Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular İletişim
Prof. Dr. Şermin Külahoğlu “ÖZ TERAPİ” kitabı hakkında yazdı: Kurgulanmış yaşam biçimlerine bir meydan okuma eylemi: Gerçekte ben kimim?

Prof. Dr. Şermin Külahoğlu “ÖZ TERAPİ” kitabı hakkında yazdı: Kurgulanmış yaşam biçimlerine bir meydan okuma eylemi: Gerçekte ben kimim?

Kitap Tanıtımı 23 Şubat 2022 20:57 - Okunma sayısı: 2.198

Prof.Dr.Binnur Yeşilyaprak

Prof. Dr. Şermin Külahoğlu
“ÖZ TERAPİ” kitabı hakkında yazdı:
Kurgulanmış yaşam biçimlerine bir meydan okuma eylemi: Gerçekte ben kimim?

Çocukluğumuzdan itibaren, otorite figürlerimiz (ebeveynler, bakım verenler, çevre vb.) tarafından aldığımız mesajlarla büyüyoruz. Özümüz/kendimiz bu biçimlendirmelere ayak uyduramasa da; kabul görmek, sevilmek veya dışlanmamak, cezalandırılmamak için onu saklamayı uygun görüyoruz. Kendi özümüzün inkârı çoğunlukla öyle derinimize işliyor ki, sonuç olarak bize yapıştırılmış olan bu yapı içinde kaybolmuş ve kendimize yabancılaşmış hissediyoruz.
Peki, bu duruma karşı ne yapıyoruz? İçimizden kaçımız öz benliğini arama, kendini anlama, duygu, düşünce, davranışlarının neden ve sonuçlarını kavrama çabasına girebiliyoruz? Kurgulanmış benliğimiz yerine, bundan sonra gerçek/öz benliğimizle var olmaya kendimiz karar verme mücadelesini ne ölçüde verebiliyoruz?
Atıl durumda bıraktığımız öz-ben’i tanımak ve kim olduğumuzu keşfetme çabasına girmek, herkesin göze alabileceği bir iş değil. Bu yüzden kendimizi bulamadan, anlamlandırmadığımız işlerde, mutsuz ilişkilerde, başkalarına sunulmak için yaşanan anlarda hapsolmuş olarak yaşamayı sürdürmekteyiz. Kendi gerçekliğimizi arayıp bulmaya cesaret edemeden bilinçsizce yaşıyoruz. Oysa kendimizle yüzleşip gerçekte kim olduğumuzu bulamadan özümüzle barışmadan yaşanan hayatlarda ne kadar öğrenip gelişebilir, ne kadar mutlu olabiliriz ki!
B. Yeşilyaprak, işte bu özümüzden uzak yaşamaya başkaldıran, “gerçekte ben kimim?” sorusunu sormaya, kendini keşfetme serüvenine cesaretle girişen çok az kişiden birisi. Yeşilyaprak, kitabındaki “Öz-terapi” girişiminde, yapaylaştırılmış, aynılaştırılmış taklit benliğe, tekdüzeleştirilmiş idealin peşinde koşmaya zorlayan kurgulanmış yaşam biçimine meydan okuma eylemi gerçekleştirmiş. Geçmiş yaşantılarında, kim olduğunu keşfetmek, başarısızlıklarını, kişisel kusurlarını, hatalarını ve farklılıklarını aramak için tüm içtenliğiyle çıktığı yolcuğunda, ücrada bırakılmış zorlu sorularla korkusuzca yüzleşmiş. Bu kitabı yayınlamanın bir risk olduğunu bilmesine, belki de pişman olabileceğini düşünmesine karşın “yaşamak bir risktir zaten” deyip, karşılaşabileceği zorlukları göze almış ve kendini bulmak için içsel bir kazı çalışmasına girişmiş, sonunda bulduklarını tüm çıplaklığıyla ortaya koymuş.
Gerçekte ben kimim?
Yazar, kitabında, her insanla ilgili, kim olduğu sorusuna karşılık en az üç tanım yapılabileceğini belirtiyor:
1) Kendisinin olduğunu sandığı kişi,
2) Başkalarının onun olduğunu sandığı kişi ve
3) Gerçekte olduğu kişi.
İnsanın kişiliği ve ahlakıyla ilgili sorgulamalara yol açma potansiyelini harekete geçirerek, gerçekte olduğu kişiyi aramaya koyulmuş. Onu yansıtan aynaya içtenlikle bakarak, kendi gerçek görüntüsünü tanımak istemiş.
Sonuç olarak, bu yazma sürecinde, kendi kendinden özgürleşmiş! Çünkü:
Dışarıdan geldiğine inandığı için tepki gösterip karşı çıktığı baskıların, kendi iç dünyasından kaynaklandığını, dışarıdan gelen beklentileri kendisinin içselleştirip onu engellemesine izin verdiğini anlamış.
Hayat denen bu oyunun çoğu kez yıkıcı, yapıcı, yaratıcı düşünce ve duyguların sonsuza dek çarpıştığı bir savaş alanında sahnelendiğini anlamış. Aslında bir varoluş mücadelesi olan bu içsel güç savaşlarının içinde yaşadığı temas kişileri ile kendi özü arasında geçekleştiğini fark etmiş. Savaşan iki tarafın da kendine ait olduğunu, dışındaki kişilerle değil, onların içine aldığı ve kendisinde yaşattığı parçaları ile savaştığını anlamış. İçindeki parçalar ile uzlaşmış, kendi içindeki çatışmaları, yıllar süren bu iktidar savaşlarını tamamlayabilmiş.
Çıktığı bu yolculuk ona her aşamasında yeni şeyler öğretmiş, onu geliştirmiş ve özgürleştirmiş. Öyle ki, sonuçta tüm yaşananları; kendini ve diğerlerini olduğu gibi kabul etmeyi başardığını ilan ediyor yazar.
“Öz-terapi”nin yazarı Yeşilyaprak’ın bu varoluş mücadelesindeki başarısını kutluyor, kitabında sergilediği asil ve yürekli duruşu karşısında saygıyla eğiliyorum.
Yaşamını anlamlı kılmak isteyenlere “Öz Terapi” kitabını okumalarını öneririm.
Ş.K. (Girne Amerikan Üniversitesi Öğr.Üyesi)

