Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular İletişim
Doğa En Mükemmel Öğretmendir-3

Doğa En Mükemmel Öğretmendir-3

Fikir Yazıları 01 Kasım 2024 21:43 - Okunma sayısı: 154

Hatice ERDEM

DOĞA EN MÜKEMMEL ÖĞRETMENDİR 3

“Doğanın Kolektif Bilincine Mayalanmak”

Doğa en mükemmel öğretmendir yazı dizimizin birincisinde doğadan öğrendiklerimiz ve öğrenebileceklerimiz üzerinde durduk. İkinci yazıda ise doğanın şifalı gücü hakkında ipuçları verdik. Bugün ise doğanın kolektif bilinci üzerine konuşuyor olacağız.

Öncelikle doğaya baktığımızda herhangi bir doğal atığın doğa ananın evinde barınmadığını görürüz. Yere düşen her bir yaprak, meyve ve ölen birçok varlık, başka canlıların yoğun gayretleri sonucu geri dönüşüme hizmet eder. Dünyada gördüğümüz her varlık enerjiden ve belli frekans aralığından oluşuyor demiştik. (Yakın zamanda bu konuya değineceğiz) Bu geri dönüşüm ile doğada hiçbir şey yok olmaz. Daha doğrusu bilimsel olarak enerji yok olmaz. Enerji sadece başka bir şeye dönüşür. Doğadaki canlılar da sadece birbirlerinin besin kaynağı olarak enerji alış verişi yaparlar. Örneğin bugün yere düşen bir yaprağı böcekler, solucanlar, mantarlar, bakteriler yer. Yarın bu yaprağı yiyen bir böceği başka bir hayvan yer. Yaprağı yiyen bakteri ya da solucan toprağa verim sağlayıp o ağacın köklerini besler. Bu durum muazzam bir enerji alış verişi ile durmaksızın devam eder. Ekolojik dengeyi ve devamlılığı sağlayan da bu kusursuz alış veriş ve birbirine destek oluştur. Ve daha birçok konuda doğadaki canlılar birbirinin yardımına koşmaktadır.

Evrendeki her şey dönüşüm halindedir. Bu düalite ilkesinin temelini oluşturur. Her bir din, inanış ve öğreti, tek bir kaynaktan var olan ve ondan ruh taşıyan canlıların birbirine saygılı olmasını, birbiriyle uyumlu olmasını, birbirini tamamlaması ve fedakarlık yapması gerektiğini öğütler. Bu bakış açısını özetleyen harika bir Şaman öğretisi ise şöyle der...

Doğada hiçbir şey kendisi için yaşamaz.

Nehirler kendi suyunu içemez.

Ağaçlar kendi meyvelerini yiyemez.

Güneş kendisi için ısıtmaz.

Ay kendisi için parlamaz.

Çiçekler kendileri için kokmaz.

Toprak kendisi için doğurmaz.

Rüzgar kendisi için esmez.

Bulutlar kendi yağmurlarından ıslanmaz.

Doğanın anayasasında ilk madde şudur:

Her şey birbiri için yaşar. Birbiri için yaşamak, doğanın kanunudur. Eski çağlardan

süre gelen bir anlayıştı bu. Bütünlüğü anlatırdı. Özü iki cümleydi.

“Ben biz olduğumuz zaman Ben olurum.”

“Ben, ben olduğum için sen, sensin.”

Yakın bir geçmişe kadar insan camiasında Egosantrik düşünce hakimdi. Yani doğadaki her canlının insanın hizmetine sunulduğu düşüncesiyle hareket edilip doğadan hunharca faydalanma ve onu tahrip etme eğilimi vardı. Ancak kolektif bilinçlenmeyle birlikte Egosantrik düşünce yerini yavaş yavaş Ekosantrik düşünceye yani doğadaki her canlının eşitlik ilkesiyle dengeli olabileceği görüşüne bırakmaktadır. Kadim öğretilerde de doğanın bir ruhu olduğundan söz edilmesi bu konuya işaret etmektedir. Bir avuç insan bu düşünceye sahip olsa da inanıyorum ki kolektif bilinç sıçraması ile doğanın önemi ve ona saygı durulması konusu zihinlere yerleşecektir.

