Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular İletişim
ÇOCUKLARA KİTABI SEVDİRMEK VE OKUMA ALIŞKANLIĞI KAZANDIRMAK

ÇOCUKLARA KİTABI SEVDİRMEK VE OKUMA ALIŞKANLIĞI KAZANDIRMAK

Fikir Yazıları 28 Aralık 2019 13:35 - Okunma sayısı: 1.865

ÇOCUKLARA KİTABI SEVDİRMEK VE OKUMA ALIŞKANLIĞI KAZANDIRMAK

ÇOCUKLARA KİTABI SEVDİRMEK VE OKUMA ALIŞKANLIĞI KAZANDIRMAK

Bir ebeveyn olarak her zaman isteriz ki çocuklarımız kitap okumayı çok sevsin, çok kitap okusun. Sanırım öğretmen olduğum için kimi zaman arkadaş ortamlarımda, kimi zaman farklı ortamlarda çocuğunun kitap okumamasından yakınan ebeveynler bana çocuklarının kitap okuması için ne yapmaları gerektiğini sıkça sormuşlardır. Yine bir gün arkadaş ortamında böyle bir soru sorulduğunda “Kitap okuyun.” dediğimi hatırlıyorum. Cevap olarak da “Oğlum için soruyorum, kitap okumuyor.” yanıtı gelmişti. Daha sonra orada da açıkladığım gibi aslında ben o anda çocukların bizi örnek aldığını, bizim yaptığımız davranışları taklit etme eğiliminde olduklarını belirtmek istemiştim. Kitap okuma konusunda ebeveynlere söylemek istediğim ilk şey, çocuğunuzun kitap okumasını istiyorsanız, lütfen siz de kitap okuyun, ona örnek olun. Okumanın kişiyi heyecanlandıran, sağaltan bir etkinlik olduğunu onlara hissettirin.

Okuma eylemini çocuklarınızla paylaşın. Çocuklarınız küçükse kitabı birlikte okuyun. Kitap bittikten sonra kitabı beğenip beğenmediğini, kitapta en çok hangi kahramana yakın hissettiğini nedenleriyle birlikte sorun. “Kitapta seni en çok neler etkiledi?”, “Sen olsaydın kitabı nasıl bitirirdin?”, “Kitapta bir değişiklik yapma fırsatın olsaydı hangi bölümlerini değiştirirdin?” gibi ucu açık sorular yöneltin. Dilerseniz kitabın aklınızda kalan bölümlerini çocuğunuzdan resmetmesini isteyebilirsiniz. Böylece hem kitap okuma eylemini daha eğlenceli ve öğretici bir hale getirebilir, hem de çocuğunuzla olan paylaşımlarınızı arttırabilirsiniz.

Tüm aile oturup televizyon izleyip patlamış mısır yerken çocuğunuzu zorla kaldırıp kitap okumak üzere odasına göndermek sanırım onu kitaptan soğutan bir davranış olacaktır. Bunun yerine tüm aile bireylerinin kitabını okuduğu, hafif bir sözsüz müziğin eşlik ettiği bir ev ortamı hem çocuklar için okuma alışkanlığının kazanıldığı hem de bireylerin kendilerini huzurlu hissettiği bir ortam olacaktır.

Küçük yaşlardan itibaren çocuklarınızla birlikte kitapçıya ve kitap fuarlarına birlikte gidebilir, kitapları birlikte seçebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta kitabın çocuğa uygun olup olmadığının öncelikli olarak ebeveyn tarafından belirlenmesi, çocuğun ebeveynin seçtiği havuz içinden kendi istediği kitabı seçmesidir. Bu havuzu sanırım çocuğa çok hissettirmeden oluşturmak daha uygun olacaktır.

Satın aldığınız kitaplar için çocuğunuzun kolay erişebileceği, kendi bedensel özelliklerine uygun bir kitaplığının olması da olumlu olacaktır. Alınan kitaplara ebeveyninin değer verdiğini hisseden çocuk da kitaplarına değer vermeyi ve onları korumayı öğrenecektir.

Okulöncesi dönemdeki çocuklar için uyumadan önce kitap okuma rutinleri oluşturulabilir. Hayal kurmanın oldukça geliştirici ve çocuklar için eğlenceli olduğu bu dönemde sanırım uykudan önce kitap okuma rutinleri onlar için çok keyifli olacaktır. O akşam uyumadan önce okunacak kitabı belirleme işinin çocuğa bırakılması, çocuğun kişilik gelişimini de olumlu yönde etkileyecektir.    

Çocuğunuz eğer ergense birlikte bir kitap okuma listesi belirleyebilir, bitirdiğiniz kitapları tartışabilirsiniz. Hatta birbirinize kitap tavsiyeleri yaparak paylaşımlarınızı arttırabilirsiniz.

Keyifli okumalar diliyorum.

Yorumlar (0)

SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Fikir Yazıları
Dil Sızıları 1

Fikir Yazıları15 Kasım 2024 14:59

Dil Sızıları 1

ÖĞRETMENİN ÖĞRETİCİLİĞİ; PROFESYONEL ÖĞRETİCİLİK

Fikir Yazıları12 Kasım 2024 20:27

ÖĞRETMENİN ÖĞRETİCİLİĞİ; PROFESYONEL ÖĞRETİCİLİK

İnsan Hakları Gündemi-3

Fikir Yazıları07 Kasım 2024 18:51

İnsan Hakları Gündemi-3

Devrimin Çoban Yıldızı: Mustafa Necati

Fikir Yazıları04 Kasım 2024 09:34

Devrimin Çoban Yıldızı: Mustafa Necati

Hamam Böceği ve Ben

Fikir Yazıları03 Kasım 2024 21:01

Hamam Böceği ve Ben

İSTANBUL SÖZLEŞMESİNE GERİ DÖNMELİ MİYİZ?

Fikir Yazıları03 Kasım 2024 20:23

İSTANBUL SÖZLEŞMESİNE GERİ DÖNMELİ MİYİZ?

Doğa En Mükemmel Öğretmendir-3

Fikir Yazıları01 Kasım 2024 21:43

Doğa En Mükemmel Öğretmendir-3

Devlet Aklı ve Eğitim

Fikir Yazıları31 Ekim 2024 01:18

Devlet Aklı ve Eğitim

Kendi Olmayı Başarmak Üzerine

Fikir Yazıları28 Ekim 2024 21:13

Kendi Olmayı Başarmak Üzerine

Elitler Halka Karşı: Kürt Sorununa Jakoben Çözüm

Fikir Yazıları25 Ekim 2024 20:41

Elitler Halka Karşı: Kürt Sorununa Jakoben Çözüm