Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular İletişim
BİR HAK OLARAK AKADEMİK ÖZGÜRLÜK

BİR HAK OLARAK AKADEMİK ÖZGÜRLÜK

Sosyal Bilimler 23 Ekim 2024 14:12 - Okunma sayısı: 145

Akademik Özgürlük

BİR HAK OLARAK AKADEMİK ÖZGÜRLÜK

Prof. Dr. Ali Rıza ERDEM
Pamukkale Üniversitesi, Eğitim Fakültesi

Hak, günlük dilde toplumdaki bireylerin sıklıkla kullandığı bir sözcük olarak karşımıza çıkmaktadır. Toplumdaki bireyler hak sözcüğünü “özgürlük”, “yetki”, “doğru”, “gerçek”, “adaletli davranma”, “verilmiş emeğin karşılığı ücret” anlamlarında kullanmaktadır. Hak, insan açısından bilincin bir göstergesidir. Eğer, insanda hak bilinci oluşmamışsa sahip olduğu hakkın ne olduğunu bil(e)meyecek ve dolayısıyla bil(e)mediği hakkı da iste(ye)meyecek ve sahip çık(a)mayacaktır. Bu nedenle insanın öncelik doğuştan ve yasalarla kendisine tanınan haklar konusunda bilinçli olması gerekmektedir. İnsanın sahip olduğu haklar konusunda bilinçlenmesi öncelikle ailede verilen eğitimle mümkündür. İnsan, aileden sonra örgün eğitim kurumlarında aldığı eğitimle sahip olduğu haklar konusunda bilinçlenmeye devam etmesi gerekmektedir.

Bir hak olarak akademik özgürlük, akademisyenlerin üniversitenin görevleri bağlamında üstlendiği eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve topluma hizmet sorumluluklarını bilimsel ve gerçek anlamda yerine getirebilmesinin bir gereğidir. Akademisyenlere bir hak olarak tanınan akademik özgürlük aynı zamanda bir ayrıcalık olarak da ele alınabilir. Bir ayrıcalık olarak ele alınmasının temel nedeni, akademisyenlere gelebilecek her türlü baskılara karşı bilimsel kurallar ve standartlar çerçevesinde bağımsız olarak sorumluluklarını yerine getirebilmesi, elde ettiği bilimsel bilgileri paylaşabilmesi ve görüşlerini ifade edebilmesini sağlamaktır.

Akademisyen üstlendiği meslek insanı yetiştirme sorumluluğunun gereği olarak gerçekleştirdiği eğitim-öğretimi, herhangi bir kısıtlama ve baskı olmaksızın planlamalı, uygulamalı ve değerlendirebilmelidir ki nitelikli bir meslek insanı yetişmesine gerçek anlamda katkı yapabilsin. Diğer taraftan akademisyenin üstlendiği bilimsel araştırma yapma sorumluluğunu ya problemlerin çözümüne katkı ya da bilime katkı yapma anlamında baskı altında kalmadan serbestçe seçebilmesi, bilimsel yöntem(ler)e göre araştırabilmesi, bilimsel araştırma sonuçlarını sözlü ve yazılı olarak bilim dünyası ve toplumla paylaşabilmesi bilimin ve toplumun, diğer bir deyişle insanlığın ilerlemesini sağlayabilecektir. Aynı zamanda akademisyenin üstlendiği topluma hizmet sorumluluğu, çalışma alanında kendisinin ve diğer akademisyenlerin gerçekleştirdiği bilimsel araştırma sonuçlarına dayalı olarak toplumdaki bireyleri aydınlatarak bilimsel bilgilerin paylaşılmasını sağlayarak toplumun ilerlemesine katkı yapabilecektir.

Bir hak olarak akademik özgürlük, bilimin ilerlemesi ve akademisyenlerin özgürce üstlendikleri görev ve sorumluları gereklerini yerine getirebilmesi açısından olmazsa olmazdır. Seggie ve Gökbel’e (2014) göre akademik özgürlük uygarlığın ilerlemesi ve bilim insanlarının baskı altında kalmadan görevini yapabilmesi bakımından bir gerekliliktir. Bir hak olarak akademik özgürlük sınırsız değildir. Bruinessen’a (2011) göre akademik özgürlük ne varlığı sorgusuzca kabul edilen ne de sınırsız bir haktır. Akademik özgürlüğün sınırını yine akademik teamüller, ilkeler ve yöntemler belirlemektedir. Dinler’e (2013) göre bilimsel çalışma(lar) yalan veya kasıtlı olarak yanlış sonuca ulaşılmış, çarpıtılmış, amaç saptırmasıyla, bilimdışı işlere araç olmuşsa akademik özgürlükten söz edilemez.

Kaynaklar

Bruinessen, M. V. (2011). Akademik özgürlük ve ifade özgürlüğü: İsmail Beşikçi vakası. Barış Ünlü ve Ozan

Değer (Der.) İsmail Beşikçi içinde (ss. 47-56), İstanbul: İletişim Yayınları.

Dinler, V. (2013). Akademik özgürlüğün sınırı üzerine sorular. Muhafazakâr Düşünce, 9(35), 239-261.

Seggie, F. N. ve Gökbel, V. (2014). Geçmişten günümüze Türkiye’de akademik özgürlük. İstanbul: SETA

Yayınları.

Yorumlar (0)

SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Sosyal Bilimler
ÖĞRETİM SİSTEMLERİNİ YENİDEN Mİ PLANLAYALIM?

Sosyal Bilimler31 Ekim 2024 11:46

ÖĞRETİM SİSTEMLERİNİ YENİDEN Mİ PLANLAYALIM?

İnsan Hakları Gündemi-Eylül 2024

Sosyal Bilimler09 Ekim 2024 14:17

İnsan Hakları Gündemi-Eylül 2024

Dijital bağımlılık süreci nasıl yönetilmeli?

Sosyal Bilimler06 Ekim 2024 23:34

Dijital bağımlılık süreci nasıl yönetilmeli?

Okullarımızda Güvenlik ve Temizlik Problemlerine Farklı Bir Bakış

Sosyal Bilimler04 Ekim 2024 14:08

Okullarımızda Güvenlik ve Temizlik Problemlerine Farklı Bir Bakış

DOĞA EN MÜKEMMEL ÖĞRETMENDİR-2

Sosyal Bilimler01 Ekim 2024 17:29

DOĞA EN MÜKEMMEL ÖĞRETMENDİR-2

NASIL BİR ADALET?

Sosyal Bilimler23 Eylül 2024 22:22

NASIL BİR ADALET?

YAPAY ZEKÂ ÇAĞINDA ÖĞRETMENLİK

Sosyal Bilimler22 Eylül 2024 20:55

YAPAY ZEKÂ ÇAĞINDA ÖĞRETMENLİK

Bir şiirin öyküsü:

Sosyal Bilimler22 Eylül 2024 20:23

Bir şiirin öyküsü: "Nasıl müdür oldum?"

OKULLARIMIZA HAFİZE ANALARI VE HÜSEYİN AMCALARI GERİ İSTİYORUZ

Sosyal Bilimler22 Eylül 2024 19:53

OKULLARIMIZA HAFİZE ANALARI VE HÜSEYİN AMCALARI GERİ İSTİYORUZ

Duygusal Kaçış: Nedenleri, Etkileri ve Çözüm Yolları

Sosyal Bilimler19 Eylül 2024 15:33

Duygusal Kaçış: Nedenleri, Etkileri ve Çözüm Yolları