Anasayfa Künye Danışman ve Editörler Son Dakika Arşiv FacebookTwitter
Nirvana Sosyal Bilimler Sitesi Güncel Eleştirel Sosyal Bilimler Platformu

GİZLİ LİDERLİK

UĞUR ÖZEREN

Kategori: Sosyal Bilimler - Tarih: 06 Nisan 2021 19:08 - Okunma sayısı: 4.639

GİZLİ LİDERLİK

GİZLİ LİDERLİK

Hababam sınıfında aklımızda kalan bir sahne vardır. Okulun idealist müdür yardımcısı Mahmut hoca, insiyatif kullanarak alınması gereken tüm kararları hızla alıp, süreci başarılı bir şekilde yönetirdi. Ortaya çıkan bu durum okulun sağlıklı işleyişini sağlarken, bir gerçeği bizlere net olarak gösterdi. Gizli liderlik…. Evet Mahmut Hoca , gizli bir liderdi.
John Adair’ ın dediği gibi aslında, ‘’ Liderlik pozisyon değil, aksiyondur. .’’ cümlesinin açıklamasıydı.
Tüm kurumlarda performans ölçümü olduğunu, ancak güven ölçümü neden olmadığını hiç sorguladık mı?
Sahi neydi güven?
Gerçekten de, bu sorunun gelişmek ve değişmek için çok büyük bir önemi var. Gizli liderlerin beslendiği kaynak güven, fedakarlık ve güçlü iletişim kanallarına sahip olmalarıdır.


"En çok kime güveniyorsunuz?" sorusu; insanın olduğu her yerde gizli liderleri ortaya çıkarmak için çok etkili bir sorudur.
Gizli liderler, öğrenen topluluklarının gelişmesi ve değişmesi büyük bir potansiyellerdir.
Gizli liderler; ‘'Aktif öğrenme topluluklarının, gelişmek ve değişmesini sağlayan önemli iletişim kanallarıdır.
Gizli liderler; öğrenen topluluklarının güç ve enerji kaynağı olarak, karşılaşılan olayların çözüm için en gerekli olan yakıt olan ‘’Güven ve Dayanışma’’ üretirler. Ürettikleri bu gücü karşılıksız paylaşıp, süreci doğru planlamayı kolaylaştırırlar. Süreç, onların oluşturduğu güven ve istikrar ile sağlıklı olarak harekete geçer.


Öğrenme topluluğumuzu başarıya ulaştırmak istiyorsak, topluluğun gizli liderini fark etmemiz gerekecektir. O lideri fark ettiğimiz anda, sınıfımızın veya öğrenme topluluğumuzun gelişim ve dönüşümünün yol haritasını görebiliriz, süreci doğru yönetebiliriz.
Öğrenen topluğu oluşturup, etkili bir öğrenen takım yaratmak istiyorsak, farklı yetenekleri olan öğrencilerin bir araya gelmesini değil, güven ve samimiyet içinde çalışmaları sağlayacak bir ortam planlama içerisinde bulunmamız gerekmektedir.
Birlikte zaman geçirmek, aynı yüke omuz koymak, yaşanan sürecin etkisini ve sonuçları paylaşmak, takımın rehabilite edilmesi, güven ölçümü, öğrenme topluluklarının performansını olumlu etkileyecektir. Çünkü, paylaşılan sadece çalışma programı değil, yaşanan sosyal ve duygusal gelişim aşamaları da olmaktadır.
Güven, öğrenen ve çalışma toplulukları için sevgiden daha kıymetli, saygının oluşması için gerekli olan en önemli kavramdır. Güven kavramının içini dolduran ise iletişim ve samimiyettir.


Geleceğimizi, güven ve iletişim üzerine inşa edebileceğimizi ortaya çıkaran bu salgın döneminde öğrenme topluluklarının doğru yönlendirilmesi çok önemlidir. Gizli liderler, harmanlanmış eğitimde öğrenme topluluklarını, güven esaslı çalışma ilişkisine yönlendirerek keyif ve enerji katarlar.
Bu dönemde yapılması gereken tek şey D.Thoreu’nun dediği gibi;
‘’En iyi yönetim, en az yönetendir. ‘’ ilkesine uygulamaktır.
Haydi şimdi etrafımıza bakalım, bize güven veren, iletişim kanalları güçlü ve alternatif süreç üreten kimler var. İşte, fedakar gizli liderinizi buldunuz…
Varolun

Yorumlar (0)
EN SON EKLENENLER
BU AY ÇOK OKUNANLAR
Diğer Sosyal Bilimler Yazıları