Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular İletişim
Duygusal İzler ve İnsan Davranışları

Duygusal İzler ve İnsan Davranışları

Fikir Yazıları 20 Eylül 2019 14:28 - Okunma sayısı: 1.899

Bilim ‘bireyin deneyimlediği her şeyin zihin sistemine kaydolduğunu ve ilerleyen dönemlerde referans olarak kullanılmak üzere orada saklandığını’ söylüyor. Bu bilgiyi başlangıç noktası olarak kabul ettiğimizde şunu da söyleyebiliriz:   ‘K

Duygusal İzler ve İnsan Davranışları


Bilim ‘bireyin deneyimlediği her şeyin zihin sistemine kaydolduğunu ve ilerleyen dönemlerde referans olarak kullanılmak üzere orada saklandığını’ söylüyor.

 

Bu bilgiyi başlangıç noktası olarak kabul ettiğimizde şunu da söyleyebiliriz:

 

‘Kişi mutsuz ve huzursuzken,bu olumsuzluklara neden olan sebeplerle başa çıkabilecek duygu düşünce haline ulaşabilmek için geçmişine ait olumlu deneyim kayıtlarını hatırlayabilir.’

 

Bu sayede bedenin, zihindeki olumlu hatıraların etkisiyle daha dinç ve dayanıklı bir titreşim yakalayabildiğine dair çalışmaların sayısı gün geçtikçe artıyor. 

 

Aynı şekilde, olumsuz deneyimler de ileride referans olarak kullanmak üzere zihin sistemimizde kayıt altına alınırlar.Bu kayıtların birikmesi sonucunda iç dünyamızda güvenlik amaçlı geliştirdiğimiz savunma modelleribiriken o olumsuz enerjinin serbest bırakılmasını engelleyebilir. Bu engellemedeki temel neden, kişinin güvenlik riski oluşturabilecek titreşimleri kontrol altına alma girişimidir. Ve bu olumsuz duygular, alt şuurda iz bırakacak boyutlara gelirse – ki er ya da geç gelecektir – yaşamın ileri dönemlerinde ortaya çıkabilecek fiziksel yetersizliklerin veya davranış tutarsızlıklarının temel nedeni haline dönüşebilir.

 

Zihin ve beden bir bütün oldukları için ‘her duygusal iz bedende bir etki oluşturabilir’ ve biz insanların bu durumu göz önünde bulundurmamız, iletişim kanallarımızda yaşadığımız deneyimleri bu çerçevede ve farkındalık içinde değerlendirmemiz fevkalade önemlidir.

 

Duygusal izler ne kadar yoğun titreşim (yani duygu-düşünce) eklentisi içerirlerse, fiziksel sistemimiz de onlardan o derece daha yoğun biçimde etkilenecektir.

 

Hem Virginia Üniversitesi hem de Thomas Jefferson Üniversitesi bilim-insanlarının kanıtladıkları ‘zihin-beden bağlantısını’ daha iyi anlayabilmemiz için bu fiziksel, duygusal ve zihinsel düzeylerdeki ilişkiyi daha derinlemesine incelemek faydalı olacaktır, çünkü sorunlar ve koşullar her zaman göründükleri gibi olmayabilirler. Ya da onları anlamak, her zaman değişim ve/veya dönüşümü beraberlerinde getirmeyebilirler.

 

Bu konuyu daha iyi anlamak adına Yale Üniversitesi bilim insanlarının ‘insan beyni temel iki eğilimle çalışır ve hayatı tüm detaylarıyla bu doğrultuda algılar: benzer ve farklı’. Hatta bu çalışmada şöyle bir iddia da vardır: ‘ötekileştirme ve ırkçılığın ardında insan beynindeki bu temel çalışma eğilimi olabilir’.

 

Bütün bu iddiaların arkasında bilinçli zihinlerimizden bağımsız ve çok seri şekilde çalışan ve en basitinden en hayati tercihlerimize kadar her zaman onların ışığında yaptığımızın bilindiği ön-referanslar konusuna da kısaca bakmak iyi olabilir:

 

Bazı insanlar güçlü gözlem becerileri olduğunu iddia ederler.

Ya da önsezilerininne kadar isabetli olduğundan.

Altıncı his, sezgi ve benzeri birçok kavrama dair ‘sahiplik’ deklarasyonunun arkasında kişinin kendisini güven altına alma çabası, korkularının derinliğine dair bir ‘gizleme gayreti’ olduğunu biliyoruz.

