Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular İletişim
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ’NDE LİYAKAT ESASLI YÖNETİCİ YETİŞTİRME, ATAMA, DEĞERLENDİRME SİSTEMİNE İLİŞKİN SAPTAMA VE ÖNERİLER

TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ’NDE LİYAKAT ESASLI YÖNETİCİ YETİŞTİRME, ATAMA, DEĞERLENDİRME SİSTEMİNE İLİŞKİN SAPTAMA VE ÖNERİLER

Eğitim Bilimleri 05 Aralık 2021 18:36 - Okunma sayısı: 2.122

Cemil KURT

TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ’NDE LİYAKAT ESASLI YÖNETİCİ YETİŞTİRME, ATAMA, DEĞERLENDİRME SİSTEMİNE İLİŞKİN SAPTAMA VE ÖNERİLER

Cemil KURT: Sayın Prof. Dr. Ali Rıza ERDEM, öncelikle “Türk Eğitim Sistemi’nde liyakat esaslı yönetici yetiştirme, atama, değerlendirme sistemine ilişkin saptama ve öneriler” söyleşimizi kabul ettiğiniz için Nirvana Sosyal Bilimler Sitesi adına çok teşekkür ediyoruz. Sayın Hocam, liyakat sözlük tanım itibari ile “Bir kimsenin, kendisine iş verilmeye uygunluk, yaraşırlık durumu” olarak tanımlanmaktadır. Bundan hareketle eğitimde liyakati nasıl bir çerçeve tanımına oturtabiliriz? Bu bağlamda yönetici ve liyakat ilişkisini nasıl kurgularız? Açıklar mısınız?
Prof. Dr. Ali Rıza ERDEM: Ben de böyle bir fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederim.
Liyakat, “yeterlik” anlamındadır. Liyakat hem meslekte hem de mesleğin gerektirdiği kişilik özelliklerinde yeterliği kapsamaktadır. Kamu ya da özel sektörde görev yapan yöneticilerin hem mesleki anlamda hem de mesleğin gerektirdiği kişilik özellikleri anlamında yeterli olması gerekmektedir.

Cemil KURT: Sayın Hocam, Türk Eğitim Sistemi’nde yönetici yetiştirmede liyakatin etkisi nedir? Bu anlamda ortaya çıkan sorunlar üzerinden liyakata uygun eğitim yöneticisi yetiştirme nasıl olabilir? Önerileriniz nelerdir?
Prof. Dr. Ali Rıza ERDEM: Türk Eğitim Sistemi’nde görev yapan eğitim yöneticilerinin mesleki ve kişilik özelliklerinde yeterliği, amaçların gerçekleştirilme derecesini doğrudan etkilemektedir. Diğer bir deyişle, eğitim sistemi amaçlarının en üst düzeyde gerçekleşebilmesi için eğitim yöneticisinin mesleki ve kişilik özelliklerinde yeterli olması gerekmektedir. Eğitim yöneticisinin mesleki anlamda yeterliği, eğitim yönetimi alanında lisansüstü eğitimi almasıyla mümkündür. Eğitim sisteminde görev yapan eğitim yöneticilerinin yüksek lisans ve doktora eğitimi alması, mesleki yeterlik için olmazsa olmazdır. Eğitim yöneticilerinin lisansüstü eğitimle yetiştirilmesi sadece öneri değil aynı zamanda eğitim sistemi amaçlarının en üst düzeyde gerçekleşebilmesi için bir gerekliliktir. Eğitim yöneticisinin kişilik özelliklerinde yeterliği en az mesleki yeterlik kadar önemlidir. Bu amaçla eğitim yöneticisi olabilmek için gerekli kişilik özelliklerinin objektif olarak belirlenmesi gerekmektedir.

Cemil KURT: Sayın Hocam, yönetici atamada liyakatın etkisi nedir? Mevcut atama sistemi ihtiyacı karşılıyor mu? Nasıl bir atama sistemi olmalıdır?
Prof. Dr. Ali Rıza ERDEM: Eğitim yöneticiliğinde mesleki yeterliğin olmazsa olmazı eğitim yönetiminde lisansüstü eğitim almış olmak, eğitim yöneticisi atarken bir önkoşul değildir; sadece artı bir puandır. Diğer taraftan eğitim yöneticiliği için gerekli kişilik özellikleri de belirlenmemiştir. Bu nedenle eğitim yöneticisi atamada, mesleki yeterlik artı puan olarak işe koşulmakta, kişilik özellikleri de yeterlik dikkate alınmamaktadır. Eğitim yöneticisi atamada, mesleki yeterlik için eğitim yönetimi alanında lisansüstü eğitim alma önkoşul olmalıdır. Eğitim yöneticisi olabilmek için gerekli kişilik özellikleri de objektif olarak belirlenmeli ve etkin bir biçimde işe koşulmalıdır.

