Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular İletişim
GENEL LİSE TUZAĞI

GENEL LİSE TUZAĞI

Fikir Yazıları 07 Eylül 2019 21:08 - Okunma sayısı: 955

Ortaöğretimde genel liseye talep artışı yaşanıyor. Bunun en temel sebebi eğitimimizin akademik temelli olmasıdır. MEB ortaöğretimde meslekî ve teknik eğitimin payını %65 olarak hedeflemiş olsa da gerek planlaması, gerek yatırımları gerekse talep yönetimi

GENEL LİSE TUZAĞI

Ortaöğretimde genel liseye talep artışı yaşanıyor. Bunun en temel sebebi eğitimimizin akademik temelli olmasıdır. MEB ortaöğretimde meslekî ve teknik eğitimin payını %65 olarak hedeflemiş olsa da gerek planlaması, gerek yatırımları gerekse talep yönetimi açısından bu hedefin çok uzağında görünüyor.

Eğitimde özel/kamusal; imam hatip/ genel lise çatışmaları yaşıyoruz. Oysa esas sorun nitelikli meslekî ve teknik eğitimin ortaöğretimdeki payının düşük olmasıdır. Genel lise dediğimiz liseler akademik eğitim veren ortaöğretim kurumlarıdır. Sınavla öğrenci alana okullara yerleşemeyen, fakat üniversite öğrenimi görmek isteyen öğrencilerin tercih ettiği okullardır ve büyükşehirlerde talep artışı nedeniyle birçok genel lise ikili eğitim yapmaktadır.

Genel liselere yönelim üniversiteye yönelimi doğurmakta, bu durum hem sınavları ortaya çıkarmakta hem de üniversitelerin niteliğini düşürmektedir. Genel lise tuzağı en sonunda üniversite tuzağı hâline gelmiştir, üniversitelerin niteliği düşmüş, işsiz üretim merkezî hâline gelmişlerdir.

MEB, ekonominin ve Türkiye’nin ihtiyaçlarına göre planlama yapmalıdır ve akademik/genel liselerin ortaöğretimdeki payı yüzde30/35 oranında olmalıdır. Eğitim sistemimiz ve okulların yetersizliği nedeniyle yöneltme yapılamadığından geçiş sürecinde LGS ile yüzde 30’luk öğrenci kitlesi seçilebilir. LGS’ye diploma notu 85 ve üstü olan öğrenciler girmeli, sınav sosyal bilimler ve fen/matematik bilimleri olarak iki oturumda yapılabilir. LGS’de İngilizce ve Din Kültürü Ahlâk Bilgisi dersi sorulmamalıdır. İmam Hatip Liseleri ve Meslekî Teknik Liseler sınavla öğrenci alan okullar arasından çıkarılmalı, sınavla öğrenci alan okulların tamamı akademik/genel liseler olmalıdır. Bunların dışındaki okullar meslekî ve teknik liseler ile yetenek liseleri olmalıdır.

Yorumlar (0)

SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Fikir Yazıları
Dil Sızıları 1

Fikir Yazıları15 Kasım 2024 14:59

Dil Sızıları 1

ÖĞRETMENİN ÖĞRETİCİLİĞİ; PROFESYONEL ÖĞRETİCİLİK

Fikir Yazıları12 Kasım 2024 20:27

ÖĞRETMENİN ÖĞRETİCİLİĞİ; PROFESYONEL ÖĞRETİCİLİK

İnsan Hakları Gündemi-3

Fikir Yazıları07 Kasım 2024 18:51

İnsan Hakları Gündemi-3

Devrimin Çoban Yıldızı: Mustafa Necati

Fikir Yazıları04 Kasım 2024 09:34

Devrimin Çoban Yıldızı: Mustafa Necati

Hamam Böceği ve Ben

Fikir Yazıları03 Kasım 2024 21:01

Hamam Böceği ve Ben

İSTANBUL SÖZLEŞMESİNE GERİ DÖNMELİ MİYİZ?

Fikir Yazıları03 Kasım 2024 20:23

İSTANBUL SÖZLEŞMESİNE GERİ DÖNMELİ MİYİZ?

Doğa En Mükemmel Öğretmendir-3

Fikir Yazıları01 Kasım 2024 21:43

Doğa En Mükemmel Öğretmendir-3

Devlet Aklı ve Eğitim

Fikir Yazıları31 Ekim 2024 01:18

Devlet Aklı ve Eğitim

Kendi Olmayı Başarmak Üzerine

Fikir Yazıları28 Ekim 2024 21:13

Kendi Olmayı Başarmak Üzerine

Elitler Halka Karşı: Kürt Sorununa Jakoben Çözüm

Fikir Yazıları25 Ekim 2024 20:41

Elitler Halka Karşı: Kürt Sorununa Jakoben Çözüm