 

Her ne kadar insanların çoğunluğu bu hakikati reddetseler de davranış psikolojisi çerçevesinden bakınca bu tür eğilimlerin hepsinin açıklaması bulunmaktadır.

 

Konuyu kısaca incelediğimizde şu değerli bilgiye rastlayacağız:

 

‘Anne rahminden başlayarak önce ve en güçlü şekilde 3 yaşına, sonra 5 ve 9 yaşına kadar, ardından da son dokunuşlar için 14 yaşına kadar oluşan bir referans sistemi doğrultusunda yaşar insan.’

 

Ve neredeyse her zaman yaşamı boyunca aldığı kararları, tercihleri, duygu düşünce ve tepkileri üzerinde etkin unsur bu referans sistemidir.

 

İşte bilinçdışını (yani bilinçaltını) oluşturan dokunun büyük oranda bu referans sistemi olduğu biliniyor.

 

Öyleyse, kişilerin önsezileri, altıncı hisleri, sezgileri veya varsayım ya da kurguları bu referans sistemine, yani anne rahminden başlayarak tüm yaşamımız boyunca devam ederek zihin sistemimizde şekillenen duygusal izlere göre şekilleniyor.

 

Madem öyle, birazcık düşünceyle şu neticeye varabiliriz:

 

‘Ancak ön referansları sağlıklı olan kişinin gözlem becerileri, sezgileri ve değerlendirmeleri de sağlıklı olabilecektir.

 

Bu referansların şekillendiği dönemlere ait travmatik deneyimleri olan birilerinin zihinleri gürültüyle, kalpleri de kirle pasla dolu olacaktır. Böyle birilerinin hangi sağlıklı ve isabetli sezgisinden bahsedebiliriz ki?’


Netice olarak anlıyoruz ki, bir dönüşümden bahsedebilmek için mutlaka alt şuurun, yani duygu-düşünce referanslarının kaydedildiği ve saklandığı alanınuzmanlar desteğinde toparlanması gerekecektir.

 

Referans noktasında bir belirsizlik, bulanıklık ya da kirlilik hali varsa, bir başka deyişle zihin sistemine bırakılmış olumsuz duygusal izler varsa, biz fark etmesek ve o tür iddiaları reddetmeyi seçsek de tercihlerimiz ve tabi ki onların neticesinde hayatımız o izlerin etkisiyle şekillenmeye devam edecektir.

 

Farkındalık ve kararlı bütüncül temizlenme niyeti bu tür olumsuz etkilerin yaşamın her anında çözümlenebileceğini bilmek ise bu konudaki – şimdilik – tek umut.

 

Sevgi ve saygılarımla, Murat Kaplan 

Yorumlar (0)

SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Fikir Yazıları
Dil Sızıları 1

Fikir Yazıları15 Kasım 2024 14:59

Dil Sızıları 1

ÖĞRETMENİN ÖĞRETİCİLİĞİ; PROFESYONEL ÖĞRETİCİLİK

Fikir Yazıları12 Kasım 2024 20:27

ÖĞRETMENİN ÖĞRETİCİLİĞİ; PROFESYONEL ÖĞRETİCİLİK

İnsan Hakları Gündemi-3

Fikir Yazıları07 Kasım 2024 18:51

İnsan Hakları Gündemi-3

Devrimin Çoban Yıldızı: Mustafa Necati

Fikir Yazıları04 Kasım 2024 09:34

Devrimin Çoban Yıldızı: Mustafa Necati

Hamam Böceği ve Ben

Fikir Yazıları03 Kasım 2024 21:01

Hamam Böceği ve Ben

İSTANBUL SÖZLEŞMESİNE GERİ DÖNMELİ MİYİZ?

Fikir Yazıları03 Kasım 2024 20:23

İSTANBUL SÖZLEŞMESİNE GERİ DÖNMELİ MİYİZ?

Doğa En Mükemmel Öğretmendir-3

Fikir Yazıları01 Kasım 2024 21:43

Doğa En Mükemmel Öğretmendir-3

Devlet Aklı ve Eğitim

Fikir Yazıları31 Ekim 2024 01:18

Devlet Aklı ve Eğitim

Kendi Olmayı Başarmak Üzerine

Fikir Yazıları28 Ekim 2024 21:13

Kendi Olmayı Başarmak Üzerine

Elitler Halka Karşı: Kürt Sorununa Jakoben Çözüm

Fikir Yazıları25 Ekim 2024 20:41

Elitler Halka Karşı: Kürt Sorununa Jakoben Çözüm