Cemil KURT: Sayın Hocam, Türk eğitim sisteminde yönetici değerlendirme sistemini nasıl buluyorsunuz? Kuvvetli yönleri ve açık alanları sizce nelerdir? Nasıl bir yönetici değerlendirme sistemi olmalıdır?
Prof. Dr. Ali Rıza ERDEM: Bugün eğitim yöneticisini değerlendirirken öncelikli olarak merkezi sınav sonuçları ölçüt olarak alınmaktadır. Bunun nedeni Türk Eğitim Sisteminin sınav odaklı bir sistem olmasıdır. Mevcut değerlendirme uygulaması hem eğitim yönetiminde hem de eğitim sisteminde yeni sorunlara neden olmaktadır. Eğitim yönetiminde, eğitimdeki nicel sonuçlara odaklandığından eğitimin niteliği göz ardı edilebilmektedir. Eğitim sisteminde de amaçların en üst düzeyde gerçekleştirilmesi değil, merkezi sınavlar ve sonuçları öncelikli hale gelmektedir. Tüm bu sorunlar eğitim yönetimi ve eğitim sisteminde kargaşaya yol açmaktadır.

Eğitim yöneticisini değerlendirirken temel olarak eğitimin niteliğini artırmaya ve eğitim sistemi amaçlarını gerçekleştirmeye olan katkı alınmalıdır. Eğitim yöneticisinin, eğitimin niteliğini artırmaya ve eğitim sistemi amaçlarını gerçekleştirmeye olan katkısını tespit etmek nitel verileri ve ölçütleri gerektirmektedir. Eğitim yöneticisini değerlendirirken “nitel verilere dayalı değerlendirme” anlayışı önerilebilir.

Cemil KURT: Sayın Hocam, Türk Eğitim Sistemi’nde liyakat esaslı bir yönetim anlayışı çerçevesinde eğitim yöneticilerinin sahip olması gereken nitelikler nelerdir? Bize bir çerçeve çizer misiniz?
Prof. Dr. Ali Rıza ERDEM: Türk Eğitim Sistemi’nde görev yapacak veya yapan eğitim yöneticisinin hem mesleki hem de kişilik özelliklerinde yeterli olması gerekmektedir. Eğitim yöneticisi, mesleki yeterlik için lisansüstü eğitim yapmalıdır. Eğitim yöneticisi, kişilik özelliklerinde yeterlik için doğruluk, dürüstlük, açık sözlülük, zorluklardan yılmama, hoşgörü, kanıt olmadan karar vermeme, önyargısız olma, bilimsel düşünebilme gibi özellikleri karakterinde geliştirmelidir.

Yorumlar (0)

SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Eğitim Bilimleri
EĞİTİM KAMPÜSÜ OKULLARI

Eğitim Bilimleri17 Kasım 2024 19:20

EĞİTİM KAMPÜSÜ OKULLARI

Kasım Ara Dönem Önerileri

Eğitim Bilimleri05 Kasım 2024 20:23

Kasım Ara Dönem Önerileri

Gelecekte Eğitim Sistemine Yönelik Stratejiler ve Öneriler-2

Eğitim Bilimleri01 Kasım 2024 14:01

Gelecekte Eğitim Sistemine Yönelik Stratejiler ve Öneriler-2

ÖĞRETİM SİSTEMLERİNİ YENİDEN Mİ PLANLAYALIM?

Eğitim Bilimleri31 Ekim 2024 11:46

ÖĞRETİM SİSTEMLERİNİ YENİDEN Mİ PLANLAYALIM?

OKULLARIMIZDAN ÖĞRENCİLERİ SOĞUTMA YÖNTEMİ OLARAK ÖDEVLER

Eğitim Bilimleri26 Ekim 2024 15:50

OKULLARIMIZDAN ÖĞRENCİLERİ SOĞUTMA YÖNTEMİ OLARAK ÖDEVLER

Milli Eğitim (Öğretmen Yetiştirme) Akademisi ve Sistem Yaklaşımı

Eğitim Bilimleri24 Ekim 2024 13:53

Milli Eğitim (Öğretmen Yetiştirme) Akademisi ve Sistem Yaklaşımı

Mesleki Ortaokulların Açılmasının Hukuki Bir Analizi

Eğitim Bilimleri22 Ekim 2024 01:48

Mesleki Ortaokulların Açılmasının Hukuki Bir Analizi

MEB, o konuda öğretmenlerin özgün fikirlerini sordu...

Eğitim Bilimleri09 Ekim 2024 10:39

MEB, o konuda öğretmenlerin özgün fikirlerini sordu...

Gelecek Eğitim Sistemine Yönelik Öneriler ve Stratejiler-1

Eğitim Bilimleri09 Ekim 2024 01:01

Gelecek Eğitim Sistemine Yönelik Öneriler ve Stratejiler-1

Ebeveynlerin Endişeleri

Eğitim Bilimleri01 Ekim 2024 22:48

Ebeveynlerin Endişeleri