Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular İletişim
      İKİ ŞAFAK ARASI

      İKİ ŞAFAK ARASI

Fikir Yazıları 07 Aralık 2019 18:50 - Okunma sayısı: 1.778

İçişleri, Milli Eğitim ile Kültür ve Turizm Bakanlıklarının müşterek olarak çıkardığı bir yönetmelikle 20-27 Aralık arası, Mehmet Akif Ersoy'u Anma Haftası olarak belirlendi. 20 Aralık M. Akif Ersoy'un doğum tarihi, 27 Aralık ise vefat günüdür. Şa

   

                                                     İKİ ŞAFAK ARASI

 

       İçişleri, Milli Eğitim ile Kültür ve Turizm Bakanlıklarının müşterek olarak çıkardığı bir yönetmelikle 20-27 Aralık arası, Mehmet Akif Ersoy'u Anma Haftası olarak belirlendi. 20 Aralık M. Akif Ersoy'un doğum tarihi, 27 Aralık ise vefat günüdür. Şairimizin hem doğum hem de vefat tarihini kapsayacak şekilde etkinliklerin düzenlenmesi bu haftanın belirlenmesinin esas unsuru olmuştur. M. Akif Ersoy, İstiklal Marşı ile bütünleşmiş bir isimdir. Birini anmak diğerini hatırlamak anlamına gelir. Bu nedenledir ki sonsuza kadar parlayacak olan sadece bayrağımız değil, aynı zamanda Milli Marşı'mızın şairi M. Akif Ersoy'dur.

 

        Milli Marşlar, yazıldıkları dönemin önemli olaylarını, olağanüstü durumlarını ve bunların arkasındaki ümitleri, zaferleri dile getirirler; ulusların tarihi özelliklerini yansıtırlar. Böylece toplumların kaderini tayin edici olaylar, marşlar sayesinde millet hafızasında korunarak gelecek kuşaklara aktarılır. Doğru okunup doğru yorumlandıkları  takdirde milli marşlar, alınacak derslerle doludur ve geçmişteki yanılgılara düşmemenin yolunu gösterirler.

 

        Uzun süredir okullarda 12 Mart İstiklal Marşı'nın kabulü ve M. Akif Ersoy'u Anma Haftası etkinlikleri dolayısıyla, "İstiklal Marşı'nı En Güzel Okuma Yarışması" düzenleniyor, fakat bu muhteşem güftenin altında yatan manaya hak ettiği değer verilmiyor. Milli marşımız bizim destanımızdır, bu destanı bilen güzel okumasını da bilecektir. Şekilden ziyade İstiklal Marşı'nın özüne değinilmeli, mısraların anlamsal derinliği üzerinde durulmalıdır.  Öğrencilerimiz, Milli Marşı'mızın sözlerinde, ait oldukları toplumun ruhunu görmeliler; endişeleri, ümitleri, cesareti, yeniden dirilişi... Özü görmeliler... Akif'in vatanseverliğini, Türk milletinin özgürlük sevdasını görmeliler.

 

         İstiklal Marşı'mızın içeriğini anlattığım derslerde sınıftaki öğrencilerin tamamının büyük bir dikkatle dinlediğini görürüm. Karşımda tarihini merak eden öğrenciler bulurum, en uslusundan en yaramazına kadar. Biraz tarih, biraz edebiyat olur ders. Akif' in büyük bir ustalıkla sözcüklerle nasıl oynadığını, her bir kelimeyi titizlikle nasıl seçtiğini anlatmaya çalışırım. Milli Mücadele Dönemi'ni ve Anadolu'nun içinde bulunduğu durumu... İstiklal Marşı budur, başka türlüsü kalıplaşmış birkaç cümleye hapsolmaktır. Oysa Mehmet Kaplan, ne güzel tahlil etmiştir Milli Marşı’mızı. Her bölümde üzerinde durulması gereken anahtar sözcükleri öğrencilerin de anlayabileceği bir dille ifade etmiş, biz öğretmenlere de bu bilgileri öğrencilerle paylaşmak kalmıştır.

 

        İstiklal Marşı'mız "Korkma!" sözü ile başlar.  Şairin bu kelimeyi seçmesi tesadüfi değildir. Anlamak için marşımızın yazıldığı dönemin siyasi ve sosyal durumunun bilinmesi gerekir.  Gözlerini kapatan öğrencilerimin tarihte bir yolculuğa çıkması gerekir bu durumu anlamak için. Dünya savaşının kazananları, Sevr Antlaşması'na dayanarak Anadolu' nun dört bir yanını işgal etmiş, M. Kemal Atatürk etrafında kenetlenen halk milli mücadele için bir araya gelmiştir. Bağımsızlık tehlike altında, halk endişe içindedir. İşte bu nedenle Akif, şiirine "Korkma!" diyerek başlar. Mehmet Kaplan'ın yorumuna göre iki otür korku vardır: Birincisi yerli yersiz her şeyden korkmaktır, ikincisi ise asil bir korkunun dışa vurumudur. İnsanın hayatta kaybetmeyi göze alamayacağı bazı değerleri vardır; aile, bayrak, özgürlük, vatan gibi. Bunların bir  gün hayatımızda olmayacağı, kaybedileceği düşüncesi insanı derin bir üzüntüye boğar. Bu son derece normaldir ve asil bir korkunun işaretidir. Akif'in sözünü ettiği işte böylesi yüce bir duygudur.

