Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular İletişim
İÇ ÇATIŞMALAR

İÇ ÇATIŞMALAR

Fikir Yazıları 16 Temmuz 2020 11:10 - Okunma sayısı: 1.085

HASAN GÜNEŞ

İÇ ÇATIŞMALAR

Bu konu büyük ölçüde kişinin iç çatışmaların neler olduğunu ve bu çatışmaların nasıl olşutuğunun tartışılması gerekmektedir. Aslında bu konuya psikanaliz perspektifinden bakmak mümkün. Psikanalize göre bireyin yabancılaşmasından dolayısıyla iç çatışmalar yaşaması muhtemeldir. Bu çatışmalar kişinin yabancılaşmasına neden olmaktadır. Kişinin özgürleşmesi bir ölçüde iç çatışmaların neden olduğu yabancılaşma duygusuna çabasıdır.

Kuşkusuz, çatışmaların psikanlizz bakımından kişiliğin hangi boyutları arasında yaşandığı önem taşımaktadır. Psikanaliz açısından ilk akla gelen id, ego ve süper ego arasından görülen çatışmadır. Bu çatışmaların üstesinde gelmek kişiyi özgürleştirir. Çünkü özgürleşme çabası büyük ölçüde kendisini iyi hissetmesine bağlıdır. Bu çatışmaların çözümü için varlığı kişinin özgğrleşme ve bireyselleşme çabalarına engel olacaktır.

Gerçekten, sürekli gergin ve kaygılı bir yaşam kişinin bireyleşme, özgürleşme çabalarına engel olacaktır. Çünkü, gerginlik kişinin baskı altında yaşamasına engel olmakta ve daha özgür olmasına engel olamtadır. Kuşkussuz, id, ego ve süper ego arasında görülen çatışmanın yoğunluğu kişide gerginliğe neden olacağından yaşamı özgürce kucaklamasına engel olmaktadır.

İd, ego ve süper ego arasında tutarlı olması gerekmektedir. Çünkü, bu ilişkinin tutarsız olması kişinin gerilim yaşamasına ve dolayısıyla özgürleşmesine engel olmaktadır.

Kişiliğin tutarlılığında ego en temel rolü oynamaktadır. Ego, ego en temel rolü oynamaktadır. Ego, id ve süperego arasında denge kurma işlevine sahiptir. Bu açıdan bakıldığında ego kişiliğin denge kurulmasında önem taşımaktadır. Bu da kişiliğin iyilik haline katkısı çok büyüktür. Egonun güçlü kılınması kütürel ve eğitim işidir. Gerçekten Türk eğitim sistemi öğrencilerin kişiliğin ego yönünün güçlenmesine yönelik çabaları yetersiz olduğu bilinene bir gerçektir.

1970’lerden başlayan 1980’lerde hız kazanan neoliberal eğitim sistemi öğrencilerin gerçek gereksinmelerini karşılamada çok uzaktır. Oysa eğitim sisteminden öğrencilerin yaşamlarına uyum sağlayacak düzeyde olmalıdır.

& quot;

Yorumlar (0)

SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Fikir Yazıları
Dil Sızıları 1

Fikir Yazıları15 Kasım 2024 14:59

Dil Sızıları 1

ÖĞRETMENİN ÖĞRETİCİLİĞİ; PROFESYONEL ÖĞRETİCİLİK

Fikir Yazıları12 Kasım 2024 20:27

ÖĞRETMENİN ÖĞRETİCİLİĞİ; PROFESYONEL ÖĞRETİCİLİK

İnsan Hakları Gündemi-3

Fikir Yazıları07 Kasım 2024 18:51

İnsan Hakları Gündemi-3

Devrimin Çoban Yıldızı: Mustafa Necati

Fikir Yazıları04 Kasım 2024 09:34

Devrimin Çoban Yıldızı: Mustafa Necati

Hamam Böceği ve Ben

Fikir Yazıları03 Kasım 2024 21:01

Hamam Böceği ve Ben

İSTANBUL SÖZLEŞMESİNE GERİ DÖNMELİ MİYİZ?

Fikir Yazıları03 Kasım 2024 20:23

İSTANBUL SÖZLEŞMESİNE GERİ DÖNMELİ MİYİZ?

Doğa En Mükemmel Öğretmendir-3

Fikir Yazıları01 Kasım 2024 21:43

Doğa En Mükemmel Öğretmendir-3

Devlet Aklı ve Eğitim

Fikir Yazıları31 Ekim 2024 01:18

Devlet Aklı ve Eğitim

Kendi Olmayı Başarmak Üzerine

Fikir Yazıları28 Ekim 2024 21:13

Kendi Olmayı Başarmak Üzerine

Elitler Halka Karşı: Kürt Sorununa Jakoben Çözüm

Fikir Yazıları25 Ekim 2024 20:41

Elitler Halka Karşı: Kürt Sorununa Jakoben Çözüm