Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular İletişim
Eğ-it! Ama nasıl?

Eğ-it! Ama nasıl?

Fikir Yazıları 05 Mart 2023 18:44 - Okunma sayısı: 1.141

Yusuf İPEKLİ yazdı

Eğ-it! Ama nasıl?

Yusuf İPEKLİ

Atatürk'ün, Milli Eğitim Bakanlığına yüklediği misyon ve çizdiği vizyonda da açıkça görüldüğü gibi, ''EĞİTİM, BİR MİLLETİ YA ÖZGÜR, BAĞIMSIZ, ŞANLI, YÜKSEK BİR TOPLULUK HALİNDE YAŞATIR; YA DA ESARET VE SEFALETE TERK EDER."

Atatürk'ün bu anlamlı sözünden yola çıkarak cepheden soralım: "Eğitim sistemimiz, hangi amaç için, kiminle kol kola girerek, bizi, hepimizi nereye götürüyor?"

Eğitim ülke gerçeklerine, ulusal değerlerin gelişip güzelleşmesine, bireyin ve toplumun ihtiyaçlarına, ulusal geliri artıracak üretime, deprem gibi felaketin telafisi olmayan hasarlarını önleyecek bilime, geçmişle geleceğimizi buluşturacak kültürel mirasa, yaşama keyfi verecek sanata, bin bir güzelliği önümüze seren doğaya hizmet ediyor mu, etmiyor mu?

ET-Mİ-YOR!

Örnek...

1) Ara eleman yetiştirip hem işsizliği önleyecek, hem üretime ve bu yolla belki de marka değerler oluşturarak milli gelire katkı yapacak meslek liselerinin içi de boş, dışı da...

Zira meslek lisesi deyince MEB bütçesinin önemli bir kısmının akıtıldığı imam hatip okulları akla gelmiyor mu?

Üstelik karmakarışık bir mevzuatla. Neden? Çünkü imam hatip okulları MEB'in bir birimine bağlı iken, diğer okullar MEB'in başka bir birimlerine bağlı... Bu yüzden imam hatip okullarına oluk oluk para akarken diğer okullara devede kulak denecek ödenek veriliyor.

Öte yandan anadolu liseleri yok, fen liseleri kayıp, öğretmen liseleri mefta, güzel sanatlar liseleri buharlaştı!

2) MEB, mevzuatı ve müfredatı ne yazık ki bilimden uzak, ilgi ve ihtiyaçlardan yoksun. Çünkü coğrafya dersi seçimlik, tarım dersi yok, jeoloji konuları müfredat dışı, müzik / resim / beden eğitimi sıfıra yakın, serbest etkinlikler matematik / Türkçe / fen derslerinin çözülemeyen testlerine hizmet etmekle meşgul, biyoloji bilimden uzak, mantık / felsefe / sosyoloji rahmetli. Gezi yok, gözlem yok. Deney, dogmatizmin kurbanı oldu.

3) Bir tarafta öğretmen eksikliği öte tarafta atanamayan öğretmenler ki, şu anekdot bir çok hususu gün yüzüne çıkarmaktadır.

[Teftiş sırasında müfettiş sorar, "Bu güzel İngilizce'yi kimden öğrendin evladım?".

Çocuk, "Müzik dersinde matematik örtmenimden örtmenim!".]

Güler misin, ağlar mısın?

Toparlayalım.

Üzülerek ifade etmek isterim ki, imam hatip orta okulu ve imam hatip liseleri bir yana, diğer kademelerde bile yoğun ve içi boş olarak servis edilen ahlak ve etik konularından soyutlanmış, din kültürü ile ilgili dersler ve programlar topluma şu gerçekleri yaşatmaktadır:

1. Çocukların, gençlerin ve ailelerin dinden, imandan soğumasına kapı açmıştır. Deizm çığ gibi büyümektedir. Sapıklık ve sapkın davranışlar bu kapının açılmasına sermaye olmuştur. Buna rağmen deistler ne akla ne de bilime yaklaşmış, nevi şahsına münhasır yaşar olmuştur.