 

        İstiklal Marşı'nda üzerinde durulması gereken sözlerden biri de "şafak" kelimesidir ve birinci ile onuncu bölüm olmak üzere iki yerde geçmektedir. Bu kelimenin iki yerde kullanılmasının bir anlamı vardır. Birinci bölümdeki "şafak" güneş batarkenki şafaktır. (Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak) Bu şafağın arkası karanlıktır. Karanlık belirsizlik demektir ve bu belirsizlikte insan kendisini ne tür tehlikelerin beklediğini bilemez. Bu bölümdeki şafak, Kurtuluş Savaşı'nın başlangıcını ifade eder. Ancak şaire göre asla şüphe edilmemelidir ki hiçbir karanlık sonsuza kadar sürmez. Onuncu bölümdeki "şafak" ise güneş doğarkenki alacakaranlıktır ve arkası aydınlıktır. Sembolik olarak Kurtuluş Savaşı' nın sona erişini ifade eder. (Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilal!) Yani şair, birinci ve onuncu bölüm arasında Milli Mücadele'yi anlatır, düşmanla savaş içinde olan Türk halkına, askere moral vermeye çalışır. Tek bir mısrada bile karamsarlığa kapılmadan her gecenin bir gündüzü olduğunu, karanlık günlerin elbet sona ereceğini, asker ve Türk halkının gayretiyle aydınlık günlerin çok yakın olduğunu ifade eder.

 

       "Ocak" ateşin yandığı yer anlamına gelmektedir. Ateş, insanoğluna yediklerini pişirebilme olanağını sunduğundan yemeğin pişirildiği yere de ocak denmiştir. Bir yerde ocağın yanıyor olması, orada birilerinin yaşadığına işarettir. Böylece ocak kelimesi Akif'in şiirinde de bahsettiği gibi zamanla aile anlamında da kullanılmıştır. (Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.) Bu topraklardaki bütün Türkler, bağımsızlıkları için savaşırken hayatını kaybetse geriye tek bir Türk ailesi kalsa işte o son ailedeki son Türk de ölmediği sürece, bayrağımız için mücadele edecektir. İstiklal Marşı'mızın bu dizelerinde M. Akif'in milletine mesajı çok nettir : "Tek kalsan bile özgürlüğün için mücadele etmekten geri durmayacaksın."

 

        Şair, şiirin birinci bölümünde bayrağımız ile gökteki yıldızı bir tutarak "sahiplenme" duygusunu öne çıkarmaktadır. (O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak.) O bayrak sadece Türk milletine aittir. Gökyüzündeki yıldıza nasıl kimse elini süremezse bayrağımıza da kimse dokunamaz, denmektedir. (O benimdir, o benim milletimindir ancak.) Görüldüğü gibi Akif, müthiş bir kararlılık ve netlikle milli mücadeleye bakmakta seçtiği her bir kelimeyle bu kararlılığı Türk milletine de aşılamaktadır. Anadolu 'da yaşanan durumun vahametini göz önünde bulunduracak olursak halkın da moral ve cesarete fazlasıyla ihtiyacı vardır.  İlk bölümünü açıkladığımız İstiklal Marşı, bu düşüncelerle okutulduğunda öğrenciler için daha anlamlı olacaktır.

 

         Milli Marşı'mızın her dizesi, böylesi bir anlamsal derinliğe sahipken ve anlaşılmayı beklerken biz öğretmenlere düşen ilk bölümde olduğu gibi iki şafak arasında yaşananları tüm gerçekliği içinde ortaya koymaktır. Yıllardır süren savaşlardan yorgun düşmüş, barışa, huzura hasret bir milletin düşmanın karşısında dimdik durarak tarihe yazdığı bu destan, bugün yurdun dört bir yanında İstiklal Marşı ile okunmaktadır. Milyonlarca insanın dilinden tek bir ses olarak çıkmakta, hem geçmişimize hem de geleceğimize ışık tutmaktadır. O ses şehitlerimizin sesidir, o ses kolay kazanılmayan bağımsızlığın hikayesidir ve muhakkak ki yeni nesillere anlatılmalıdır.

(Yeliz Öztürk)

Yorumlar (0)

SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Fikir Yazıları
Dil Sızıları 1

Fikir Yazıları15 Kasım 2024 14:59

Dil Sızıları 1

ÖĞRETMENİN ÖĞRETİCİLİĞİ; PROFESYONEL ÖĞRETİCİLİK

Fikir Yazıları12 Kasım 2024 20:27

ÖĞRETMENİN ÖĞRETİCİLİĞİ; PROFESYONEL ÖĞRETİCİLİK

İnsan Hakları Gündemi-3

Fikir Yazıları07 Kasım 2024 18:51

İnsan Hakları Gündemi-3

Devrimin Çoban Yıldızı: Mustafa Necati

Fikir Yazıları04 Kasım 2024 09:34

Devrimin Çoban Yıldızı: Mustafa Necati

Hamam Böceği ve Ben

Fikir Yazıları03 Kasım 2024 21:01

Hamam Böceği ve Ben

İSTANBUL SÖZLEŞMESİNE GERİ DÖNMELİ MİYİZ?

Fikir Yazıları03 Kasım 2024 20:23

İSTANBUL SÖZLEŞMESİNE GERİ DÖNMELİ MİYİZ?

Doğa En Mükemmel Öğretmendir-3

Fikir Yazıları01 Kasım 2024 21:43

Doğa En Mükemmel Öğretmendir-3

Devlet Aklı ve Eğitim

Fikir Yazıları31 Ekim 2024 01:18

Devlet Aklı ve Eğitim

Kendi Olmayı Başarmak Üzerine

Fikir Yazıları28 Ekim 2024 21:13

Kendi Olmayı Başarmak Üzerine

Elitler Halka Karşı: Kürt Sorununa Jakoben Çözüm

Fikir Yazıları25 Ekim 2024 20:41

Elitler Halka Karşı: Kürt Sorununa Jakoben Çözüm