Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular İletişim
SINAV SONUCU: SİSTEM HATA VERİYOR

SINAV SONUCU: SİSTEM HATA VERİYOR

Fikir Yazıları 26 Temmuz 2019 17:56 - Okunma sayısı: 1.645

Günlerdir üniversite sınavı sonuçları konuşuluyor. Gençleri suçlayandan tutalım da sorunu eğitim programlarında görenlere kadar türlü yorumlar yapılıyor. Doğru teşhis olmadan doğru tedavi olmaz.

SINAV SONUCU: SİSTEM HATA VERİYOR

Günlerdir üniversite sınavı sonuçları konuşuluyor. Gençleri suçlayandan tutalım da sorunu eğitim programlarında görenlere kadar türlü yorumlar yapılıyor. Doğru teşhis olmadan doğru tedavi olmaz. Sınava 2 milyon 446 bin 51 kişi girdi. Üniversitelerin ön lisans ve lisans düzeyinde 835 bin 66 kontenjanı bulunuyor. Yani, sınava 1 buçuk milyon öğrenci aslında boşuna giriyor. Burada bir plansızlık yok mu?TYT’de Türkçe doğru ortalaması 40 soruda 14,6; Sosyal Bilimlerde 20 soruda 6,6; Matematikte 40 soruda 5,6; Fen Bilimlerinde 20 soruda 2,2 olarak görülüyor.

Türkiye’de eğitimin en temel sorunu tüm öğrencilere akademik eğitim yolunu sunmasıdır. Oysa eğitimin asıl işlevi öğrencilerin ilgilerine, yeteneklerine uygun iş ve meslek edinmelerini sağlamaktır. Maalesef, Türk eğitim sistemi bu işlevi yerine getirmiyor. Tüm öğrencilere çıkış yolu olarak akademik eğitim gösteriliyor ve merkezî sınavlar seçmekten çok eleme aracına dönüşüyor. Millî Eğitim Şûralarında meslekî ve teknik eğitimin ortaöğretimdeki payının yüzde 65-70 olması hedeflenmişti. O hedefin yanından geçilmiyor.

Üniversiteye geçişte katsayı uygulamasının kaldırılması ve herkesin her bölümü seçebilmesi meslek liselerini hepten bitirmiş ve bir anlamda genel liseye dönüştürmüştür. Mevcut sistemde meslek liselerinde öğrenim gören öğrenciler iş hayatına atılamıyor, çünkü meslek liseleri iş hayatının içinde değil, iş hayatından kopuk. Geriye üniversiteye yerleşmek kalıyor. Bunun için sınava giriyor. Sorun da buradan kaynaklanıyor.

Herkes akademik eğitim almak, üniversite okumak zorunda mı?

Türkiye’de eğitim bireylerin ilgi ve yeteneklerini ortaya çıkarmak, geliştirmek, ona uygun iş ve meslek kazandırmak amacının dışında kültürleme faaliyeti olarak öne çıkıyor. Aynı zamanda eğitim-ekonomi ile ilişkilendirilmediğinden üretim hayatından da kopuk, teorik bir süreç olarak gerçekleşiyor. Bu nedenle akademik eğitim öne çıkıyor. Eğitim-ekonomiyle ilişkilendirilir, meslek liseleri iş içinde eğitim ilkesiyle yapılandırılır ve üretim tesislerinin içinde kurulursa meslek lisesinden çıkan iş bulabilir ve üniversiteye, akademik eğitime olan ihtiyaç düşer. Türkiye meslek liselerinin ortaöğretimdeki payını yüzde 65/70’lere çıkarmak zorundadır. Bunun yanında üniversite bünyesindeki Meslek Yüksek Okulları MEB’e devredilmeli, meslek lisesi çıkışlılardan diploma notu belli bir sınırın üstünde olanlar MEB bünyesindeki Meslek Yüksek Okulunda 6 aylık ek bir eğitim aldıktan sonra tekniker olabilirler. Bütün mesele meslek liselerinde iyi bir meslekî eğitim verip okulu bitirdiklerinde iş bulabilecekleri bir ortam sağlamaktır. Bu, başarılabilirse sınavlara katılım düşer. Sınavlar öğrencileri elemek için değil, öğrencilerin okulları seçmesi yapılır. Üniversiteye olan talep azaldıkça sınav sonuçları da kendiliğinden farklılaşır ve yeni açılan gereksiz üniversiteler kapatılır veya dönüştürülür.  Mevcut durumda sınav sonuçları mevcut sistemin iflâs ettiğini gösteriyor.

 

Yorumlar (0)

SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Fikir Yazıları
Dil Sızıları 1

Fikir Yazıları15 Kasım 2024 14:59

Dil Sızıları 1

ÖĞRETMENİN ÖĞRETİCİLİĞİ; PROFESYONEL ÖĞRETİCİLİK

Fikir Yazıları12 Kasım 2024 20:27

ÖĞRETMENİN ÖĞRETİCİLİĞİ; PROFESYONEL ÖĞRETİCİLİK

İnsan Hakları Gündemi-3

Fikir Yazıları07 Kasım 2024 18:51

İnsan Hakları Gündemi-3

Devrimin Çoban Yıldızı: Mustafa Necati

Fikir Yazıları04 Kasım 2024 09:34

Devrimin Çoban Yıldızı: Mustafa Necati

Hamam Böceği ve Ben

Fikir Yazıları03 Kasım 2024 21:01

Hamam Böceği ve Ben

İSTANBUL SÖZLEŞMESİNE GERİ DÖNMELİ MİYİZ?

Fikir Yazıları03 Kasım 2024 20:23

İSTANBUL SÖZLEŞMESİNE GERİ DÖNMELİ MİYİZ?

Doğa En Mükemmel Öğretmendir-3

Fikir Yazıları01 Kasım 2024 21:43

Doğa En Mükemmel Öğretmendir-3

Devlet Aklı ve Eğitim

Fikir Yazıları31 Ekim 2024 01:18

Devlet Aklı ve Eğitim

Kendi Olmayı Başarmak Üzerine

Fikir Yazıları28 Ekim 2024 21:13

Kendi Olmayı Başarmak Üzerine

Elitler Halka Karşı: Kürt Sorununa Jakoben Çözüm

Fikir Yazıları25 Ekim 2024 20:41

Elitler Halka Karşı: Kürt Sorununa Jakoben Çözüm