Yorumlar (0)

SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Kitap Tanıtımı
 “Sadece yaşayanı değil, okuyanı da dönüştüren bir AŞK hikayesi!”

Kitap Tanıtımı18 Kasım 2024 20:06

“Sadece yaşayanı değil, okuyanı da dönüştüren bir AŞK hikayesi!”

EĞİTİMDE TOPLAM KALİTE YOLCULUĞU Kitabı Çıktı...

Kitap Tanıtımı01 Kasım 2024 14:27

EĞİTİMDE TOPLAM KALİTE YOLCULUĞU Kitabı Çıktı...

Zamansız Aşklar ve Zamansız Sorular

Kitap Tanıtımı28 Ekim 2024 23:44

Zamansız Aşklar ve Zamansız Sorular

Bilim Tarihi

Kitap Tanıtımı23 Ekim 2024 22:05

Bilim Tarihi

AŞKIN PSİKOLOJİSİ: BİNNUR YEŞİLYAPRAK'TAN

Kitap Tanıtımı11 Eylül 2024 20:38

AŞKIN PSİKOLOJİSİ: BİNNUR YEŞİLYAPRAK'TAN "ZAMANSIZ AŞK GÜNLÜKLERİ"

ZAMANSIZ, KOŞULSUZ, SINIRSIZ…

Kitap Tanıtımı04 Eylül 2024 21:45

ZAMANSIZ, KOŞULSUZ, SINIRSIZ…

James Truslow Adams, The Epic of America, “Amerikan Rüyası” ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi

Kitap Tanıtımı01 Eylül 2024 15:07

James Truslow Adams, The Epic of America, “Amerikan Rüyası” ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi

Binnur Yeşilyaprak’ın “Öz Terapi”si BİTMEYEN KİTAP

Kitap Tanıtımı11 Şubat 2024 13:39

Binnur Yeşilyaprak’ın “Öz Terapi”si BİTMEYEN KİTAP

FANZİN(Cİ)LER KONUŞUYOR

Kitap Tanıtımı13 Ağustos 2023 17:03

FANZİN(Cİ)LER KONUŞUYOR

KİTAPLAR ARASINDA (1)

Kitap Tanıtımı09 Haziran 2022 19:09

KİTAPLAR ARASINDA (1)