Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular İletişim
Kantçı-Batı Merkezli Dünya Barışının Sonu Üzerine: Daha İyi Bir Dünyayı Düşlemek

Kantçı-Batı Merkezli Dünya Barışının Sonu Üzerine: Daha İyi Bir Dünyayı Düşlemek

Fikir Yazıları 14 Nisan 2024 14:32 - Okunma sayısı: 377

Hamit Ölçer

Kantçı-Batı Merkezli Dünya Barışının Sonu Üzerine: Daha İyi Bir Dünyayı Düşlemek

Eskiden birine “ne var ne yok” dediğimizde sıklıkla “iyilik sağlık” diye yanıtlar alırdık. Görünen o ki bu iyi ve sağlıklı olma halimizin günden güne yitip gittiğidir. Ama yine de çok uzaklara gitmiş olamaz. Hatırlanmaya değer şeyler adına her zaman için iyi şeyler düşünmeye ve dahası iyi olmaya gayret ederiz. Başka yolu yoktur bunun. Bu hep böyledir. İnsan neredeyse iyi olmaya yazgılıdır. Bizi bekleyen kötü kader bile olsa ve bundan haberdar bile olsak yine de hep iyi olmaya devam ederiz. Ve iyi olmak herkesin herkes için iyi olması demektir. Dolayısıyla iyi olmak ve iyi davranmak yalnızca kişisel bir ruh halinden öte toplumsal bir eylem kalıbının dışavurumudur.

Eylemlerimizde toplumsal sağduyunun gerektirdiği ölçüde iyi şeyler yapmaya devam ettiğimiz sürece bu toplumun gerçek üyesi olarak kendimizi kabul etmeye başlarız. Bunun öyle kabul edildiğine dair çeşitli göstergeler vardır. Ve gerçek şu ki bir topluma, bir topluluğa ait olduğumuz ve gidecek başkaca yerimizin olmadığıdır. Öte yandan dünya ulusları ve kültürleri eskiye nazaran çok daha fazla birbirleriyle etkileşim içerisindedirler ve burada farklı menfaatler söz konusudur. Şu halde herkesin herkesle savaşının ve korkunç rekabet hırsının kimseye mutluluk ve huzur getiremeyeceğini biliyorsak madem, herkesin herkesle barışık olduğu bir yeryüzünü inşa etmek de imkansız olmasa gerektir. Geldiğimiz noktada hiçbir zaman tek bir toplumun veya ülkenin ya da yalnızca belirli bölgelerin huzur içinde olmasının bir şey ifade etmediğidir. Dolayısıyla tüm dünya uluslarının ve kültürlerinin küresel bir barışı yeniden inşa etmeleri gerektiği açıktır.

Küresel düşünmek yalnızca ekonomik olanakların yeryüzündeki genişlemesini düşünmek ve bundan nasıl istifade edebileceğimizi düşünmek demek değildir. Şu halde klasik egemen devlet ve dahası bölgesel ortaklığa dayalı yapılanmaların günümüz dünyasını bekleyen korkunç riskler karşısında yetersiz kaldığını söyleyebiliriz. Egemen devletler yine var olmaya devam edecekler elbette, bu kaçınılmaz ve olması gereken bir şey. Öte yandan günümüz iletişim dünyası devletlerin birbirlerine karşı çok daha fazla sorumlu davranmalarını gerektirmektedir. Gücün yalnızca birilerinin kendi ulusunu kurtarmaya dönük bir eylem biçimi olmaktan ziyade dünyanın herhangi bir bölgesindeki problemli unsurların ortadan kaldırılması adına güç kullanımının yapıcı ve yeniden inşa edici işlevine ihtiyacımız vardır. Başka bir ifadeyle herkesin herkesle irtibat halinde olduğu ve demokratik etkileşim ağlarının açık olduğu geniş çaplı bir kamusal yapılanmaya ihtiyacımızın olduğu açıktır.

Öteden beridir Batılı akıl dünyada insanlığa nispeten olumlu şeyler kazandırmıştır. Bu görmezden gelinemez. Ama Batı’nın barbarlıklarını da görmezden gelmek mümkün değildir. Öte yandan tüm fundamentalist ve zorbalıklarıyla Doğulu ulusların içine düştüğü açmazlar da söz konusu. Tüm bunlara rağmen hem Batılı düşünme sistemlerinin olumlu potansiyelleri hem de Doğu bilgeliği ve Doğu’nun kendine özgü barışçıl-mistik düşünme stili hala keşfedilmeyi beklemektedir.

Sonuç itibariyle klasik anlamda Kantçı felsefi düşünme esasına dayalı Batı merkezli bir “dünya barışı”nın tamamen işlevsiz hale geldiğini söylemek gerekir. Dünya üzerindeki yalnızca büyük güçler dediğimiz ulusların veya devletlerin değil, tüm dünya uluslarının ve kültürlerinin bir arada temsil edilebildiği, geniş çaplı ve etkin kazanımları olacak yeni bir dünya sistemine ihtiyacımızın olduğu gerçeğini görmezden gelmek mümkün müdür?

Yazan: Hamit Ölçer, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Sosyoloji, Doktora Öğrencisi.

Yorumlar (0)

SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Fikir Yazıları
Dil Sızıları 1

Fikir Yazıları15 Kasım 2024 14:59

Dil Sızıları 1

ÖĞRETMENİN ÖĞRETİCİLİĞİ; PROFESYONEL ÖĞRETİCİLİK

Fikir Yazıları12 Kasım 2024 20:27

ÖĞRETMENİN ÖĞRETİCİLİĞİ; PROFESYONEL ÖĞRETİCİLİK

İnsan Hakları Gündemi-3

Fikir Yazıları07 Kasım 2024 18:51

İnsan Hakları Gündemi-3

Devrimin Çoban Yıldızı: Mustafa Necati

Fikir Yazıları04 Kasım 2024 09:34

Devrimin Çoban Yıldızı: Mustafa Necati

Hamam Böceği ve Ben

Fikir Yazıları03 Kasım 2024 21:01

Hamam Böceği ve Ben

İSTANBUL SÖZLEŞMESİNE GERİ DÖNMELİ MİYİZ?

Fikir Yazıları03 Kasım 2024 20:23

İSTANBUL SÖZLEŞMESİNE GERİ DÖNMELİ MİYİZ?

Doğa En Mükemmel Öğretmendir-3

Fikir Yazıları01 Kasım 2024 21:43

Doğa En Mükemmel Öğretmendir-3

Devlet Aklı ve Eğitim

Fikir Yazıları31 Ekim 2024 01:18

Devlet Aklı ve Eğitim

Kendi Olmayı Başarmak Üzerine

Fikir Yazıları28 Ekim 2024 21:13

Kendi Olmayı Başarmak Üzerine

Elitler Halka Karşı: Kürt Sorununa Jakoben Çözüm

Fikir Yazıları25 Ekim 2024 20:41

Elitler Halka Karşı: Kürt Sorununa Jakoben Çözüm