Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular İletişim
Post-Karanlık: Karanlık Ötesi Bir Çağda Yaşamak

Post-Karanlık: Karanlık Ötesi Bir Çağda Yaşamak

Fikir Yazıları 25 Temmuz 2024 16:11 - Okunma sayısı: 257

Hamit Ölçer

Post-Karanlık: Karanlık Ötesi Bir Çağda Yaşamak

Günümüz dünyası fazlasıyla aydınlanmış görünüyor. Hem çevresel anlamda hem de aydınlanmış kafalar açısından fazlasıyla aydınlanmış bir dünya bu. Herkes her şeyi biliyor artık. En azından herkes her şeyi bildiğini iddia ediyor. Hatta bazıları hiç de nezaketi ve eğitimi umursamıyor ve birileri adeta racon keser gibi bilmediğimiz bir şeyleri bildiğini iddia ediyor gibidir. Bu fazlasıyla parlatılmış, ışıtılmış dünyanın parlak beyinlerinden bir uğursuzluk ve tekinsizlik halini sezinlememek elde değil. Böylesine parlatılmış bir dünyanın parlak beyinleri eski parlak beyinlere göre çok daha standartlaşmış bilme paketlerinin ürünü olarak karşımıza çıkıyor her gün.

Ve herkes her şeyi görüyor. Görememek gibi bir nedenimiz yok artık. Teknik açıdan herkesin herkesi gözetleme olanağına kavuştuğu tekno-dijital gözetleme çağıdır bu. Her şey kusursuz bir makina gibi işliyor. Aşırı bir aydınlanma halini yaşıyoruz. Kimsenin “cahil” kalmak gibi bir şansı bile kalmadı. Ya da kimsenin “bilgilenmiş olmamak” ya da “haberdar olmamak” gibi bir şansı veya lüksü de kalmadı. Her gün fazlasıyla mesaj alıyoruz çeşitli yerlerden. Cep telefonlarımız üzerinden her gün taciz ediliyoruz çeşitli mağazalar ve firmalar tarafından. Hotmail, Youtube, Facebook, Instagram vb. dijital platformların her biri bizi reklam ve mesajlarıyla kuşatmış durumda. Mutlak bir biçimde ve zorbaca bilgilendirildiğimiz, dijital komutlarca mutlak bir biçimde boyun eğdirildiğimiz despotik-dijital aydınlanma çağını yaşıyoruz.

Her yer ışık huzmeleriyle dolu ve her yer adeta devasa bir gerdanlık gibi parıldıyor. Ama Metallica’nın The Unforgiven II parçasının bir yerinde geçtiği üzere “hiç güneş ışığı yok”. Işığıyla tüm evreni kuşatan güneşin aydınlığı yine de yetmiyor zihinlerdeki ve kalplerdeki karanlıkları aydınlatmaya. Tüm mahrem duygu ve durumların ifşa edildiği korkunç bir gözetim makinasının içinde yaşamaya devam ediyoruz.

Her yer aydınlık ama her şey karanlık… Her yer parlak ışıklarıyla bizi karşılıyor. Fazlasıyla aydınlatılmış ve ışıtılmış bir dünyanın bambaşka bir karanlığı getirdiğini iddia ediyorum. Ben buna post-karanlık diyorum. Bununla bambaşka bir karanlık çağda yaşadığımızı iddia ediyorum.

Karanlık ötesi bir çağda yaşıyoruz aslında. Işık var ama ışığın bolluğu yüzünden hiçbir şeyi göremiyoruz. Işık yalnızca bildiğimiz ışık değildir söz konusu olan. Fazlasıyla reklam, propaganda, bilgi, malumat ve bilimum benzeri pek çok aydınlatma prosedürlerinin ve ışıtma teknolojilerinin olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Bildiğimiz anlamda karanlık, yerini fazlasıyla ışıtılmış yeni bir karanlığa bırakmış halde. Tam da bir şeyi göremeyişimizi mümkün kılamayacak kadar bizi farklı açılardan kör eden bir karanlıktan söz ediyorum. Bırakın karanlıktan çıkmayı zaten karanlıktan söz etmenin dahi mümkün olamadığı paradoksal açıdan fazlasıyla ışıtılmış karanlık bir çağda yaşıyoruz.

Hiçbir şey bizi mutlu edemiyor artık, hiçbir sevinç kendi sevincini yaşamıyor, hiçbir doğum günü kutlaması gerçekten bu dünyaya saçma bir biçimde fırlatılmış olduğumuzun acı gerçeğini ortadan kaldıramıyor. Ve yine de Nietzsche’nin “son insan”ları olarak çok mutlu görünmeye devam ediyoruz ve mutluluğa göz kırpıyoruz hala. Ve “saadeti biz keşfettik der son insanlar ve göz kırparlar.”

Çağımız her şeyin en ileri düzeyde aydınlatma teknolojileriyle ışıtıldığı bir çağ. Şöyle etrafınıza bir bakın. Fazlasıyla ışıltılı mağazaların girişlerine ve vitrinlerine ve sergilenen ürünlere bakın. Her şey fazlasıyla parlatılmış. En değersiz kumaşlar aşırı ışıtma teknolojileriyle parlatılmış biçimde en üstün kumaşlarmış gibi birer baştan çıkarıcı gibi karşımızda duruyor. Ürünlerin fahiş biçimde fiyatlandırıldığı değerinden daha fazla değerlendirilmiş bir aşırı serbest pazar fetişizmiyle karşı karşıyayız. Ve markalar parlatılmış dünyanın ürünleri olarak gözleri boyamaya devam ediyor hala.

Yazan: Hamit Ölçer, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Sosyoloji, Doktora Öğrencisi

Yorumlar (0)

SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Fikir Yazıları
Dil Sızıları 1

Fikir Yazıları15 Kasım 2024 14:59

Dil Sızıları 1

ÖĞRETMENİN ÖĞRETİCİLİĞİ; PROFESYONEL ÖĞRETİCİLİK

Fikir Yazıları12 Kasım 2024 20:27

ÖĞRETMENİN ÖĞRETİCİLİĞİ; PROFESYONEL ÖĞRETİCİLİK

İnsan Hakları Gündemi-3

Fikir Yazıları07 Kasım 2024 18:51

İnsan Hakları Gündemi-3

Devrimin Çoban Yıldızı: Mustafa Necati

Fikir Yazıları04 Kasım 2024 09:34

Devrimin Çoban Yıldızı: Mustafa Necati

Hamam Böceği ve Ben

Fikir Yazıları03 Kasım 2024 21:01

Hamam Böceği ve Ben

İSTANBUL SÖZLEŞMESİNE GERİ DÖNMELİ MİYİZ?

Fikir Yazıları03 Kasım 2024 20:23

İSTANBUL SÖZLEŞMESİNE GERİ DÖNMELİ MİYİZ?

Doğa En Mükemmel Öğretmendir-3

Fikir Yazıları01 Kasım 2024 21:43

Doğa En Mükemmel Öğretmendir-3

Devlet Aklı ve Eğitim

Fikir Yazıları31 Ekim 2024 01:18

Devlet Aklı ve Eğitim

Kendi Olmayı Başarmak Üzerine

Fikir Yazıları28 Ekim 2024 21:13

Kendi Olmayı Başarmak Üzerine

Elitler Halka Karşı: Kürt Sorununa Jakoben Çözüm

Fikir Yazıları25 Ekim 2024 20:41

Elitler Halka Karşı: Kürt Sorununa Jakoben Çözüm