Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular İletişim
KADININ KALKINMADAKİ ROLÜ VE ÖNCELİĞİ

KADININ KALKINMADAKİ ROLÜ VE ÖNCELİĞİ

Fikir Yazıları 30 Ocak 2022 15:51 - Okunma sayısı: 935

Nadire YETİŞ

KADININ KALKINMADAKİ ROLÜ VE ÖNCELİĞİ

Ülkemiz başta olmak üzere insanlık tarihinde bazı dönüm noktaları toplumları derinden değiştirebilecek güçte olduğu göreceli bir kavram olmakla beraber,Endüstri ve Bilişim devrimi de o dönüm noktalarından biri olarak hâlen günümüz toplumlarını etkilemeye devam etmektedir. Seri üretimi mümkün kılan ve büyük ölçüde insan gücünün yerini alan makinelerin endüstri sahnesine çıktığı bu dönemde , asıl olarak evde sadece günlük hayatı devam ettirme görevi yüklenen kadının da çalışma hayatına katılmaya başladığı devrimsel bir süreç olduğu gözlemlenmektedir.
Türkiye’nin kalkınma hamlesinin, sürdürülebilirliğinin sağlanması için, kalkınma planları başta olmak üzere, tüm kamu plan ve programları ile bütçelerinin toplumsal cinsiyet eşitliğini ve kadın ve kız çocuklarının güçlenmesini temel alan bir perspektiften hazırlanması, uygulanması, izlenmesi ve değerlendirilmesi önem taşımaktadır.
Kadının iş gücüne katılımı, ekonomik ve sosyal yaşamın sürdürülebilirliği açısından bir gereklilik olmaktan ziyade kaçınılmaz bir gerçektir. Türkiye gibi gelişen ülkelerde istenilen refah düzeyine ulaşmanın yolu sadece ve sadece kadının hayatın her alanına dâhil olmasından geçmektedir. Dünya genelinde var olan ekonomik krizler ve adaletsiz büyüme gibi ivmeler dahil daha bir çok algı operasyonları, biz kadınların iş hayatına katkı sağlamasıyla çözülebilecektir.
Son yıllarda, küresel ölçekte, kadınların istihdama erişimi, sağlık, eğitim, iş ve aile yaşamının uyumlaştırılması, erken yaşta-zorla evlilikler konularında belirgin iyileşmeler sağlanmış olmasına rağmen, cinsiyet eşitliği halen pek çok ülke için önemli bir müdahale alanı olmaya devam etmektedir.
Ülkemizde,Kadın Derneklerinin hazırladığı rapora göre; kadınlarımız yani bizler, ekonomiye erkeklerle eşit oranda katılım sağlarlarsa, Ülkemiz başta olmak üzere ,2025 yılına kadar tüm dünyada Gayri Safi Milli Hasıla toplam 28 trilyon dolar büyüyecek. Görmezden gelinemeyecek bu ciddi rakamın yanında, kadınların iş dünyasında aktif olarak yer alması yoksulluğun azalması, inovasyon, çeşitlilik, iyi yönetişim, sürdürülebilirlik ve karar sürelerinin kısalması gibi kazanımları da beraberinde getirecektir.
Bu vizyon ve hedefler ışığında, Türkiye’nin kalkınma hamlesinin sürdürülebilirliğinin sağlanması için, kalkınma planları başta olmak üzere tüm kamu plan ve programları ile bütçelerinin toplumsal cinsiyet eşitliğini ve kadın ve kız çocuklarının güçlenmesini temel alan bir perspektiften hazırlanması, uygulanması, izlenmesi ve değerlendirilmesi önem taşımaktadır. Ülkemiz, 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer almayı hedeflemektedir

Kadının mesleki eğitimlerle desteklenmesi, mevcut olan/olası yeteneklerinin geliştirilmesi ve etkinleştirilmesi için girişimcilik faaliyetlerinin önemli olduğu bilinmektedir. Bu önemin farkındalığı kalkınmanın gücü ve etkinliği açısından stratejik niteliktedir. Mikro girişimcilik kadınların mesleki olarak geliştirilmesi, yoksulluğun giderilmesi, işsizliğin azaltılması, ekonomik ve sosyal dokunun geliştirilmesi için önemli olmaktadır. Bu çalışmanın amacı kadının mesleki bir sesleniş unsuru olarak meslek olarak öğrendiklerini ve dahası olan bilgilerini geliştirmesine yönelik mikro girişimcilik faaliyetleri konusunda desteklenmesini içeren fikirlerin ortaya konması ve olan çalışmaların bir izdüşümünün yapılmasıdır. Bu anlamda çalışmanın teorik çerçevesi mikro girişimcilik üzerine kuruludur. Buradan hareketle Türkiye’deki mevcut durum örnekleri değerlendirilecek ve buradan sonuç ve öneriler üretilecektir.

Yazar
Nadire YETİŞ

Yorumlar (0)

SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Fikir Yazıları
Dil Sızıları 1

Fikir Yazıları15 Kasım 2024 14:59

Dil Sızıları 1

ÖĞRETMENİN ÖĞRETİCİLİĞİ; PROFESYONEL ÖĞRETİCİLİK

Fikir Yazıları12 Kasım 2024 20:27

ÖĞRETMENİN ÖĞRETİCİLİĞİ; PROFESYONEL ÖĞRETİCİLİK

İnsan Hakları Gündemi-3

Fikir Yazıları07 Kasım 2024 18:51

İnsan Hakları Gündemi-3

Devrimin Çoban Yıldızı: Mustafa Necati

Fikir Yazıları04 Kasım 2024 09:34

Devrimin Çoban Yıldızı: Mustafa Necati

Hamam Böceği ve Ben

Fikir Yazıları03 Kasım 2024 21:01

Hamam Böceği ve Ben

İSTANBUL SÖZLEŞMESİNE GERİ DÖNMELİ MİYİZ?

Fikir Yazıları03 Kasım 2024 20:23

İSTANBUL SÖZLEŞMESİNE GERİ DÖNMELİ MİYİZ?

Doğa En Mükemmel Öğretmendir-3

Fikir Yazıları01 Kasım 2024 21:43

Doğa En Mükemmel Öğretmendir-3

Devlet Aklı ve Eğitim

Fikir Yazıları31 Ekim 2024 01:18

Devlet Aklı ve Eğitim

Kendi Olmayı Başarmak Üzerine

Fikir Yazıları28 Ekim 2024 21:13

Kendi Olmayı Başarmak Üzerine

Elitler Halka Karşı: Kürt Sorununa Jakoben Çözüm

Fikir Yazıları25 Ekim 2024 20:41

Elitler Halka Karşı: Kürt Sorununa Jakoben Çözüm