Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular İletişim
ORTAK NOKTADA BULUŞMAK

ORTAK NOKTADA BULUŞMAK

Eğitim Bilimleri 20 Eylül 2020 21:22 - Okunma sayısı: 2.695

Kadir BAYŞU

ORTAK NOKTADA BULUŞMAK
İnsan ırkının maksimum potansiyeline niçin ulaşamadığının ve niçin asla ulaşamayacağının sebebini tek kelimeyle ifade etmek isteseydiniz, kullanmanız gereken sözcük “toplantı” olurdu(Dave Barry).
İnsan yetiştiriyoruz ve geleceği şekillendiriyoruz. Kolay mı oluyor sanıyorsunuz? Bence dünyanın en zor mesleğini yapıyoruz. Mesleği diyorum, çünkü para karşılığı yapılan değil, özveriyle yapılan, paranın asla ön planda tutulmadığı ve çalışma seresi bakımından zaman kavramı olmayan bir meslek.
Öyle bir iş yapıyoruz ki orkestra gibi tek ses çıkartıyoruz. Öyle senkronizeyiz ki baktığınızda hissediyor, söylendiğinde anlıyoruz. Söylemeden yapıyor, söylediğinde ise işi bitirmiş oluyoruz. Kıskanıyor diğer meslekler. Akşam geç saatler kadar planlama yapıyoruz, geceden sabaha hazırlık yaparak mesai değil demiyoruz. Gece çalışmalarına da para talep etmiyor öğretmenler. Biliyoruz böyle bir meslek. Gün boyunca konuşuyor, konuşturuyoruz, hedefler oluşturuyoruz, dinliyoruz, takip ediyoruz, nöbet tutuyoruz, yemekhane ve lavaboları kontrol ediyoruz. Sabah karşılıyor, akşam uğurluyoruz. Tüm bunlar ortak bir payda da ve hep birlikte özverili bir çalışma ile oluyor.
Başarının temelinde de bu yatıyor. Öyle bir şefimiz var ki bizi ortak noktada buluşturuyor. Bizler eğitim neferleriyiz. Her koşulda çalışır, her türlü zorlu koşulda çalışmayı gerçekleştiririz. Bu başarının temelinde ekip çalışması yatar. Ortak noktada buluşmak yatar. Varoluşumuzu bilmemiz yatar. Hepsinin nedeni geleceği düşündüğümüzdendir.
Özellikle okullarda başarının temelinde olan en önemli nokta bilgi akışıdır ve bunu sağlayan okullar başarıyı yakalarlar. Peki, nasıl gerçekleştirilecek bilgi akışı? Tabi ki de toplantılarla. Kısa ve öz toplantılarla. Okullarda o kadar çok farklı konuda toplantılar yapılır ki, hepsinin bir amacı vardır. Sizlere bunları anlatmak istiyorum.
Öğretmenler kurulu; okulun en önemli toplantısıdır ve yılda en az üç sefer toplanır. Yılın başındaki toplantıda bir yılın planlanması yapılır, yıl içinde yapılan toplantılarda yapılan çalışmaların gözden geçirilmesi sağlanır, yılın sonundaki toplantıda da yılın değerlendirilmesi yapılarak bir sonraki yıl için önlemler alınır. Bu toplantıda görevlendirmeler yapılır.
Zümre başkanları toplantısı; yönerge ile yıl içerisinde en az üç sefer toplanır. Biz bu toplantıyı her hafta yapıyoruz. Okulun en işler ve en etkili toplantısıdır. Tüm çalışmaların planlanması ve zümrelere iletilmesine öncülük eder. Zümreler arasında işbirliği bu toplantıda sağlanır.
Zümre toplantıları; zümre içindeki bilgi paylaşımını sağlar, okulun içinde yapılan tüm çalışmaların eşgüdümsel olarak yürütülmesi için kararlar alınır. Eğitim öğretim çalışmalarının paylaşıldığı etkili toplantılardır ve her hafta yapılmalıdır.
Şube öğretmenler kurulu toplantıları; bu toplantılarda aynı şubeye giren öğretmenler, o şube ile ilgili tüm çalışmaları planlarlar ve bilgi akışını sağlarlar. Öğrenciler ile ilgili her türlü konu konuşulur. Sadece akademik başarıya odaklananlar hata yaparlar. Beslenmeden, sosyal ilişkilere kadar her konu bu toplantılarda konuşulmalıdır.
