaya çalışan kişiler, hayran kitlesi yaratarak durumu idare etmeye çalışabilirler.
Bu açığı kapatmanın bir diğer yolu da daima güzel olmaktan geçtiğini düşünen genç bir toplum oluşuyor. böylece hayat boyu süren bir mücadele de başlamış oluyor. kişinin kendisini ruhsal ve bilişsel olarak besleyecek bir çaba yerine dışsal müdahalelerle iyi hissetmeye çalıştıkça “İyi bir hayat yaşayıp yaşamadığı” sorusuna cevap araması bu mücadeleyi de sürekli hale getiriyor. Estetik operasyonlarla hayatta güzel şeylerin emek harcanmadan kolayca elde edilebileceğini bu yüzden, kişilerde ‘kendini ruhsal olarak geliştirmek için çaba harcamaya gerek yok’ düşüncesini de hakim kılıyor.

Yorumlar (0)
EN SON EKLENENLER
BU AY ÇOK OKUNANLAR
Diğer Psikolojik Danışma ve Rehberlik Yazıları