Edebiyatçı yazarımız Ali Gençli bu güne kadar gazetelerde ve dergilerde paylaştığı yazılarını bir kitapta topladı. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan, “BASINDA BİR ÖMÜR” adlı kitabı, Öğrencilik yıllarında yazdığı ve görev yaptığı yerlerdeki gazetelerde 1969-2019 yılları arasında yayınlanan makaleleri ve kendisiyle ilgili medya haberlerinden oluşuyor.
Ali Gençli kitabının önsözünde; “Her insan, toprağına bastığı, havasını soluduğu ve güleç yüzlü insanlarının selamını aldığı yer borçludur.” Şiarını ilke edinmiş birisi olarak, kendimi tanımaya başladığım ortaokul sıralarından bu yana önce günlükler tutarak başlayan yazma serüvenim, Orta okuluna devam ettiğim Edirne Ticaret Lisesi Edebiyat öğretmenim Ali Açıkalın’ın öncülüğünde edebiyat yönelimli öğrencilerle birlikte kotardığı “TİCARETTEN YANKILAR” adlı aylık okul dergisinde yayınlanan derleme fıkra ve şiirlerle bir ivme kazanarak devam etti. Öğretmenlik yaptığım tüm kent ve kasabalarda duyarlı bir eğitimci olarak, çocuklar, çevre, engelliler ve yaşlılar olmak üzere gözlemlerimi yerel gazetelerde okuyucularla paylaşmayı gelenek haline getirdim. Hatta bu süreçlerde bazı gazetelerin, dergilerin yazı işleri müdürlüğünü üstlenirken editörlüğünü de severek gerçekleştirdim.
İşte 1969 yılından, 2019 yılına dek biriktirdiğim makale, deneme ve düşünce yazılarımı kitap haline getirmekten kıvançlıyım. Öyle görünüyor ki "Basında Bir Ömür" tek bir kitaba sığmayacağı için sıralı baskıları da yapılacak.
Bana insanlık yolunda ışık olan,yol göstericilik yapan ilkokul öğretmenim, Melek Gültekin’i, basın dünyasına ilk adımlarımda güç ve destek veren ,bu konuda ve diğer yazın dallarında üretilerim için teşvik eden ve özgüvenimin gelişmesi için çaba harcayan ilk Edebiyat öğretmenim Ali Açıkalın’ı saygı ve rahmetle anıyorum.