Öğrenci davranışlarını değerlendirme kurulu; bu kurul okul içinde veya dışında olumsuz davranış gösteren öğrencilere yönelik, öncelikle bu davranışların ortadan kaldırılması ve gerekli önlemlerin alınmasını sağlar.
Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri yürütme komisyon toplantısı; okuldaki tüm rehberlik hizmetlerinin planlandığı ve konuşulduğu toplantıdır. Rehberlik hizmetleri ile ilgili bilgi akışı bu toplantıda sağlanır.
Okul aile birliği genel kurul toplantısı; her yıl bir sefer gerçekleştirilir ve bir yılın değerlendirilmesi yapılarak yönetim kurulu ve denetim kurulu organları seçilir.
Sosyal etkinlikler kurulu; okul bünyesinde gerçekleştirilecek olan bu toplantıda her türlü, gezi, kulüp çalışmaları, yarışmalar, sosyal faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi ve yürütülmesinden sorumludur.
Stratejik planlama, sivil savunma, ücretsiz okuyacak öğrencilerin tespiti, yönetim toplantıları, okul müdürleri toplantıları, zümre koordinatörleri toplantıları derken eğitim öğretim-öğretim planlamaları için sürekli bizler bir araya geliyoruz. Bu toplantıların etkili olması, eğitimin kalitesi açısından çok önemlidir. Kısa ve öz ifadelerle önceden gündemi belirlenmiş ve gündem üzerinde konuşmaların yapılıp kararların alınması şarttır. Gündem dışı konuşmalar toplantıları uzatacaktır. Toplantılara önceden hazırlıklı olmak önemlidir. Gündemin her bir maddesi için konuyla ilgili olan katılımcıların hazırlanması ve gerekli çalışmaları önceden planlanması toplantıyı çok daha fazla etkili kılacaktır.
Uzun yıllar çalıştığım devlet okullarında “of bitse de gitsek”, “buna ne gerek var ki”, “bu beni ilgilendirmiyor ki” cümlelerini çok duydum. Toplantılar bilgi alışverişinin yapıldığı ortamlardır. Toplantıyı düzenleyenler ve yürütenlerin hazırlık becerisine göre etkililiği değişebilir.
Toplantı düzenleyenlere önerilerim ise gündem maddeleri çok iyi hazırlanmalı ve en geç iki gün önceden katılımcılara bildirilmelidir. Uygun dille hazırlıklı olarak katılmaları istenmelidir. Devletin yazı dilinde üst, alt makama yazarken “rica eder”, ast ise üst makama yazarken “arz eder”. Bu kural unutmamalıdır.
Toplantı için yazman seçilmeli, tutanak her zaman aynı kişilere asla yazdırılmamalıdır. Türkçe öğretmeni yazsın denilmemeli, her öğretmenin bu beceriyi öğrenmesi sağlanmalıdır. Toplantı başkanı gündeme eklenecek başka konuların olup olmadığını muhakkak sormalıdır. Toplantı gündemi sırasıyla konuşulmalıdır. Alınan kararlar muhakkak yazılmalıdır. Toplantı sonrası katılımcıların toplantıya katıldıklarını gösterir imzaları muhakkak alınmalıdır. Toplantı zamanında başlamalı ve zamanında bitirilmelidir.
Her bilgi eğitim için önemlidir. Toplantılar bilgilerin havada uçuştuğu, paylaşımda bulunulduğu ve yeni fikirlerin üretildiği ortamlardır. Bilgilerin dikte edildiği ortamlar değil. İnsanları konuşturmazsanız, sonra arkanızdan konuşurlar. Toplantıda her katılımcıya söz hakkı verilmelidir.
Sevgili Okur! Doğan Cüceloğlu’nun “Mış Gibi Yaşamlar” kitabı gelir aklıma. Mış gibi yapılmış toplantılar gelir gözümün önüne. Zaman kaybına neden olan. Bekledikçe beklenilen, egoların havada uçuştuğu, ille de kendini göstermek isteyenlerin birbirini övdüğü toplantılar… Siz, siz olun böyle ortamlarda durmayın. Ego tavan yapıp, tavanın üzerinize düşmesine neden olabilir.
Saygılarımla.
Kadir BAYŞU

& quot;

Yorumlar (6)

