PISA NEYİ ÖLÇER?
PISA, TİMMS gibi sınavlar üst düzey akademik bilgi ve becerileri ölçer. Eğitimin niteliğini PİSA, TİMSS gibi sınavlarla ölçmeye kalkarsanız eğitimin merkezine akademik eğitimi oturtmuş olursunuz ve bireyi ilgi ve yeteneklerini keşfedip geliştirmek yerine herkesi akademik eğitime tabi tutar, öğrenci başarısını ve eğitimin, eğitimcinin başarısını bununla ölçersiniz. Okulların da öğretmenlerin de performansı bu yolla bu çıktılarla ölçülür. Ne tasadüf, neoliberal sistem tam da bunu yapmıyor mu?
PISA'da sanat eğitimi, spor eğitimi ölçülmüyor. Bireylerin akademik, bedensel ve sanatlar gelişimini ve ilgilerine, yeteneklerine göre yöneltme ilkesinin uygulanmasını savunanlar elbette PISA, TİMSS gibi sınavları ölçü almazlar. Diğer ülkelerin eğitimiyle kendi eğitimimizi kıyaslamak da ayrı bir garabet! Her ülke kendi ekonomik, sosyal, siyasal ihtiyacına uygun bir eğitim sistemi inşa eder. İhtiyaç aynı değilse sonuç da aynı olmaz.
Türk eğitim sisteminin en kronik sorunu eğitim-üretim ilişkisinin kurulamamış ve yöneltme ilkesinin hayata geçirilememiş olmasıdır. 6 ve 7. Millî Eğitim Şûralarında yöneltme ilkesi kabul edilmiş, meslekî eğitimin önemi vurgulanmıştır, fakat hayata geçirilememiştir. 1970lerden sonra neoliberal dalga ile bu hedefler unutulmuş, tüm dünyada üretimin yerini tüketim almış, eğitim sistemleri buna uygun dönüştürülmüştür.
1980'lerden sonra uygulanan neoliberal ekonomi politikaları ile iyi bir gelecek için akademik eğitimin zorunlu olduğu algısı kitlelere aşılanmıştır. Dershanecilikte bu süreçte palazlanmıştır. Dikkat edilirse neoliberalizm, akademik merkezli eğitim birlikte dershaneciliği, eğitimin piyalaşmasını doğurmuş ve tarikat, cemaatlere alan açılmıştır. AKP iktidarı bu politikaları en kararlı ve tutarlı uygulayan bir dönemi ifade eder. 2005 yılı eğitim programı değişikliği, 2017 yılı eğitim programı güncelleme çalışmaları ve 2017de performans sistenini öngören Strateji Belgesi hep bu politikaların yansımalarıdır. ABİDE sınavları da bu politikaların yansıması ve PİSA
ın kopyasıdır. AKP
in eğitim tüm politikalarının özeti emperyalist tekellerin tüketim kültürünü yaygınlaştırmaktır. AKP
in eğitim politikası dünya emperyalist tekellerinin çizdiği çerçeve eksenlidir. 2023 Eğitim Vizyonu da mevcut sistem içindeki bütünlüklü bir reform çabasıdır, iflâsın, çöküşün ve çıkmazın ilânıdır.