2. Aslında bu anlayışın ürünü olan yapı insanların önemli bir kısmını bilimden uzaklaştırmış, tabiat olayı olarak gerçekleşen depremler veya ihmal / istismar sonucu ortaya çıkan sel, yangın, çığ gibi felaketler kaderin tecellisi olarak görülmeye başlanmıştır. Felsefe, mantık, sosyoloji okutulmadığı, analitik düşünce öğretilmediği için her türlü yıkımın sebebi KADER olmuştur.

3. Çocukların, gençlerin ve ailelerin kafaları inanılmaz bulanmış, bu realitenin sonucu olarak merdiven altı 'medrese' tabir edilen gündüzlü veya yatılı kurslar yahut merkezler ile vakıf ve cemiyetler mantar gibi türemeye başlamıştır. Böylece cumhuriyet düşmanı bireyler yetiştirme amacı hayat bulmuş, buralara devam edenler koskoca ve yüz yıllık Türkiye Cumhuriyetini kafir devlet görmeye başlamış, Atatürk düşmanlığı büyük bir kine ve nefrete evrilmiştir.

Hani bizim memlekette her ağzını açan, "eğitim, eğitim, eğitim" der ya, bir anlamda tespit çok doğrudur. Çünkü her türlü ahlaki sorunun, yozlaşmış toplumun, benci ve tekçi anlayışın, buyurgan yönetim tarzının, kaderci yaşam biçiminin, mafyatik olguların, madde bağımlılığının sorumlusu gerçekten plansız, programsız, kaygı duymadan, masa başında emrivaki yapılarak, günü birlik alınan kararlarla yürütülmeye çalışılan eğitimdir.

Neden mi?

Temelini depreme dayanıksız, demir, çimento, kaliteli kum vb kullanmadan, vıcık vıcık zemin üzerine inşa ettiğimizden midir nedir bilmiyorum ama; eğitim sistemini "önce (eğ) ki hizaya gelsin", "sonra kıçının üstüne (it) ki ölürse ölsün" anlayışına göre konumlandırdık da ondan!

Gerisi lafı güzaf!

Yorumlar (1)

Abdullah Özdemir - 05 Mart 2023 20:48

Kalemine yüreğine sağlık kardeşim.
SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Fikir Yazıları
Dil Sızıları 1

Fikir Yazıları15 Kasım 2024 14:59

Dil Sızıları 1

ÖĞRETMENİN ÖĞRETİCİLİĞİ; PROFESYONEL ÖĞRETİCİLİK

Fikir Yazıları12 Kasım 2024 20:27

ÖĞRETMENİN ÖĞRETİCİLİĞİ; PROFESYONEL ÖĞRETİCİLİK

İnsan Hakları Gündemi-3

Fikir Yazıları07 Kasım 2024 18:51

İnsan Hakları Gündemi-3

Devrimin Çoban Yıldızı: Mustafa Necati

Fikir Yazıları04 Kasım 2024 09:34

Devrimin Çoban Yıldızı: Mustafa Necati

Hamam Böceği ve Ben

Fikir Yazıları03 Kasım 2024 21:01

Hamam Böceği ve Ben

İSTANBUL SÖZLEŞMESİNE GERİ DÖNMELİ MİYİZ?

Fikir Yazıları03 Kasım 2024 20:23

İSTANBUL SÖZLEŞMESİNE GERİ DÖNMELİ MİYİZ?

Doğa En Mükemmel Öğretmendir-3

Fikir Yazıları01 Kasım 2024 21:43

Doğa En Mükemmel Öğretmendir-3

Devlet Aklı ve Eğitim

Fikir Yazıları31 Ekim 2024 01:18

Devlet Aklı ve Eğitim

Kendi Olmayı Başarmak Üzerine

Fikir Yazıları28 Ekim 2024 21:13

Kendi Olmayı Başarmak Üzerine

Elitler Halka Karşı: Kürt Sorununa Jakoben Çözüm

Fikir Yazıları25 Ekim 2024 20:41

Elitler Halka Karşı: Kürt Sorununa Jakoben Çözüm