Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular İletişim
Prof. Dr. NECATİ CEMALOĞLU ile “SİZE DAİR”

Prof. Dr. NECATİ CEMALOĞLU ile “SİZE DAİR”

Eğitim Bilimleri 06 Kasım 2021 07:30 - Okunma sayısı: 1.851

Hülya Kandemir Yavuz

Prof. Dr. NECATİ CEMALOĞLU ile “SİZE DAİR”

Hülya Kandemir Yavuz: Hocam öncelikle “Size Dair” söyleşimizi kabul ettiğiniz için çok teşekkür ediyoruz.
Prof. Dr. Necati Cemaloğlu: Ben de söyleşi için teşekkür ederim.
Hülya Kandemir Yavuz: Çocukluk hayaliniz neydi, hayalinizi gerçekleştirebildiniz mi?
Prof. Dr. Necati Cemaloğlu: Çocukluk hayalim siyasal bilgiler okumak, daha sonra köşe yazarı olmaktı. Siyasal bilgiler okumadım, Eğitim Fakültesinde, Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi” okudum. Önce müfettiş oldum daha sonra da üniversitede asistanlığa başladım. Kitap yazdım. Şimdi bir internet gazetesinde yedi yıldan beri köşe yazarlığı yapıyorum. Çocukluk hayallerimden birisi kısmen gerçekleşti, diyebilirim.
Hülya Kandemir Yavuz: Öğrencilerinizden öğrendiğiniz sizi etkileyen bir bilgi var mı, nedir, bizimle paylaşır mısınız?
Prof. Dr. Necati Cemaloğlu: Öğrencilerimden her gün her saat, her ders bir şey öğreniyorum. Mamak’ta öğretmenlik yaptığım dönemde “Çam sakızı çoban armağanı.” diyebileceğim hediyeler alırdım. Hediyeler maddi açıdan çok ucuz olmasına rağmen, o hediye bana takdim eden öğrencinin duyguları ile birleştiğinde, para ile değer biçilemez durumdaydı. İletişim konusunda çok şey öğrendim diyebilirim. İlk öğretmen olduğumda, öğrencilere: “Fişlere bakmadan yazın.” Demiştim, bir türlü yazamadılar. Uzun süre çalıştırdım. Tekrar, bakmadan yazın, dedim. Bir ara öğrencilere baktığımda, gözlerini yumduklarını, bakmadan yazmaya çalıştıklarını, bu yüzden de hiyeroglif yazı gibi yazdıklarını fark ettim. O olaydan sonra öğrencilere görsel, işitsel ve dokunsal ögeleri fark ettirerek yönerge vermeye başladım. Özellikle öğrencilerin sorun çözme biçimleri çoğu zaman pratik yaklaşımları, düşünce dünyaları, algılama tarzları beni etkiledi. Özellikle Z Kuşağı ile anlaşmada ilk zamanlar sorun yaşamama rağmen, şu anda daha iyi iletişim kuruyoruz. Bu arada bizde bilişim teknolojilerini daha etkili kullanmaya başladım.
Hülya Kandemir Yavuz: Öğrencileriniz sizi tek sözcük ya da nasıl nitelendiriyorlar?
Prof. Dr. Necati Cemaloğlu: ”Eğitimin Evliya Çelebisi”, “Gayesi yurt sathını mektep yapmak olan hoca.” Gibi nitelendirmeler yapıyorlar. Beni biraz disiplinli buluyorlar. Özellikle dersin amaçlarından taviz vermemem, istikrarlı olmam, kurallı ve planlı ders işlememden etkileniyorlar.
Hülya Kandemir Yavuz: Siz, yıllar sonra nasıl anılacağınızı düşünüyorsunuz?
Prof. Dr. Necati Cemaloğlu: ”Derslere zamanında giren, son dakikaya kadar ders yapan, ara vermeyen, işini seven, üretken, dürüst ve çalışkan” olarak anılacağımı sanıyorum. Genellikle öğrencilerim mezun olsa da, benimle görüşmeye, iletişim kurmaya devam etmektedirler. Beni “Lider Öğretmen” olarak gören, lider öğretmen olarak tanımlayan öğrencilerim de vardır.
Hülya Kandemir Yavuz: Hayattan geçip giderken dünyaya nasıl bir iz bırakmak istersiniz?
Prof. Dr. Necati Cemaloğlu: “Gelecek kuşakların bildiği, eserlerini okuduğu, feyz aldığı, hâlâ daha yaşamaya devam eden.” Bir kişi olarak iz bırakmak isterim. Bu amaçla pek çok kitap yazdım. 100 yıl sonra, kütüphaneye giden bir kişinin benim yazdıklarımı okuması, faydalanması, insanlığa katkıda bulunmam beni mutlu eder. Buna kuşaklar arasında yaşamak ve ölümsüz olmak derim.
Hülya Kandemir Yavuz: Sizce, alanınız size ne kattı, siz alanınıza ne kattınız?
Prof. Dr. Necati Cemaloğlu: “Fakültede sadece mezun olmak ve müfettiş olarak göreve başlamak için çalıştım. Öğrencilik yıllarımda sürekli okumaktan, araştırmaktan dolayı, olaylara bakış açım, değerlendirme tarzım değişti. Fanatik yönlerim vardı, bunlardan kurtuldum. Olaylara farklı perspektiften bakmayı, değerlendirmeyi öğrendim. Üniversite eğitimi entelektüel rezervime üst düzeyde katkıda bulundu. Eğer bu alanı Hacettepe Üniversitesinde okumasaydım, kendimi bu kadar geliştiremezdim. Bu vesile ile hocalarıma şükranlarımı iletiyorum. Ben de alanıma öncelikle yayınlar yaparak, konferanslar vererek, bilimsel araştırmalar ile özgün bilgiler üreterek, alana iyi öğrenciler yetiştirerek hizmet etmeye, katkıda bulunmaya çalışıyorum.
Hülya Kandemir Yavuz: Hocam değerli görüşlerinizi bizimle paylaştığınız için hem Nirvana Sosyal Bilimler Sitesi ailesi adına hem de okuyucularımız adına çok teşekkür ederiz.
Prof. Dr. Necati Cemaloğlu: Ben de teşekkür ederim.

