Kitap Açıklaması
“Şiiri kucaklayan bir kalembaz, ruhu şiirle yoğrulmuş Yunus’tan Mevlana’ya, Sezai Karakoç’tan Nazım Hikmet’e, A. H. Tanpınar’dan Bekir Sıtkı’ya imbikten damıtılanlarla beslenmiş bir ehilbaz…”
Önsözündeki şiir poetikası ve bu poetikadaki şu çarpıcı cümle aslında şiir ve şaire öncelemenin vurgusudur: “Her şeyden önce bu kitap, şaire ve şiire saygı duruşunda bulunmak üzere kaleme alınmıştır.” Geniş bir yelpazeden edebiyatımızın imge ve hayal dünyasını kucaklayan şairimizin gösterisini, buyurun keyifle seyredelim…
(Tanıtım Bülteninden)
İSMİN AŞK HÂLİ
kuru yapraklar gibi ufalanıyor
her notaya uydurulan sözde aşklar
aykaranlıkta özde bir aşk aradım
yağmur serpintileriyle koşar adım
kaç şiirden sana geldiğim aşikâr
sürçer ise özlemek dilinde bir harf
kanar bir avuç dolusu mesafeler
ey yüzünde mor leylâklar açan kadın
bende yansısıdır doğacak baharın
teninin kokusu gözlerindeki fer
Şiiri kucaklayan bir kalembaz, ruhu şiirle yoğrulmuş Yunus’ tan Mevlâna’ ya, Sezai KARAKOÇ’ tan Nâzım Hikmet’ e, Ahmet Hamdi TANPINAR’ dan Bekir Sıtkı’ ya imbikten damıtılanlarla beslenmiş bir ehilbaz… Geniş bir yelpazeden edebiyatımızın imge ve hayal dünyasını kucaklayan şairimiz, “Mor Pelerinli Hanım’ ın Konağı” ile seslenmek istedi önce bizlere. Bir roman ağırlığı taşıyan bu isim sizi, direkt büyülü bir konağa ve bu konakta nefis kahveler içmeye davet ediyordu. Önsözündeki şiir poetikası ve bu poetikadaki şu çarpıcı cümle aslında şiire ve şaire dair öncelemenin vurgusudur: “Her şeyden önce bu kitap, şaire ve şiire saygı duruşunda bulunmak üzere kaleme alınmıştır.” Bu saygı duruşu, bizde bir ciddiyet ve şiirlerin aslında çok farklı imbiklerin dünyasına açılan bir kapı ve kapının iki tarafında dizili nâzeninlerden oluşan bir açılım hissi veriyor ve şiirbazın muhayyilesine doğru yol alıyorsunuz.
“Kadeh, Cemşid, sâki…” üçlemesiyle bizi Divan şiirine götüren şiirbaz, bir anda “Gül Alfabe” şiiriyle Yahya Kemal’ in şiir ufkunda dolaştırıyor bizi. Oradan “Arz-ı Masal” ile Orhan Seyfi’ ye, “Mor Pelerinli Hanım’ ın Konağı” şii- 16 Fikret Yazıcıoğlu riyle Sabahattin Ali’ nin roman vadisine yani “Kürk Mantolu Madonna” sına şöyle bir başınızı uzatıyorsunuz. “Zamandan Sesler” şiiriyle Tanpınar ile söyleşip “Lüzumundan Fazla Kiracı” yla Orhan Veli durağına uğruyorsunuz. Hece şiirinin numuneleri, serbest şiire inişler, Divan şiirine yükselişlerle; “Raskolnikov’ un Baltası” yla dünya edebiyatına doğru uçarak binbir lezzeti tattıran muhteşem bir şiir sofrası kurmuş şiirbaz. Gönlümüzü alan, ruhumuzu çalan şiirbazlığınla, renginle, jestinle, imbiğinle, ikliminle ve dahası poetikanla şiir evrenindeki yerine hoş geldin, bahtın açık olsun şiirbaz. Biz de “Bir Şiirbaz’ın Günlüğü” ne konuk olmaya geldik, bizi kabul eder misin ey şiirbaz?
Gurbet DUYMUŞ
Eğitimci – Yazar