Abdulsamet Senyücel - 22 Eylül 2020 23:34

2. yılımda ve öğretmenlik mesleğinde neredeyse uzman seviyesine doğru basamak basamak yükseldiğim bir kurumdayım. Yaptıklarımı çevremdeki meslektaşlarıma anlattıkca Bu paraya bu iş mi? Siz hiç uyumuyor musunuz? Yok artık sırada ne projeniz var gibi yorumlara maruz kalıyorum, fakat içlerinde en derini ise Sen bence kpss çalış ve atan, rahat edersin gibi yorumlara maruz kalıyorum. Halbu ki bilseler di eğer ekip arkadaşlarımı alıp devlet kurumlarına yarın geçsek, öbür gün devletin eğitim kalitesi şaha kalkar.. İnsanlar mış gibi yapmak deyimini hayat felsefesine getirdiği çağdan beri başımıza gelmeyen kalmıyor ve bu hepimize mâl oluyor ve bunu bilmiyorlar. Bizlere ise mum gibi AYDINlatmaya sonsuza dek devam etmek düşer.. Saygılarımla..

Gülnigar Oran Kaleli - 21 Eylül 2020 22:26

Toplantı gündemimizde bu yazının okunup yorumlanması kesinlikle olmalı ???? Kaydedildi sayın hocam????

Seçil GEDİK DOĞANER - 21 Eylül 2020 11:06

Ne kadar güzel ifade etmişsiniz her aşamayı değerli hocam. Kesinlikle “Her bilgi eğitim için önemlidir.”

Merve Reis - 21 Eylül 2020 00:53

Kaleminize sağlık değerli hocam

Ayşe AKKURT - 20 Eylül 2020 21:58

Yine bu işle dertlenmenin, özverili çalışmanın ve deneyimin yansıdığı güzel bir yazı.. Sayın Müdürüm Kaleminize sağlık.. Başarılarınız daim olsun..

Ali Bilgiç - 20 Eylül 2020 21:58

Kaleminize emeğinize sağlık hocam, çok güzel olmuş.Keşke her eğitimci sizin gibi düşünce, bu mesleği ticarethane gibi görmese.Saygılar hocam
SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Eğitim Bilimleri
EĞİTİM KAMPÜSÜ OKULLARI

Eğitim Bilimleri17 Kasım 2024 19:20

EĞİTİM KAMPÜSÜ OKULLARI

Kasım Ara Dönem Önerileri

Eğitim Bilimleri05 Kasım 2024 20:23

Kasım Ara Dönem Önerileri

Gelecekte Eğitim Sistemine Yönelik Stratejiler ve Öneriler-2

Eğitim Bilimleri01 Kasım 2024 14:01

Gelecekte Eğitim Sistemine Yönelik Stratejiler ve Öneriler-2

ÖĞRETİM SİSTEMLERİNİ YENİDEN Mİ PLANLAYALIM?

Eğitim Bilimleri31 Ekim 2024 11:46

ÖĞRETİM SİSTEMLERİNİ YENİDEN Mİ PLANLAYALIM?

OKULLARIMIZDAN ÖĞRENCİLERİ SOĞUTMA YÖNTEMİ OLARAK ÖDEVLER

Eğitim Bilimleri26 Ekim 2024 15:50

OKULLARIMIZDAN ÖĞRENCİLERİ SOĞUTMA YÖNTEMİ OLARAK ÖDEVLER

Milli Eğitim (Öğretmen Yetiştirme) Akademisi ve Sistem Yaklaşımı

Eğitim Bilimleri24 Ekim 2024 13:53

Milli Eğitim (Öğretmen Yetiştirme) Akademisi ve Sistem Yaklaşımı

Mesleki Ortaokulların Açılmasının Hukuki Bir Analizi

Eğitim Bilimleri22 Ekim 2024 01:48

Mesleki Ortaokulların Açılmasının Hukuki Bir Analizi

MEB, o konuda öğretmenlerin özgün fikirlerini sordu...

Eğitim Bilimleri09 Ekim 2024 10:39

MEB, o konuda öğretmenlerin özgün fikirlerini sordu...

Gelecek Eğitim Sistemine Yönelik Öneriler ve Stratejiler-1

Eğitim Bilimleri09 Ekim 2024 01:01

Gelecek Eğitim Sistemine Yönelik Öneriler ve Stratejiler-1

Ebeveynlerin Endişeleri

Eğitim Bilimleri01 Ekim 2024 22:48

Ebeveynlerin Endişeleri