Gelelim kendimize sormamız gereken asıl soruya:

Peki toplumlarımızda da böyle bir felsefe var mıdır? İnsanlar diğer insanların yaşamını kolaylaştırmakta mıdır? Başkalarının da bir ruhu olduğunu fark edebilmekte midir? Daha önemlisi sadece maddeden oluşmadığımızın, içimizde bir ruh taşıdığımızın ve onun ihtiyaçlarının bilincinde miyiz? Hangi ara ego ve maddiyat merkezli insanlar haline geldik? Bizi biz yapan manevi değerlerimizi ne zaman yitirdik? Erdemli olmanın önemi ne zamandan beri modası geçmiş bir akım haline geldi?

Bu soruları sağ duyulu bir şekilde yanıtlayabilirsek bizi biz yapan özümüzün gereklerini hatırlarız belki. Özümüzü hatırladıkça diğer insanlarla, hayvanlarla ve bitkilerle aynı ruhtan geldiğimizi fark eder ve bir dönüşüm yaşarız. İnsanlara gülümsemeyi, çocukların ve hayvanların başını okşayıp onları sevindirmeyi, ihtiyacı olan birinin elinden tutmayı başarırız bu şekilde belki.

Maddiyat uğruna kirlettiğimiz suları, kesilen ağaçları, yuvasız bırakılan hayvanları, nefessiz doğasız bırakılan insanları, doğadan yoksun eve kapatılmış çocukları hatırlarız belki. Çok temiz enerji kaynakları varken ve bunları kullanabilecekken, alternatif kaynaklarla üretimler yapabilecekken kesenin ağzını doldurmak için neden dünyayı yaşanmaz hâle getirmekteyiz? Unutmayalım ki bir dalı keserken onunla birlikte onu kesenler de elbet yere kapaklanacaklardır.

Doğaya nasıl davranıyorsak karşılığını da elbet alırız. Aslında doğa insandır insan ise doğadır. Doğa bunun farkındadır ve kolektif bir bilinçle dünyayı bir ana gibi kucaklayıp kollamaktadır. Bizlerin de doğadan ders alması, bu birlik ve bütünlüğün farkında olmamız, tüm varlıklara adil ve vicdanlı olmamız ve doğanın kolektif bilincine mayalanmamız dileğiyle...

Filmlerle kitaplarla ve felsefeyle kalın...

Yorumlar (4)

Hatice ERDEM - 07 Kasım 2024 15:59

1. Ve 2. Yazımı arama butonundan ismim soyismimi ya da Doğa en mükemmel öğretmendir şeklinde arayabilirsiniz :) Teşekkür ederim.

Hatice ERDEM - 07 Kasım 2024 15:57

Teşekkür ederim.

Kadir Bayşu - 04 Kasım 2024 09:12

Kaleminize sağlık.

Esra oruç - 03 Kasım 2024 01:44

Bu yazınin 1 ve 2 .sini istiyorum
SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Fikir Yazıları
Dil Sızıları 1

Fikir Yazıları15 Kasım 2024 14:59

Dil Sızıları 1

ÖĞRETMENİN ÖĞRETİCİLİĞİ; PROFESYONEL ÖĞRETİCİLİK

Fikir Yazıları12 Kasım 2024 20:27

ÖĞRETMENİN ÖĞRETİCİLİĞİ; PROFESYONEL ÖĞRETİCİLİK

İnsan Hakları Gündemi-3

Fikir Yazıları07 Kasım 2024 18:51

İnsan Hakları Gündemi-3

Devrimin Çoban Yıldızı: Mustafa Necati

Fikir Yazıları04 Kasım 2024 09:34

Devrimin Çoban Yıldızı: Mustafa Necati

Hamam Böceği ve Ben

Fikir Yazıları03 Kasım 2024 21:01

Hamam Böceği ve Ben

İSTANBUL SÖZLEŞMESİNE GERİ DÖNMELİ MİYİZ?

Fikir Yazıları03 Kasım 2024 20:23

İSTANBUL SÖZLEŞMESİNE GERİ DÖNMELİ MİYİZ?

Devlet Aklı ve Eğitim

Fikir Yazıları31 Ekim 2024 01:18

Devlet Aklı ve Eğitim

Kendi Olmayı Başarmak Üzerine

Fikir Yazıları28 Ekim 2024 21:13

Kendi Olmayı Başarmak Üzerine

Elitler Halka Karşı: Kürt Sorununa Jakoben Çözüm

Fikir Yazıları25 Ekim 2024 20:41

Elitler Halka Karşı: Kürt Sorununa Jakoben Çözüm

Yaşamın Temel Motivasyonu Nefret midir Sevgi midir?

Fikir Yazıları22 Ekim 2024 01:07

Yaşamın Temel Motivasyonu Nefret midir Sevgi midir?