LİSEYE GEÇİŞ SİSTEMİ YENİDEN ELE ALINMALIDIR
Türk eğitim sisteminde öğrencilerin geleceği merkezî sınavlarla belirleniyor. Pedagojik ve ahlâkî olmayan bu yöntem plansızlıktan kaynaklanıyor.
Türkiye ekonomik kaynaklarını değerlendiremiyor, israf ediyor. En önemli ekonomik kaynağımız insan gücümüz, genç nüfusumuz. İyi değerlendirebilirsek büyük bir atılım gerçekleştiririz, kötü değerlendirildiğinde ise birçok sorunu beraberinde getirir.
Yapılması gereken kısa, orta ve uzun vadeli ihtiyaç planlamasıdır. Türkiye'nin 5 yıl içinde hangi meslekten ne kadar insana ihtiyaç duyacağı saptanmalı, eğitim sistemimiz ve okullarımız öğrencilere ilgi ve yeteneklerini keşfedebilecekleri imkân ve ortamlar sunmalıdır. Öğrenciler ilgi ve yetenekleri, Türkiye'nin ihtiyaçları doğrultusunda yöneltilmelidirler. Bu eğitim sistemini kısa sürede hayata geçirmek kolay değildir.
Türkiye kısa vadede merkezî sınavların belirleyiciliğini en aza indirmek için liseleri çeşitlendirmeli ve hangi bölüm için hangi dersler zorunlu ise yerleştirmede o dersin ortalamasına bakılmalıdır. LGS merkezî sınavla öğrenci alan okul sayısını azaltmayı böylece sınava girecek öğrenci sayısını azaltarak sınavın belirleyiciliğini en aza indirmeyi amaçlasa da iki yıllık sürede görülmüştür ki, sınava ilgi azalmamıştır. Mevcut sistemde sınavın belirleyiciliğini azaltmak için öğrencilerin ortaokul diploma not ortalamalarına bakılmalı; 85 ve üstü ortalaması olanlar sınava girebilmelidir. Oysa sınava her öğrenci girebiliyor. Bunun yanında niteliğin artırılması için Fen Lisesi ve Sosyal Bilimler Lisesi gibi okullar her ilde bir tane olmalı ve kontenjanı o ildeki 8. Sınıf öğrencisinin yüzde 10’unu geçmemelidir. LGS Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri olarak iki oturumda yapılmaktadır. Derslerin ağırlığı öğrencin seçeceği okula göre belirlenmelidir.Bunun yanında yerleştirme puanına öğrencinin katıldığı sosyal, kültürel faaliyet ve yarışmalar da eklenmelidir. MEB'in e-okul sisteminde açtığı sosyal etkinlikler modülüne işlenecek veriler bu ek puana kaynak olabilir. Güzel Sanatlar Liseleri için de resim, müzik derslerinin ağırlıklı ortalamaları 85 ve üstü olanlar liselerce yapılacak özel yetenek sınavına girebilir, resim ve müzikle ilgili katıldığı yarışma ve faaliyetler de ek puan olarak değerlendirilebilir. Spor Liseleri Beden Eğitimi dersinin yanında belli bir spor dalıyla uğraşan, okulla veya okul dışında lisanslı spor faaliyetleriyle uğraşan öğrenciler arasından özel yetenek sınavıyla seçilebilir.