Yorumlar (0)

SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Eğitim Bilimleri
EĞİTİM KAMPÜSÜ OKULLARI

Eğitim Bilimleri17 Kasım 2024 19:20

EĞİTİM KAMPÜSÜ OKULLARI

Kasım Ara Dönem Önerileri

Eğitim Bilimleri05 Kasım 2024 20:23

Kasım Ara Dönem Önerileri

Gelecekte Eğitim Sistemine Yönelik Stratejiler ve Öneriler-2

Eğitim Bilimleri01 Kasım 2024 14:01

Gelecekte Eğitim Sistemine Yönelik Stratejiler ve Öneriler-2

ÖĞRETİM SİSTEMLERİNİ YENİDEN Mİ PLANLAYALIM?

Eğitim Bilimleri31 Ekim 2024 11:46

ÖĞRETİM SİSTEMLERİNİ YENİDEN Mİ PLANLAYALIM?

OKULLARIMIZDAN ÖĞRENCİLERİ SOĞUTMA YÖNTEMİ OLARAK ÖDEVLER

Eğitim Bilimleri26 Ekim 2024 15:50

OKULLARIMIZDAN ÖĞRENCİLERİ SOĞUTMA YÖNTEMİ OLARAK ÖDEVLER

Milli Eğitim (Öğretmen Yetiştirme) Akademisi ve Sistem Yaklaşımı

Eğitim Bilimleri24 Ekim 2024 13:53

Milli Eğitim (Öğretmen Yetiştirme) Akademisi ve Sistem Yaklaşımı

Mesleki Ortaokulların Açılmasının Hukuki Bir Analizi

Eğitim Bilimleri22 Ekim 2024 01:48

Mesleki Ortaokulların Açılmasının Hukuki Bir Analizi

MEB, o konuda öğretmenlerin özgün fikirlerini sordu...

Eğitim Bilimleri09 Ekim 2024 10:39

MEB, o konuda öğretmenlerin özgün fikirlerini sordu...

Gelecek Eğitim Sistemine Yönelik Öneriler ve Stratejiler-1

Eğitim Bilimleri09 Ekim 2024 01:01

Gelecek Eğitim Sistemine Yönelik Öneriler ve Stratejiler-1

Ebeveynlerin Endişeleri

Eğitim Bilimleri01 Ekim 2024 22:48

Ebeveynlerin Endişeleri